ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο χείλος του γκρεμού η Deutsche Bank: Ζημιές-ρεκόρ και 23.000 απολύσεις στα σκαριά

Δημοσίευση 8 Οκτωβρίου 2015, 19:42 / Ανανεώθηκε 8 Οκτωβρίου 2015, 19:42
Στο χείλος του γκρεμού η Deutsche Bank: Ζημιές-ρεκόρ και 23.000 απολύσεις στα σκαριά
Facebook Twitter Whatsapp

Δραματική είναι η κατάσταση στη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, τη Deutsche Bank, αφού καταγράφονται ζημιές-ρεκόρ, την ώρα που είναι στα σκαριά 23.000 απολύσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δραματική είναι η κατάσταση στη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, τη Deutsche Bank, αφού καταγράφονται ζημιές-ρεκόρ, την ώρα που είναι στα σκαριά 23.000 απολύσεις.

O νέος επικεφαλής της Deutsche Bank, Τζον Κράιαν, άρχισε το ξεκαθάρισμα της τράπεζας, καταγράφοντας ζημιές προ φόρων στο ύψος - ρεκόρ των 6 δισ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο και προειδοποιώντας τους επενδυτές να προετοιμασθούν για το ενδεχόμενο να περικοπεί ή να μη δοθεί καθόλου μέρισμα το 2015.

Ο Κράιαν έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank τον Ιούλιο με τη δέσμευση να μειώσει το κόστος λειτουργίας της. Επιταχύνει τα σχέδια του για την πώληση στοιχείων του ενεργητικού της τράπεζας και την έξοδό της από χώρες, με στόχο να περιορίσει το μέγεθός της, ενώ ετοιμάζεται να καταργήσει περίπου 23.000 θέσεις εργασίας ή το ένα τέταρτο του προσωπικού της DB, είπαν πηγές στο Reuters τον περασμένο μήνα.

«Τα νέα δεν είναι καλά και περιμένω ότι πολλοί από εσάς θα είστε πολύ απογοητευμένοι από αυτά», ανέφερε ο Κράιαν σε ανοικτή επιστολή του προς το προσωπικό. Προειδοποίησε ότι τα μπόνους θα κοπούν, καθώς το προσωπικό πρέπει «να επωμισθεί μέρος του βάρους» των ζημιών.

Η μετοχή της γερμανικής τραπεζικής ναυαρχίδας υποχώρησε 3% αρχικά, αλλά στη συνέχεια ενισχύθηκε κατά 1%. Η τιμή της μετοχής έχει πληγεί από τη διακοπή των μεταρρυθμίσεων και την αύξηση του κόστους λειτουργίας της τράπεζας, πέραν των προστίμων και διακανονισμών που έχουν οδηγήσει την Deutsche στον πάτο των διεθνών επενδυτικών τραπεζών στην κατάταξη των αξιολογήσεων. Ωστόσο, χρηματιστές και αναλυτές έλεγαν σήμερα ότι η τιμή της μετοχής της τράπεζας αυξήθηκε, επειδή ο Κράιαν αναλαμβάνει δράση για να αντιμετωπίσει μακροχρόνια προβλήματα και, επίσης, επειδή φαίνεται απίθανο να προχωρήσει η τράπεζα σύντομα σε αύξηση του κεφαλαίου της, παρά τις ζημιές.

Η τράπεζα θα καταγράψει ζημιά 2,3 δισ. ευρώ στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της, 16 χρόνια μετά την απόκτηση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Bankers Trust. Θα καταγράψει, επίσης, ζημιά 3,5 δισ. ευρώ στην τράπεζα λιανικής της θυγατρικής της Postbank και επιπλέον 600 εκατ. ευρώ στη συμμετοχή που έχει στην κινεζική τράπεζα Hua Xia. Το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών αφορά σε άυλο ενεργητικό της τράπεζες, που δεν επηρεάζει την κεφαλαιακή θέση της. Η Deutsche ανακοίνωσε ότι ο κεντρικός συντελεστής κεφαλαίων της (core capital ratio) ανερχόταν σε περίπου 11% στο τέλος Σεπτεμβρίου από 11,4% στο τέλος του Ιουνίου.

Όπως και για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η γερμανική τράπεζα διαμορφώνει επιπλέον αποθεματικό 1,2 δισ. ευρώ για την πληρωμή προστίμων και διακανονισμών, καθώς κατατρύχεται από νομικές εμπλοκές, μεταξύ άλλων σε έρευνες για πιθανή χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών αναφοράς και για συναλλαγές με το Ιράν. Ο Κράιαν δήλωσε ότι περιμένει πως τα κόστη από δικαστικές μάχες «θα συνεχίσουν να μας επιβαρύνουν στα επόμενα τρίμηνα».

Το μεγάλο κόστος των δικαστικών εμπλοκών και η αναταραχή στις ασιατικές αγορές περιορίζουν τη δυνατότητα του Κράιαν για μεταρρυθμίσεις. Η δουλειά του είναι ακόμη πιο δύσκολη, επειδή η Deutsche Bank είναι επίσης η τελευταία μεγάλη επενδυτική τράπεζα που προσπαθεί να περιορίσει το μέγεθος της, πολύ αργότερα από τους ανταγωνιστές της, όπως η UBS, η Barclays και η Credit Suisse. H Deutsche Bank δήλωσε ότι αναμένει ζημιά ύψους 6,2 δις. ευρώ, μετά από φόρους, στο τρίτο τρίμηνο. Χωρίς τη μείωση της αξίας του άυλου ενεργητικού της, θα είχε ζημιές 400 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στην επιχειρηματικότητα της Γερμανίας, η οποία συγκλονίσθηκε από το σκάνδαλο της Volkswagen, μετά την παραδοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας ότι εξαπατούσε στους ελέγχους των εκπομπών αερίων, σημειώνει το Reuters...

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr