current views are: 6

10 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση14:36

«Στοπ» της Δικαιοσύνης στον έλεγχο καταθέσεων έως Σεπτέμβριο του 2010

Φρένο στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων πριν από τον Σεπτέμβριο του 2010, βάζουν τρεις δικαστικές αποφάσεις, που εκδόθηκαν κατέφαρμογή του ν. 3888/2010 για την προσάυξηση της περιουσίας. 

Δημοσίευση 14:36’
αρθρο-newpost

Φρένο στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων πριν από τον Σεπτέμβριο του 2010, βάζουν τρεις δικαστικές αποφάσεις, που εκδόθηκαν κατέφαρμογή του ν. 3888/2010 για την προσάυξηση της περιουσίας. 

Φρένο στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων πριν από τον Σεπτέμβριο του 2010, βάζουν τρεις δικαστικές αποφάσεις, που εκδόθηκαν κατέφαρμογή του ν. 3888/2010 για την προσάυξηση της περιουσίας. 

Έτσι, στο εξής θα επιτρέπονται έλεγχοι των τραπεζικών καταθέσεων μόνο για τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς η Εφορία δεν θα μπορεί να κινηθεί εναντίον φορολογούμενου για χρήματα που είχε σε τραπεζικούς λογαριασμούς πριν από τις 30-09-2010, δηλαδή πριν από την έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου. 

Με τρεις νέες αποφάσεις του, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ορίζουν ότι οι αναδρομικοί έλεγχοι της Εφορίας σε τραπεζικούς λογαριασμούς και εμβάσματα, μπορούν να γίνονται μόνο από την 30ή Σεπτεμβρίου 2010 και έιεπτα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλοι οι έλεγχοι σε τραπεζικές καταθέσεις, εμβάσματα κ.λπ. που έγιναν από το 2001 έως το 2010, καθώς και πρόστιμα που επεβλήθησαν, λειτούργησαν κατά παράβαση και εσφαλμένη χρονική ερμηνεία του νόμου. Όπως εξηγούν οι αποφάσεις, αυτό συμβαίνει διότι «κατά την έννοιά της, η εν λόγω διάταξη δεν ήθελε να αποκλείσει τον αυτεπάγγελτο έλεγχο σε περιπτώσεις παράβασης ουσιαστικής διάταξης νόμου, όπως στην προκείμενη περίπτωση που η Διοίκηση προσδίδοντας άλλη έννοια και χρονική έκταση στη διάταξη του άρθρου 15 παρ.3 του ν.3888/2010, θεώρησε ότι η, μέσω της μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, προσαύξηση της περιουσίας του φορολογουμένου υπάγεται σε φορολόγηση και αν ακόμη η προσαύξηση προέκυψε πριν την 30-9-2010» (Δ.Εφ.Αθ 2829/2015 – 2ο Τριμελές).

Σε άλλη υπόθεση προσφεύγοντος κατά απόφασης της Εφορίας, αναφέρεται ότι «ως μεμονωμένη τραπεζική «ταμειακή» συναλλαγή και χωρίς τη σύγκρισή της με την προηγούμενη πραγματική ταμειακή κατάσταση του φορολογουμένου, δεν μπορεί, σε κάθε περίπτωση, να χαρακτηριστεί ως «προσαύξηση» περιουσίας». Με την απόφαση αυτή κρίνεται ως μη σύννομη η άθροιση ποσών που εμβάστηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό, χωρίς να γίνει σύγκριση με τα δικαιολογηθέντα εισοδήματα και χωρίς να ζητηθεί η δικαιολόγηση των ποσών αυτών. 

Επιπλέον, σύμφωνα με άλλη απόφαση του δικαστηρίου, «τα ποσά εμβασμάτων στο εξωτερικό μπορούν να καλυφθούν, εκτός άλλων, και με το προϊόν εκποίησης, πριν την αποστολή του εμβάσματος, περιουσιακών στοιχείων, υπό την προϋπόθεση ότι αποδεικνύεται η εκποίηση αυτή από σχετικά παραστατικά».


σχετικα αρθρα