current views are: 3

10 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση07:45

ΕΣΕΕ: Δύσκολη η κατάσταση για τους μικρομεσαίους

Εικόνα «αντίρροπων» τάσεων, με σαφείς διαφορές μεταξύ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων που δείχνουν να τα πηγαίνουν σχετικά καλύτερα και των μικρότερων που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες, εμφανίζει η εφετινή έκθεση για το Ελληνικό Εμπόριο.

Δημοσίευση 07:45’
αρθρο-newpost

Εικόνα «αντίρροπων» τάσεων, με σαφείς διαφορές μεταξύ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων που δείχνουν να τα πηγαίνουν σχετικά καλύτερα και των μικρότερων που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες, εμφανίζει η εφετινή έκθεση για το Ελληνικό Εμπόριο.

Εικόνα «αντίρροπων» τάσεων, με σαφείς διαφορές μεταξύ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων που δείχνουν να τα πηγαίνουν σχετικά καλύτερα και των μικρότερων που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες, εμφανίζει η εφετινή έκθεση για το Ελληνικό Εμπόριο.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας θα παρουσιάσει, σήμερα για 14η συνεχή χρονιά την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου, βασικά σημεία της οποίας έχει παρουσιάσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Η Έκθεση εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών το οποίο κλείνει εφέτος 7 χρόνια ερευνητικού έργου με αποστολή την επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεων της ΕΣΕΕ.

Η φετινή έκθεση συμπίπτει με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυση της ΕΣΕΕ. Μια σημαντική επέτειος, όπως εκτιμά η ΕΣΕΕ, η οποία δείχνει ότι η κορυφαία δομή εκπροσώπησης του ελληνικού εμπορίου έχει αγγίξει πλέον ένα χρονικό διάστημα δράσης που της επιτρέπει να αισιοδοξεί για το μέλλον και να είναι ιδιαίτερα υπερήφανη για το παρελθόν και το παρόν της.

Σύμφωνα με την έκθεση, εκ πρώτης όψεως, το 2013 σηματοδότησε την επάνοδο στην κερδοφορία για τις ΑΕ και ΕΠΕ του εμπορίου, με κέρδη προ φόρου ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, ύστερα από τριετή περίοδο συσσώρευσης ζημιών. Από την άλλη πλευρά, μείωση τόσο των πωλήσεων όσο και των κερδών τους δήλωσαν περίπου οι 8 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ.

Η πτώση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου στις ΑΕ και ΕΠΕ του ελληνικού εμπορίου που είχε καταγραφεί τη διετία 2011-2012 φαίνεται να αποκλιμακώνεται το 2013, με την προσθήκη, έστω και οριακή, νέων παγίων. Περισσότερες από 8 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ δήλωσαν ότι δεν πραγματοποίησαν επενδύσεις παγίου κεφαλαίου το 2013.

Η γενική ρευστότητα βελτιώθηκε το 2013 στις ΑΕ και ΕΠΕ. Αντιθέτως, σχεδόν οι 6 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ δήλωσαν ότι περιορίστηκε σημαντικά η ρευστότητά τους.

Η πλειονότητα (σχεδόν 53%) των ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ δηλώνει ότι βρίσκεται εκτός των ορίων της τραπεζικής χρηματοδότησης.

Οι 8 στις 10 εταιρείες ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους και τα κέρδη τους δεν παρουσιάζουν επιδείνωση το 2014 (παρέμειναν σταθερά ή αυξήθηκαν). Αντίθετα, στην απόλυτη πλειοψηφία των ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ (πάνω από 60%) υπάρχει διάχυτη η εκτίμηση για νέα επιδείνωση πωλήσεων και κερδοφορίας το 2014.

 


σχετικα αρθρα