ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι «παγίδες» της ρύθμισης για τις 100 δόσεις

Δημοσίευση 10 Νοεμβρίου 2014, 17:39 / Ανανεώθηκε 10 Νοεμβρίου 2014, 17:39
Οι «παγίδες» της ρύθμισης για τις 100 δόσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Εκτός ρύθμισης κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, για να ενταχθεί κανείς στο μέτρο θα πρέπει να υπάρχει «πιστοποιημένη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1η Οκτωβρίου 2014 και εφεξής».  

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει η Μαίρη Πολλάλη

Εκτός ρύθμισης κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας για να ενταχθεί κανείς στο μέτρο, θα πρέπει να υπάρχει «πιστοποιημένη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1η Οκτωβρίου 2014 και εφεξής».  

Έτσι, όσοι οφειλέτες αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου δεν θα μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος προβλέπει ότι για να παραμείνει ο φορολογούμενος στη ρύθμιση θα πρέπει να εξυπηρετεί τις τρέχουσες οφειλές του, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι σε περίπτωση αδυναμίας εμπρόθεσμης καταβολής της δόσης, ο οφειλέτης θα χάνει τη ρύθμιση.

Κατ΄ εξαίρεση, ο οφειλέτης δεν εκπίπτει της ρύθμισης στις περιπτώσεις για τις οποίες, ενώ καταβάλλει τις τρέχουσες εισφορές:
α) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μέχρι δύο (2) δόσεις ανά έτος προγράμματος ρύθμισης (για χρονικό διάστημα μέχρι ενός μηνός η κάθε δόση) ή

β) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης, για χρονικό διάστημα μέχρι δύο (2) μηνών.

Οι ανωτέρω περιπτώσεις α) και β) δύνανται να εφαρμοστούν μετά την πάροδο εξαμήνου από την ένταξη στη ρύθμιση.

ΕΣΕΕ: Αναδρομική μείωση εισφορών

Για το θέμα έχει εκφράσει ενστάσεις και η ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου). Σε επιστολή του προς τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ο Βασίλης Κορκίδης ζητά αναδρομική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τονίζοντας ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θεωρούν την αδυναμία καταβολής εισφορών στον ΟΑΕΕ, όχι μόνο θέμα της δύσκολης καθημερινότητας κάθε εμπόρου και ελεύθερου επαγγελματία ξεχωριστά, αλλά μείζον θέμα ασφαλιστικού πολιτισμού και δικαιοσύνης.

Και σημειώνει ότι:

Η μείωση των εισφορών, κατά την ΕΣΕΕ, πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ για όλους τους οφειλέτες, που θα ανατρέχει στην αρχή της οφειλής. Θεωρείται βέβαιο ότι μία τέτοια απόφαση θα βελτιώσει θεαματικά τις ετήσιες εισροές του ΟΑΕΕ εξασφαλίζοντας τους συνταξιούχους στη αρχή της αλληλεγγύης των γενεών και παράλληλα, θα απαλλάξει από δυσάρεστες συνέπειες ασφαλισμένους και θα ενεργοποιήσει τους οφειλέτες του ταμείου.

 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr