ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΙΠΕΔ: Ανέφικτος ο στόχος για 1,4 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις

Δημοσίευση 2 Σεπτεμβρίου 2015, 18:53 / Ανανεώθηκε 2 Σεπτεμβρίου 2015, 19:44
ΤΑΙΠΕΔ: Ανέφικτος ο στόχος για 1,4 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Ανέφικτη θεωρεί ο πρόεδρος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) την επίτευξη των στόχων του νέου μνημονίου για 1,4 δισ. ευρώ φέτος από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ανέφικτη θεωρεί ο πρόεδρος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) την επίτευξη των στόχων του νέου μνημονίου για 1,4 δισ. ευρώ φέτος από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Όπως δήλωσε ο Στέργιος Πιτσιόρλας στο Reuters, οι στόχοι εσόδων φέτος δεν θα καλυφθούν, εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της συμφωνίας (ύψους 1,2 δισ. ευρώ) για παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στο σχήμα υπό τη γερμανική Fraport.

Ωστόσο, ο κ. Πιτσιόρλας εκτιμά ότι μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι εσόδων του 2016. Σημειώνεται πως η Ελλάδα το 2016 πρέπει να αντλήσει 3,7 δισ. ευρώ από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, ενώ για το 2017 ο στόχος ανέρχεται στα 1,3 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στα περιφερειακά αεροδρόμια, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζει πως «αν η Fraport δεν είναι έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία τον Οκτώβριο που λήγει η εγγυητική επιστολή της, τότε μπορούμε να συζητήσουμε μια μικρή παράτασή της».

Αισιόξος για ΔΕΣΦΑ και Αστέρα Βουλιαγμένης

Παράλληλα, ο κ. Πιτσιόρλας εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με την πώληση του ΔΕΣΦΑ

«Μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η πώληση του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar», υποστήριξε στο Reuters.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως για να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Αζέροι μπορεί να αποκτήσουν το 49% και όχι το 66% που προβλέπονταν αρχικά, ενώ ενδιαφέρον για το υπόλοιπο 17% έχουν εκδηλώσει ισχυροί ευρωπαϊκοί όμιλοι όπως η Βελγική Fluxys.

Ο κ. Πιτσιόρλας εμφανίστηκε αισιόδοξος και για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τον Αστέρα Βουλιαγμένης παρά την αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το ειδικό χωροταξικό σχέδιο. 

«Εκτιμώ πως οι διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές θα ολοκληρωθούν σύντομα και πως μπορεί να βρεθεί λύση που θα καλύπτει το επιχειρηματικό τους σχέδιο και τις απαιτήσεις του δικαστηρίου» δήλωσε στην ίδια συνέντευξη.

Ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ακόμη ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συνεδριάσει την Πέμπτη για να εγκρίνει την αλλαγή των όρων του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Θα ζητηθεί από τους επενδυτές να υποβάλουν προσφορές για ένα ποσοστό 51% έως τον Φεβρουάριο αντί του 67% που προοριζόταν για πώληση αρχικά, με την προοπτική να αποκτηθεί ένα επιπλέον ποσοστό 16%.

«Και οι 8 εταιρείες που έχουν επιλεγεί εξακολουθούν να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και ο νικητής θα πρέπει να επενδύσει περίπου 100 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο Πιτσιόρλας.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr