ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ- Τι θα ισχύσει

της Αγγελικής Κιλιντζόγλου - Δημοσίευση 17 Οκτωβρίου 2015, 17:01 / Ανανεώθηκε 17 Οκτωβρίου 2015, 17:11
Έρχονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ- Τι θα ισχύσει
Facebook Twitter Whatsapp

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο TaxisNet με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση έως το τέλος του μήνα. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο TaxisNet με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση έως το τέλος του μήνα. 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη φέτος θα ισχύσει ότι ίσχυε και πέρυσι καθώς για μηχανογραφικούς λόγους σταμάτησε η διαδικασία των αλλαγών που είχε προαναγγείλει.

«Φέτος δεν αλλάζει τίποτα, θα ισχύσει ότι ίσχυσε και πέρσι. Απλά τακτοποιεί νομοθετικά αυτό που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη συμφωνία. Με το νομοσχέδιο δεν μπαίνει νέος φόρος, δεν αυξάνουμε τον ΕΝΦΙΑ, ορίζουμε ότι η κατάργηση απαλλαγής ισχύει από 1/1/2015. Πάμε να υλοποιήσουμε αυτό που ψηφίσαμε», είπε χθες απο το βήμα της βουλής ο κ. Αλεξιάδης.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε δίνει διευκρινίσεις σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ για τα διατηρητέα κτίρια αλλά και τις ξενοδοχειακές μονάδες.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζει ότι τα διατηρητέα κτίρια με ηλικία άνω των 100 ετών δεν θα επιβαρύνονται με συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ. «Δεν ίσχυσε ποτέ μια τέτοια διάταξη, δεν ισχύει τώρα και ούτε υπάρχει πρόθεση να επιβαρυνθούν με συμπληρωματικό φόρο οι ιδιοκτήτες τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Σε ό,τι αφορά στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι ο ΕΝΦΙΑ απαρτίζεται από δύο μέρη: τον κύριο και το συμπληρωματικό φόρο. 
Σε όλες οι επιχειρήσεις (ατομικές και εταιρίες) αναλογεί:

- κύριος φόρος ΕΝΦΙΑ και

- συμπληρωματικός φόρος (Άρθρο 5 του Ν.4223/2013) ο οποίος υπολογίζεται ως εξής:

α) Για φυσικά πρόσωπα (ατομικές επιχειρήσεις) για αξία περιουσίας άνω των 300.000 Ευρώ με κλίμακα που οι συντελεστές είναι από 0,1% έως 1%.

β) Για νομικά πρόσωπα (Α.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε. και λοιπά), ο συμπληρωματικός φόρος είναι 0,5% χωρίς αφορολόγητο. Εξαιρείται από το συμπληρωματικό φόρο η αξία των ακινήτων εφόσον αυτά ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ μετά τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι από το συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, απαλλάσσονται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη μορφή εταιρίας για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν.

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη μορφή ατομικής επιχείρησης απαλλάσσονται όταν ο ιδιοκτήτης τους (φυσικό πρόσωπο) έχει περιουσία αξίας μέχρι 300.000 Ευρώ. Από εκεί και πάνω επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ με κλίμακα που έχει συντελεστές από 0,1% έως 1%.

Τέλος, αναφέρεται ότι την 1.1.2014 επιβλήθηκε συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ στις ατομικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Με το Ν.4316/2014 προβλεπόταν απαλλαγή από το συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ που θα ίσχυε από 1.1.2015. Ήδη με τις διατάξεις της περίπτωσης γ’ της υποπαραγράφου Δ3 της παρ. Δ του άρθρου 2 του Ν.4336/2015, καταργήθηκε αυτή η απαλλαγή, με ημερομηνία ισχύος 19.8.2015. Με το υπό ψήφιση Ν/Σ (Άρθρο 2 Παρ.2) ορίζεται η ημερομηνία έναρξης της ισχύος της κατάργησης της απαλλαγής η 1.1.2015.
 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr