current views are: 2

25 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση12:30

Τι προβλέπει η νέα πρόταση των θεσμών για τη φορολογία

Αλλαγές στην προηγούμενη πρόταση τους για τον ΦΠΑ περιλαμβάνει η νέα πρόταση που κατέθεσαν σήμερα οι θεσμοί.

Δημοσίευση 12:30’
αρθρο-newpost

Αλλαγές στην προηγούμενη πρόταση τους για τον ΦΠΑ περιλαμβάνει η νέα πρόταση που κατέθεσαν σήμερα οι θεσμοί.

Αλλαγές στα φορολογικά μέτρα ζητούν οι δανειστές, στην επικαιροποιημένη πρόταση που κατέθεσαν στην ελληνική κυβέρνηση. 

Μεταξύ άλλων, οι δανειστές ζητούν κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, συντελεστή 23% στην εστίαση, αύξηση της φορολογίας των αγροτών και διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και για το 2016. 

Στη νέα πρόταση οι δανειστές περιλαμβάνουν και τα βασικά τρόφιμα (γάλα, ψωμί, λάδι κ.ά.) στον συντελεστή 13%, μαζί με την ενέργεια και το νερό. Στην προηγούμενη πρότασή τους περιελάμβαναν στον συντελεστή 13% μόνο τα μη επεξεργασμένα, δηλαδή τα φρέσκα τρόφιμα.

Ωστόσο μεταφέρουν στον υψηλότερο συντελεστή του 23% και τα ξενοδοχεία, εκτός από τα εστιατόρια και τα κέτερινγκ.

Στον συντελεστή 6%, με βάση την πρόταση αυτή, παραμένουν φάρμακα, βιβλία και θέατρα.

Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα αναθεώρησης των συντελεστών του ΦΠΑ και των κατηγοριών προϊόντων που εντάσσονται σε αυτούς τους συντελεστές στο τέλος του 2016, εφόσον υπάρξουν τα περιθώρια από την αύξηση των εσόδων από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής.

Οι θεσμοί προτείνουν αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών και αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, δηλαδή οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προκαταβάλουν έναν χρόνο πριν το φόρο που θα τους επιβληθεί. 

Στην πρόταση των δανειστών περιλαμβάνεται επίσης η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για τους αγρότες και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 και 2016 με την ίδια απόδοση εσόδων ( 2,65 δις ευρώ), ακόμη και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Προβλέπεται ακόμη η αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος το Σεπτέμβριο του 2015, με σκοπό την απλοποίηση του συστήματος tax credit και την εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας που θα ενσωματώνει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.

Ακόμη προτείνεται η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26% στο 28% και η αύξηση από το 10% στο 13% του συντελεστή του φόρου πολυτελείας, ο οποίος θα επιβληθεί και στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.


σχετικα αρθρα