current views are: 3

26 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση15:51

Αντιδράσεις για τη μεταφορά διαθέσιμων του ΕΤΑΤ για την πληρωμή συντάξεων

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η υπουργική απόφαση με την οποία εντέλεται η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του ΕΤΑΤ προς το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, υπό μορφήν αναγκαστκού δανείου, προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις του Ιδρύματος

Δημοσίευση 15:51’
αρθρο-newpost

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η υπουργική απόφαση με την οποία εντέλεται η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του ΕΤΑΤ προς το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, υπό μορφήν αναγκαστκού δανείου, προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις του Ιδρύματος

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η υπουργική απόφαση με την οποία εντέλεται η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του ΕΤΑΤ προς το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, υπό μορφήν αναγκαστκού δανείου, προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις του Ιδρύματος. 

Η ΟΤΟΕ κάνει λόγο για «παράνομη Υπουργική Απόφαση εκτέλεσης πράξης αναγκαστικού δανείου», για την καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ στις 29 Ιουνίου, τονίζοντας ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί «επιχειρούν όπως-όπως να κλείσουν τις τρύπες των εσωτερικών αναγκών». Σε ανακοίνωσή τους οι τραπεζοϋπάλληλοι επισημαίνουν ότι η απόφαση αυτή δεν έχει καμία νομική βάση και δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα, «όταν επιχειρεί αυθαίρετα και με πραξικοπηματικό τρόπο να λεηλατήσει τα αποθεματικά ενός δημόσιου ταμείου για να καλύψει πρόσκαιρα τις άμεσες ανάγκες ενός άλλου».

Και συμπληρώνει η ΟΤΟΕ:

Οι πράξεις αυτές πέρα από το γεγονός ότι διαψεύδουν τις ακόμη και πριν από λίγες ώρες δηλώσεις υπουργών για δήθεν επάρκεια αντιμετώπισης των εσωτερικών αναγκών της χώρας (καταβολή συντάξεων και μισθών), αποκαλύπτει τον πανικό των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, οι οποίοι νομίζουν ότι έτσι θα κρύψουν το βάθος του προβλήματος και τις συνέπειές του.

 
Η Υπουργική Απόφαση κρίθηκε αναγκαία, μετά την αναβολή του διοικητικού συμβουλίου του ΕΤΑΤ και την άρνηση τράπεζας να παράσχει τα 150 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του ΙΚΑ.  
 

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η κίνηση έγινε «δεδομένης της ανάγκης έγκαιρης καταβολής των συντάξεων του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ μηνός Ιουλίου 2015 στην προβλεπόμενη ημερομηνία 29.06.2015. Το γεγονός ότι πριν την 29η Ιουνίου 2015 μεσολαβεί χρονικό διάστημα δύο αργιών (Σαββατοκύριακο) και έτσι ο κύριος όγκος των εισπράξεων του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ από ασφαλιστικές εισφορές ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ θα εισπραχθεί στις 29 και 30 Ιουνίου».

Το δάνειο θα αποπληρωθεί από το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ, εντόκως, στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων, η δε διάρκεια του ορίζεται από 26/06/2015 έως 30/06/2015.

 


σχετικα αρθρα