ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Μία νέα ελληνική κρίση μπορεί να μεταδοθεί σε ολόκληρη την Ευρωζώνη

Δημοσίευση 7 Οκτωβρίου 2015, 17:21 / Ανανεώθηκε 7 Οκτωβρίου 2015, 17:33
ΔΝΤ: Μία νέα ελληνική κρίση μπορεί να μεταδοθεί σε ολόκληρη την Ευρωζώνη
Facebook Twitter Whatsapp

Για τους κινδύνους που θα περιλαμβάνει μία αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης για ολόκληρη την Ευρωζώνη προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για τους κινδύνους που θα περιλαμβάνει μία αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης για ολόκληρη την Ευρωζώνη προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μία αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης θα μπορούσε να μεταδοθεί σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητά της, εκτιμά το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα (Global Financial Stability Report), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Όπως διαπιστώνει το ΔΝΤ, η μόλυνση των χρηματοπιστωτικών αγορών της ζώνης του ευρώ από τις πρόσφατες δυσκολίες στην Ελλάδα ήταν αρκετά περιορισμένη. Προειδοποιεί, ωστόσο ότι σε περίπτωση που οι κίνδυνοι αναζωπυρωθούν, θα μπορούσε να υπάρξει έμμεση διάχυση της κρίσης, μέσω της κατάρρευσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Κατά το ΔΝΤ, ο πλέον άμεσος αντίκτυπος θα ήταν η διεύρυνση των spreads των κρατικών ομολόγων άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ, αν και, όπως αναφέρει, πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα περιόριζαν ενδεχομένως τις υπερβολικές πιέσεις.

Το ΔΝΤ αναγνωρίζει, πάντως ότι η άμεση οικονομική έκθεση των ξένων τραπεζών και χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά από το 2010 και έχει πλέον έχει μετατοπιστεί στον επίσημο τομέα της ευρωζώνης που κατέχει σήμερα περίπου, το μεγαλύτερο μέρος του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος και, συγκεκριμένα, περίπου 260 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) διαθέτει περίπου τα μισά.

Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η κρίση στην Ελλάδα αποτέλεσε την αφορμή για την ενίσχυση της συλλογικής δέσμευσης στην ΟΝΕ, καθώς και της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης

Oλόκληρη η έκθεση του Ταμείου

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr