ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποτονική η πρώτη ημέρα του πετρελαίου θέρμανσης - Απαισιοδοξία στην αγορά

της Μαρίας Μπακοπούλου - Δημοσίευση 15 Οκτωβρίου 2015, 14:57 / Ανανεώθηκε 15 Οκτωβρίου 2015, 16:39
Υποτονική η πρώτη ημέρα του πετρελαίου θέρμανσης - Απαισιοδοξία στην αγορά
Intime News Photo Agency
Facebook Twitter Whatsapp

«Πρεμιέρα», εν μέσω ασταθούς ακόμα τοπίου για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και τους δικαιούχους του, έκαναν σήμερα οι πρατηριούχοι στην διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, δηλώνοντας ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για την κατανάλωση αυτή την σεζόν. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Πρεμιέρα», εν μέσω ασταθούς ακόμα τοπίου για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και τους δικαιούχους του, έκαναν σήμερα οι πρατηριούχοι στην διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, δηλώνοντας ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για την κατανάλωση αυτή την σεζόν. 

Η τιμή διάθεσης του πετρελαίου αυτή τη στιγμή καθορίζεται στα 0,84-85 ευρώ το λίτρο στην Αττική και 0,88 στην υπόλοιπη Ελλάδα την ώρα που ακόμα στο υπουργείο Οικονομίας δεν έχουν ακόμα καθορίσει ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι, δεδομένου του όρου της συμφωνίας που επιβάλλει την μείωση του στο 50% για φέτος. 

Στην αγορά, πάντως, επικρατεί ''παγωμάρα'', καθώς κανείς ακόμα δεν γνωρίζει τι θα γίνει, γεγονός, που όπως λένε οι αρμόδιοι φορείς θα συμβάλλει σε ακόμα περισσότερη μείωση κατανάλωσης.

Πληροφορίες θέλουν μέχρι αύριο να καθοριστεί τελικά ποιοι και αν δικαιούνται το επίδομα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αρχίσει να κινητοποιείται η κατανάλωση.

Ιδιαίτερα απαισιόδοξος εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων) Δ. Ασμάτογλου τονίζοντας στο newpost ότι ''σήμερα πρώτη ημέρα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης δεν υπάρχει σχεδόν κανένα ενδιαφέρον, η κίνηση ήταν πολύ υποτονική και νομίζω ότι θα συνεχίσει να είναι αρκετά, αν δεν ξεκαθαρίστεί το τοπίο με το επίδομα''.

Ο ίδιος, πάντως, εκτιμά ότι οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες δεν θα βοηθήσουν την άνοδο της κατανάλωσης φέτος και δεν αποκλείει το γεγονός οι καταναλωτές να στραφούν και σε άλλες εναλλακτικές πηγές θέρμανσης''.

Όπως αναφέρει:

Νομίζω ότι θα ισχύσει το ''ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος''. Τα οικονομικά της ελληνικής οικογένειας φέτος θα είναι ακόμα πιο περιορισμένα. Όσους συναντώ μου εκφράζουν μεγάλη δυσαρέσκεια για αυτή την κατάσταση και πολλοί μου δηλώνουν ότι θα στραφούν και σε άλλες πηγές θέρμανσης. 

Ποια σενάρια ''παίζουν''

Υπό διαμόρφωση παραμένει ακόμα το καθεστώς που θα ισχύσει εφέτος για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης το οποίο κατά την περυσινή περίοδο ήταν 35 λεπτά ανά λίτρο πετρελαίου για τους δικαιούχους όλης της χώρας, με διαφοροποίηση της επιδοτούμενης ποσότητας ανάλογα με την κλιματική ζώνη.

Η συμφωνία με τους πιστωτές προβλέπει περιορισμό του σχετικού κονδυλίου κατά 50% και τα σενάρια είναι τα εξής:

- Αν το επίδομα παραμείνει στα 35 λεπτά και περιοριστούν οι δικαιούχοι με την εφαρμογή αυστηρότερων εισοδηματικών, περιουσιακών κριτηρίων τότε η τιμή του πετρελαίου με την επιδότηση πέφτει στα 50 λεπτά το λίτρο.

-Αν μειωθεί κατά 50%, το ύψος της επιδότησης χωρίς να αλλάξουν τα κριτήρια για τους δικαιούχους, τότε η τιμή με την επιδότηση πέφτει στα 68 λεπτά.

-Υπάρχει και η περίπτωση της πλήρους κατάργησης του επιδόματος, κάτι που αν τελικά γίνει θα κάνει την λιανική τιμή του πετρελαίου για όλους τους καταναλωτές να ''πέσει'' στα 64 λεπτά το λίτρο.

Τα κριτήρια

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί ειδική εγκύκλιος που θα ενημερώνει για τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν όσοι πολίτες δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης.

Σύμφωνα με τις επιταγές του τρίτου μνημονίου, θα έρθουν αλλαγές στα χρηματικά όρια τόσο των αγάμων, όσο και των έγγαμων, ωστόσο ακόμα δεν είναι γνωστό τι τελικά θα επικρατήσει και ποια κατηγορία θα υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές.

Πληροφορίες θέλουν τα όρια να μειώνονται ακόμα και 50%. 

Αν ισχύσουν τα περσινά δεδομένα, και δεδομένο ότι θα δοθεί τελικά το επίδομα, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

-κάθε άγαμος φορολογούμενος με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ

-κάθε ζευγάρι εγγάμων με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ

-κάθε μονογονεϊκή οικογένεια με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ

-για κάθε προστατευόμενο τέκνο του ενδιαφερομένου, το εισοδηματικό όριο των 40.000 ή 43.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ.

Πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) προτείνει τη μείωση του ειδικού φόρου από τα 13 στα 23 λεπτά που είναι σήμερα και ταυτόχρονα την κατάργηση του επιδόματος. Σε αυτήν την περίπτωση, η τιμή λιανικής θα μειωνόταν στα 75 λεπτά το λίτρο.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr