ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλεξιάδης: Πιο δίκαιος ΕΝΦΙΑ από το 2016 - Φόρος και στα ακίνητα του εξωτερικού

της Μαρίας Μπακοπούλου - Δημοσίευση 7 Οκτωβρίου 2015, 14:31 / Ανανεώθηκε 7 Οκτωβρίου 2015, 16:20
Αλεξιάδης: Πιο δίκαιος ΕΝΦΙΑ από το 2016 - Φόρος και στα ακίνητα του εξωτερικού
Facebook Twitter Whatsapp

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ να είναι πιο δίκαιος και αναλογικός», τόνισε ο Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο 16ο συνέδριο Prodexpo για την ανάπτυξη και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ να είναι πιο δίκαιος και αναλογικός», τόνισε ο Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο 16ο συνέδριο Prodexpo για την ανάπτυξη και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για φορολογικό σύστημα διαρκώς μεταβαλλόμενο και υπογράμμισε τη σημασία για την ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας.

«Το ελληνικό δημόσιο δεν αξιοποιεί καταρχάς τη δική του περιουσία με τον καλύτερο τρόπο. Το υπουργείο Οικονομικών πλήρωσε 24 εκατ. μόνο για το συγκεκριμένο υπουργείο, για μισθώσεις ακινήτων, όταν έχει τεράστια ακίνητα που θα μπορούσε να στεγάσει τις ανάγκες του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, μίλησε για την ανάγκη μείωσης κόστους του Δημοσίου και αξιοποίησης της περιουσίας του προς όφελός του, ενώ επεσήμανε τη σημασία της φορολογικής σταθερότητας.

«Επενδύσεις με διαφάνεια και συγκεκριμένο στόχο που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Δημοσίου και όχι πολιτικών προσώπων», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Επιπλέον, ο κ. Αλεξιάδης αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ είπε πως για το 2015 θα είναι ίδιος με πέρυσι, ενώ για το 2016 «η συμφωνία αναφέρει εισπραξιμότητα 2,65 δισ. από την ακίνητη περιουσία». 

«Πρόθεση της κυβέρνησης ο φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ να είναι πιο δίκαιος και αναλογικός. Ο ΕΝΦΙΑ έχει κλείσει τον κύκλο του, το κράτος πήρε ό,τι είχε να πάρει», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης και επιβεβαίωσε την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ και για ακίνητα εκτός Ελλάδος

Για τον ΕΝΦΙΑ εξωτερικού ο υπουργός είπε ότι θα αξιοποιηθούν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών και δείχνουν ότι σε Έλληνες ανήκουν 3.200 ακίνητα στο Λονδίνο.

Επικαλούμενος το παράδειγμα Μόντι στην Ιταλία με τη φορολόγηση ιδιοκτησιών Ιταλών στο εξωτερικό είπε ότι είναι λάθος να πληρώνει ο κάτοικος Ελλάδας ΕΝΦΙΑ , και ούτε ένα ευρώ φόρο ο ιδιοκτήτης ακινήτου στο εξωτερικό.

Ακόμη, έκανε λόγο για εναρμόνιση των αξιών με τις τιμές της αγοράς και δήλωσε πως τον Σεπτέμβριο του 2016 ολοκληρώνεται και το κτηματολόγιο και το περιουσιολόγιο που θα λειτουργήσουν ως εργαλεία πάταξης της φοροδιαφυγής.

«Τα υπόλοιπα θέματα της φορολογίας για το 2016 είναι ανοικτά και θα διαμορφωθούν ύστερα από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς», πρόσθεσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε επίσης την απλοποίηση όλων των συστημάτων στο κομμάτι της κτηματαγοράς και τη δημιουργία φόρμας στο Taxis, ώστε να γίνονται ηλεκτρονικά όλες οι δηλώσεις, οι πληρωμές μέσω τραπέζης, οι ψηφιακοί ηλεκτρονικοί έλεγχοι και οι διασταυρώσεις και προανήγγειλε το κλείσιμο των εφοριών για το κοινό μέσα στο 2016.

«Αν δεν υλοποιηθεί η συμφωνία και δεν προχωρήσει η αξιολόγηση όλες οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πάνε χαμένα», κατέληξε.