ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Διαβολοβδομάδα» για την κυβέρνηση: Σαββαΐδου, «Τρόικα», τράπεζες και δεύτερο πακέτο μέτρων

του Μάριου Χριστοδούλου - Δημοσίευση 19 Οκτωβρίου 2015, 07:09 / Ανανεώθηκε 19 Οκτωβρίου 2015, 09:19
«Διαβολοβδομάδα» για την κυβέρνηση: Σαββαΐδου, «Τρόικα», τράπεζες και δεύτερο πακέτο μέτρων
Facebook Twitter Whatsapp

«Διαβολοβδομάδα» για την κυβέρνηση η οποία καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για μείζονα ζητήματα που εκκρεμούν: Από την Αικατερίνη Σαββαΐδου στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τη δεύτερη «λίστα» με τα προαπαιτούμενα και τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Διαβολοβδομάδα» για την κυβέρνηση η οποία καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για μείζονα ζητήματα που εκκρεμούν: Από την Αικατερίνη Σαββαΐδου στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τη δεύτερη «λίστα» με τα προαπαιτούμενα και τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. 

Τα δύσκολα ξεκινούν από αύριο καθώς φθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών Ντέλια Βελκουλέσκου από ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο από Κομισιόν, Ράσμους Ρέφερ από ΕΚΤ και Νίκολα Τζιαμαρόλι από τον ESΜ ενώ την Πέμπτη οι δανειστές γίνονται… κουιντέτο λόγω τη άφιξης του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην χώρα μας. 

Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ κατά την διάρκεια της τριήμερης παραμονής τους στην πρωτεύουσα θα επικεντρωθούν στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο θέμα των κόκκινων δανείων. 

Σκοπεύσουν επίσης να ρίξουν μία «δεύτερη ματιά» στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή ώστε να εντοπίσουν τυχόν εκκρεμότητες και κενά που ενδεχομένως να σταθούν εμπόδιο για την  εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ στο  Euro Working Group (EWG) της Τετάρτης. 

Στην ίδια συνεδρίαση, η ελληνική πλευρά θα πρέπει  να παρουσιάσει και τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων τα οποία θα πρέπει να γίνουν νόμος του κράτους στις αρχές Νοεμβρίου. Εκτιμάται ότι το δεύτερο «πακέτο» των μνημονιακών δράσεων θα οριστικοποιηθεί σε επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης  από την στιγμή που πολλά από αυτά τα μέτρα θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στην Αθήνα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Το διακύβευμα αυτού του δεύτερο πακέτου σε ότι αφορά το ποσό που θα ξεκλειδώσει είναι μικρό (υποδόση του 1 δις. ευρώ) σε σχέση με τα μέτρα που θα περιλαμβάνει. 

Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια των ευρωπαίων πιστωτών έχουν κάνει τη σχετική προεργασία  στη λογική της δημιουργίας ενός εμπροσθοβαρούς  προγράμματος και υποστηρίζουν ότι η άμεση εφαρμογή επώδυνων παρεμβάσεων αποτελεί σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική πλευρά. 

Έτσι, σε αυτή τη δεύτερη φάση προαπαιτούμενων θα περιληφθούν παρεμβάσεις που αφορούν στη διαχείριση  των «κόκκινων» δανείων,  ζητήματα που αφορούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, την αλλαγή της φορολόγησης των αγροτών , την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που θα δημιουργήσει  νέα «τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία, την υιοθέτηση προτάσεων του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση επαγγελμάτων. Στην ίδια λίστα θα περιληφθεί η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων του 2012, το 5ευρο στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων κ.ά. 

Πρόκειται για ζητήματα τα οποία η ελληνική πλευρά θα τα συζητήσει εκτενώς με τους επικεφαλής των δανειστών οι οποίοι την Τετάρτη θα έχουν σειρά επαφών με τους υπουργούς που εμπλέκονται στο τρίτο μνημόνιο

Αιχμή θα αποτελέσει το ασφαλιστικό το οποίο μπορεί να μην περιλαμβάνεται στο δεύτερο «πακέτο» προαπαιτούμενων πλην όμως κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στους ξένους ότι η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης θα διασφαλίζει την εξοικονόμηση πόρων 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,7 δισ. ευρώ για το 2016. Σε ανοικτή γραμμή με τους πιστωτές βρίσκεται η κυβέρνηση και για τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που θα πρέπει από τώρα να νομοθετηθούν ανεξάρτητα αν αυτές τεθούν σε ισχύ την διετία 2017- 2018. Πρόκειται για μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα τα οποία για το 2017 φθάνουν στο 0,75% του ΑΕΠ ή τα 1,35 δισ. ευρώ και 0,25% του ΑΕΠ για το 2018 (περίπου 450 εκατ. ευρώ). 

Ως «φαβορί» για να ενταχθούν στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων εμφανίζονται τα ακόλουθα μέτρα: 

  • Δημοσιονομικά: Κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2016-2019), το οποίο προβλέπει μέτρα ύψους 8,1 δισ. ευρώ.
  • Τράπεζες: Νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οι διατάξεις του οποίου θα συζητηθούν εκ νέου σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, με αυστηροποίηση των προϋποθέσεων προστασίας ( εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια), διαμόρφωση του πλαισίου για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.  
  • Φορολογία: Αλλαγές στην φορολόγηση των αγροτών  αγρότες, μέτρα για την προώθηση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών, τροποποίηση και εφαρμογή νομικού πλαισίου για τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων, εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων ύψους 20.000.000 ευρώ για να αποφευχθεί το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. 
  • Εργασιακά: Διαβούλευση για την επανεξέταση των ομαδικών απολύσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. 
  • Δημόσιο: Μεταρρύθμιση του Ενιαίου Μισθολογίου με ισχύ από 1ης-1-2016. 
  • Άνοιγμα επαγγελμάτων: Υιοθέτηση των προτάσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για αρτοποιεία, φαρμακεία κ.λπ. 
  • Αποκρατικοποιήσεις: Προώθηση της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, εκτός αν προταθεί εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμα μέτρα, και ανακοίνωση τελικών δεσμευτικών ημερομηνιών για τις αποκρατικοποιήσεις ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr