ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέσεις στις εξαγωγές λόγω του ρωσικού εμπάργκο

Δημοσίευση 8 Οκτωβρίου 2014, 16:53 / Ανανεώθηκε 8 Οκτωβρίου 2014, 16:53
Πιέσεις στις εξαγωγές λόγω του ρωσικού εμπάργκο
Facebook Twitter Whatsapp

Έντονες πιέσεις στις ελληνικές εξαγωγές προκάλεσε το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα.

Έντονες πιέσεις στις ελληνικές εξαγωγές προκάλεσε το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, την ώρα που η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη από το δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), προκύπτει υποχώρηση σε όλες σχεδόν τις βασικές κατηγορίες εξαγόμενων προϊόντων, με εξαίρεση τα βιομηχανικά (+0,2%) και τα εμπιστευτικά προϊόντα (+6,9%).

Οι αρνητικές επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο ανέτρεψαν το θετικό κλίμα στον κλάδο των τροφίμων (-1,8%), ενώ εντάθηκαν οι πιέσεις και στις εξαγωγές ελαιολάδου (-39,2%), που αφορούσαν τα τελευταία αποθέματα μίας χρονιάς εξαιρετικά περιορισμένης συνολικής παραγωγής.

Υποχώρηση σημείωσαν οι εξαγωγές των χημικών προϊόντων (-3,3%) και των διάφορων βιομηχανικών (-7,8%), καθώς και των πρώτων υλών (-2,1%).

Η νέα υποχώρηση στη συνολική αξία των εξαγωγών ενίσχυσε τους πτωτικούς τους ρυθμούς των εξαγωγών και σε επίπεδο 12μήνου, στο 6,4%, σε σχέση με την περίοδο Σεπτέμβριος 2012- Αύγουστος 2013.

Ειδικά για τον περασμένο Αύγουστο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8,8% προς τις χώρες της ΕΕ και κατά 3,5% προς τις Τρίτες Χώρες. Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, καθώς οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 7,7% προς τις χώρες της ΕΕ και κατά 3,4% προς τις Τρίτες Χώρες.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr