ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deutsche Bank, η τράπεζα των σκανδάλων

του Βαγγέλη Βιτζηλαίου - Δημοσίευση 25 Απριλίου 2015, 14:09 / Ανανεώθηκε 25 Απριλίου 2015, 17:56
Deutsche Bank, η τράπεζα των σκανδάλων
Facebook Twitter Whatsapp

Η «καμπάνα» 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που καλείται να καταβάλει η Deutsche Bank για τον ρόλο της στη χειραγώγηση επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων (Libor), πρόσθεσε έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των «αμαρτωλών» και αμφιλεγόμενων πρακτικών της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, που τείνει να γίνει συνώνυμο των σκανδάλων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η «καμπάνα» 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που καλείται να καταβάλει η Deutsche Bank για τον ρόλο της στη χειραγώγηση επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων (Libor), πρόσθεσε έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των «αμαρτωλών» και αμφιλεγόμενων πρακτικών της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, που τείνει να γίνει συνώνυμο των σκανδάλων.
 
«Όλα αρχίζουν με την εμπιστοσύνη» ήταν ένα παλαιότερο διαφημιστικό σλόγκαν της γερμανικής τράπεζας που κάποτε, σύμφωνα με το Spiegel, ήταν «το πιο υπερήφανο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας». Τα τελευταια χρόνια, όμως, οι λέξεις «εμπιστοσύνη» και «υπερηφάνεια» έχουν γίνει πολύ σχετικές για τον γερμανικό κολοσσό, που απασχολεί πάνω από 100.000 εργαζομένους σε 70 χώρες και εξυπηρετεί τουλάχιστον 20 εκατ. πελάτες.
 
Το 2012 καταδικάστηκε στην Ιταλία για απάτη, αφού πολύλησε σύνθετα χρηματοπιστωτικά στοιχήματα (παράγωγα) σρ δήμους, οι οποίοι είδαν τα χρήματά τους να εξαφανίζονται, αφού οι επενδύσεις απέτυχαν παταγωδώς. Στα τέλη του ίδιου έτους αστυνομικοί και εισαγγελείς πραγματοποίησαν έφοδο στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στη Φρανκφούρτη για την υπόθεση με τις συναλλαγές συμβολαίων εκπομπών ρυπογόνων αερίων. Τα γερμανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για ταπείνωση και για επιχείρηση με συλλήψεις που θύμισαν εγκληματική συμμορία.
 
Τον Δεκέμβριο του 2013 οι New York Times έγραψαν ότι οι αμερικανικές αρχές ερευνούσαν τις πληροφορίες ότι μεγάλες πολυεθνικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και ο γερμανικός κολοσσός χρησιμοποιούσαν αμφιλεγόμενες πρακτικές για να εξασφαλίζουν συμβόλαια με κρατικές εταιρείες της ασιατικής χώρας. 
 
Έναν μήνα αργότερα, η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αποκάλυψε ότι η DB ήταν μεταξύ των τραπεζών που βοηθούσαν συγγενείς μελών της κινεζικής ελίτ να κρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε φορολογικούς παραδείσους της Καραϊβικής. Μεταξύ των εμπλεκομένων, ο γαμπρός του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, καθώς και ο γιος, η κόρη, ο γαμπρός και η νύφη του πρώην πρωθυπουργού Ουέν Τζιαμπάο.
 
Στα τέλη του 2014 ήταν σειρά της αμερικανικής κυβέρνησης να προσφύγει δικαστικά κατά της γερμανικής τράπεζας. Η Ουάσινγκτον προσέφυγε σε δικαστήριο κατηγορώντας τη DB για δημιουργία εικονικών εταιρειών που της επέτρεψαν να αποφύγει την καταβολή φόρου δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Με την αγωγή απαιτήθηκε από την τράπεζα να καταβάλει φόρους και πρόστιμα συνολικού ποσού 190 εκατ. δολαρίων, αφού με τις ενέργειές της απέφυγε να πληρώσει 100 εκατ. δολαρίων επί κερδών που αποκόμισε από την πώληση μετοχών.
 
Τα προβλήματα, όμως δεν φαίνεται να σταματούν εδώ για τη γερμανική τράπεζα. Ο συνδιευθύνων σύμβουλός της, Γιούργκεν Φίτσεν, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη γερμανική δικαιοσύνη για την υπόθεση πτώχευσης του ομίλου Kirch. Το περιφερειακό δικαστήριο του Μονάχου θα ερευνήσει κατά πόσον νυν και πρώην στελέχη της Deutsche Bank έκαναν ψευδείς δηλώσεις και έδωσαν παραπλανητικές καταθέσεις για την υπόθεση του ομίλου.
 
Οι παραπάνω περιπτώσεις είναι μόνο μερικές από αυτές που έχουν αμαυρώσει την εικόνα της πολυεθνικής τράπεζας, με τα σκάνδαλα που εχουν αποκαλυφθεί να έχουν κλονίσει και τα οικονομικά της Deutsche Bank. Ήδη σχεδιάζεται αναδιάρθρωσή της με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί στους εργαζομένους της... 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr