current views are: 3

5 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση16:38

«Η Ελλάδα αναμένει περιορισμένη εποπτεία 6-12 μηνών από Ε.Ε. και ΔΝΤ μετά το Μνημόνιο»

«Η Ελλάδα αναμένει να υπάρξει μια ενδιάμεση μεταβατική περίοδος περιορισμένης εποπτείας από Ε.Ε. και ΔΝΤ, διάρκειας έξι έως 12 μηνών, μετά την έξοδό της από το Μνημόνιο στο τέλος του έτους, χωρίς την τρέχουσα “μικρο-διαχείριση” από τους δανειστές», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

 

Δημοσίευση 16:38’
αρθρο-newpost

«Η Ελλάδα αναμένει να υπάρξει μια ενδιάμεση μεταβατική περίοδος περιορισμένης εποπτείας από Ε.Ε. και ΔΝΤ, διάρκειας έξι έως 12 μηνών, μετά την έξοδό της από το Μνημόνιο στο τέλος του έτους, χωρίς την τρέχουσα “μικρο-διαχείριση” από τους δανειστές», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

 

«Η Ελλάδα αναμένει να υπάρξει μια ενδιάμεση μεταβατική περίοδος περιορισμένης εποπτείας από Ε.Ε. και ΔΝΤ, διάρκειας έξι έως 12 μηνών, μετά την έξοδό της από το Μνημόνιο στο τέλος του έτους, χωρίς την τρέχουσα “μικρο-διαχείριση” από τους δανειστές», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τους δανειστές της το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα «δίχτυ ασφαλείας» με τη μορφή πιστωτικής γραμμής στήριξης, στο οποίο θα μπορεί να έχει πρόσβαση κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, που θα διαρκέσει από τουλάχιστον έξι έως 12 μήνες και θα διέπεται από πολύ ελαφρύτερη εποπτεία σε σχέση με το παρελθόν.

Οι σχεδιασμοί της ελληνικής κυβέρνησης για τον τερματισμό του μνημονίου πριν από την τυπική λήξη του προκάλεσαν σκεπτικισμό στις Βρυξέλλες και αναστάτωση στις αγορές, οι οποίες αντέδρασαν αρνητικά, με τα επιτόκια των ελληνικών δεκαετών κρατικών ομολόγων να ανεβαίνουν σε ένα επίπεδο υψηλότερο από το 8%, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Αυτό όμως δεν μεταβάλλει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης», είπε ο κ. Χαρδούβελης στο πρακτορείο.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει χαρακτηριστικά στο πρακτορείο ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων της. Μπορεί να μην είναι συνοδηγοί στο αυτοκίνητο, αλλά θα είναι ασφαλείς στο πίσω κάθισμα και εσύ (σ.σ. η Ελλάδα) θα έχεις έναν προφυλακτήρα, ώστε σε περίπτωση που συμβεί κάτι κακό να μπορέσεις να αντλήσεις κεφάλαια».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι λεπτομέρειες της εξόδου και η συμφωνία για την πιστωτική γραμμή θα εξεταστούν στο Eurogroup της Πέμπτης.

«Η πιστωτική γραμμή θα μοιάζει με την ενισχυμένη γραμμή πίστωσης (ECCL) που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέλη της ευρωζώνης από τον ESM, χωρίς όμως τους όρους του Μνημονίου», είπε ακόμα.

Ακόμη, σημείωσε ότι η Αθήνα θα επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει τα 11 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει διαθέσιμα στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η κυβέρνηση, ανέφερε πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών, αναμένει ότι θα αξιολογηθεί επί ενός πολύ μικρότερου αριθμού διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων —10 ως 15, εκτίμησε— κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να συγκριθεί με ό,τι συνέβαινε έως τώρα, είπε, καθώς η Αθήνα εκαλείτο να εφαρμόσει περίπου 800 χωριστά μέτρα μόνον από τον Απρίλιο.

«Επομένως η μικροδιαχείριση θα τελειώσει, με την έννοια ότι θα υπάρχουν απλώς μερικά θέματα στα οποία θα επικεντρώνεται η προσοχή» ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο. «Αναμένουμε ότι οι αξιολογήσεις δεν θα είναι εξίσου επίσημη, και δεν θα δημιουργεί την αναστάτωση που προκαλούσε κατά την διάρκεια αυτών των τελευταίων τεσσάρων ετών» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας αναμένει εξάλλου ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να έχει ρόλο στη μεταβατική περίοδο, ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης.

«Θα επιθυμούσαμε το ΔΝΤ να συμμετάσχει, με την έννοια ότι αυξάνει την εμπιστοσύνη των αγορών, οι οποίες μας παρακολουθούν», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας. «Η ακριβής φύση της σχέσης με το ΔΝΤ είναι κάτι το οποίο τελεί υπό συζήτηση. Από τη δική μας σκοπιά, θα θέλαμε η ΕΕ να έχει το πάνω χέρι σε αυτό» προσέθεσε.

Ο κ. Χαρδούβελης είπε ακόμη ότι αναμένει οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων να μειωθούν μόλις η Αθήνα καταλήξει σε μια συμφωνία με τους εταίρους της. Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές ομολόγων φέτος έπειτα από ουσιαστικά τέσσερα χρόνια, αλλά τα σχέδιά της να αποκαταστήσει την αναχρηματοδότησή της δυσκόλεψαν τον περασμένο μήνα εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων, εν μέσω μιας ευρύτερης μαζικής ρευστοποίησης ευρωπαϊκών κρατικών τίτλων.

«Αυτό που θα κάνει τη διαφορά θα είναι ότι επιτέλους θα καταλήξουμε σε συμφωνία, θα ορίσουμε την επόμενη μέρα (…) θα δώσουμε στις αγορές μια αίσθηση για το πού πάει η Ελλάδα» έκρινε ο κ. Χαρδούβελης.

«Πιθανόν θα θέλουμε να πάμε στις αγορές αφού κλείσουμε τη συμφωνία, διότι αφού κλείσει η συμφωνία, αναμένουμε ότι τα σπρεντ θα πέσουν. Επομένως θα έχει νόημα για εμάς να πάμε στις αγορές κατόπιν» πρόσθεσε.

Απέφυγε να αναφερθεί πιο συγκεκριμένα στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015, προβλέποντας ότι «δεν θα είναι πολύ μεγάλες» και είναι διαχειρίσιμες. Ο κ. Χαρδούβελης απέρριψε τη σεναριολογία περί του ότι το τρέχον μνημόνιο θα παραταθεί.

Η τρόικα δεν έχει ακόμη επιστρέψει στην Αθήνα αφότου διέκοψε την αξιολόγησή της τον Σεπτέμβριο, γεγονός που σημαίνει ότι απομένουν πλέον εβδομάδες για να επισφραγιστεί μια συμφωνία πριν από την προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου, όταν θα διεξαχθεί το επόμενο Eurogroup.

«Αυτή η αξιολόγηση είναι διαφορετική από τις προηγούμενες διότι γνωρίζουμε ότι πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα. Δεν υπήρξε προθεσμία στις προηγούμενες», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ενδεχόμενη περαιτέρω απομείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.


σχετικα αρθρα