ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Suddeutche Zeitung: Τα τέσσερα σενάρια για την Ελλάδα στην επέτειο του Μνημονίου

Δημοσίευση 22 Απριλίου 2015, 11:08 / Ανανεώθηκε 22 Απριλίου 2015, 11:35
Suddeutche Zeitung: Τα τέσσερα σενάρια για την Ελλάδα στην επέτειο του Μνημονίου
Facebook Twitter Whatsapp

Αύριο 23 Απριλίου συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την είσοδο της Ελλάδας στο Μνημόνιο και με αυτή την αφορμή, η εφημερίδα Suddeutche Zeitung αναφέρει τα τέσσερα σενάρια που είναι πιθανά για το οικονομικό μέλλον της χώρας. Σαν αύριο, με φόντο το λιμάνι του Καστελόριζου, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε στους Ελληνες τη νέα λιτή οικονομική πολιτική και εγκαινίαζε μια νέα ζοφερή περίοδο στην ιστορία της χώρας. 

Αύριο 23 Απριλίου συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την είσοδο της Ελλάδας στο Μνημόνιο και με αυτή την αφορμή, η εφημερίδα Suddeutche Zeitung αναφέρει τα τέσσερα σενάρια που είναι πιθανά για το οικονομικό μέλλον της χώρας. Σαν αύριο, με φόντο το λιμάνι του Καστελόριζου, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε στους Ελληνες τη νέα λιτή οικονομική πολιτική και εγκαινίαζε μια νέα ζοφερή περίοδο στην ιστορία της χώρας. 

Οπως αναφέρει η Deutce Welle, το πρώτο σενάριο αφορά συμφωνία με τους δανειστές με αποδοχή μεταρρυθμίσεων. 

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, η κυβέρνηση θα πορευθεί ανάλογα με τις εξελίξεις που πρακτικά σημαίνει να συνεχιστεί να εκταμιεύεται περαιτέρω βοήθεια, αλλά χωρίς να συμφωνηθούν νέες μεταρρυθμίσεις ή να υλοποιηθούν εκείνες που είχαν συμφωνηθεί παλαιότερα. Σε αυτό το σημείο, ο οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank Κρίστοφ Βάιλ εκτιμά ότι αυτό ακριβώς το σενάριο επιθυμεί η σημερινή ελληνική κυβέρνηση και σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσονται τακτικοί ελιγμοί όπως οι τακτικές απειλές περί δημοψηφίσματος ή στάσης πληρωμών, καθώς και η προσέγγιση με τη Ρωσία και την Κίνα. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο «σενάριο» θα είχε σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για τους δανειστές, ιδιαίτερα αν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις αναλυτών ότι στα επόμενα τρία χρόνια η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον 30 δις ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το καλοκαίρι του 2014 η ελληνική οικονομία παρουσίαζε θετικές ενδείξεις, αλλά στη συνέχεια, πριν ακόμη από την αλλαγή κυβέρνησης, η κατάσταση επιδεινώθηκε, τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν και έκτοτε οι επενδύσεις παραμένουν στάσιμες. Μάλιστα η Commerzbank προβλέπει πλέον αρνητικούς δείκτες ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία το 2015

Το τρίτο σενάριο προβλέπει στάση πληρωμών, κατ΄αρχήν εντός ευρώ, αλλά με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και άλλα μέτρα. Σύμφωνα με την Goldmann Sachs, αυτή η εξέλιξη δεν σημαίνει την αυτόματη αποχώρηση από το ευρώ. Σημαίνει ωστόσο ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα θα πληρώνονται κατ΄αρχήν με ομόλογα, τα οποία θα μπορούν να ανταλάσσουν με ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται και ένα παράλληλο νόμισμα. Επιπλέον, για να αποφευχθεί το bank run, θα πρέπει να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες, όπως είχε γίνει πριν από δύο χρόνια στην Κύπρο.

Το τέταρτο σενάριο κάνει λόγο για την έξοδο από το ευρώ.Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στη συνθήκη της ΕΕ, υπενθυμίζει η εφημερίδα. Ο οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Ζιν θεωρεί παρ΄όλα αυτά ότι η επιστροφή στη δραχμή και η επακόλουθη δραστική υποτίμησή της είναι ο μόνος δρόμος για να ανακτήσει η Ελλάδα την ανταγωνιστικότητά της. Από την πλευρά του ο Γιενς Μπάστιαν υποστηρίζει ότι μία έξοδος θα οδηγούσε σε «κοινωνική καταστροφή» και επιπλέον θα ήταν αναποτελεσματική, καθώς, η θετική επίδραση μίας υποτίμησης δεν διαρκεί πολύ και δεν λύνει τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που αφορούν τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, την έλλειψη επενδύσεων και την απουσία εξαγωγικού προσανατολισμού. Σε κάθε περίπτωση η Süddeutsche Zeitung σημειώνει: «Μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θεωρείται ακόμη απίθανη, αλλά πάντως πιο πιθανή απ΄ότι πριν μερικά χρόνια. Και αυτό γιατί οι εταίροι δεν πιστεύουν πλέον ότι μία αποχώρηση της Ελλάδας θα είχε δυσάρεστες επιπτώσεις για χώρες όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία».