ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σφαγή στις συντάξεις, αύξηση εισφορών και αμηχανία για τον ΦΠΑ την εκπαίδευση

Δημοσίευση 28 Οκτωβρίου 2015, 09:32 / Ανανεώθηκε 28 Οκτωβρίου 2015, 15:46
Σφαγή στις συντάξεις, αύξηση εισφορών και αμηχανία για τον ΦΠΑ την εκπαίδευση
Facebook Twitter Whatsapp

Σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας προκειμένου οι επερχόμενες νέες περικοπές στις συντάξεις να είναι μικρότερες και λιγότερο αισθητές στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας προκειμένου οι επερχόμενες νέες περικοπές στις συντάξεις να είναι μικρότερες και λιγότερο αισθητές στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έχει πάρει την σχετική απόφαση και πρόκειται να την συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που θα κατατεθεί το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου προκειμένου να ψηφιστεί περί τα τέλη του ίδιου μήνα. Το υπουργείο θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του νέου ασφαλιστικού τις επόμενες ημέρες κι από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Όμως το ασφαλιστικό που προβλέπει δραστικές μειώσεις σε όλες τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ είναι μόνο ένας από τους κάβους που καλείται να ξεπεράσει η κυβέρνηση η οποία καταθέτει στη Βουλή άμεσα στο σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και νομοσχέδιο με τα υπόλοιπα από το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων που δεν είχαν ενσωματωθεί στο πολυνομοσχέδιο αλλά γίνονται απαιτητά από τους δανειστές. Με αυτό τον τρόπο ευελπιστεί ότι θα ξεκλειδώσει η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις ευρώ αν και γενικώς αυτό το θέμα φαίνεται να έχει παγώσει με τους δανειστές να προκαλούν καθυστέρηση και στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Την επόμενη εβδομάδα τελικώς έρχεται στην Αθήνα ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί και το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι η επίσκεψή του θα προσφέρει κάτι θετικό στην πρόοδο της διαπραγμάτευσης που έχει μπλοκάρει κυρίως στο θέμα των κόκκινων δανείων. Κύκλοι της κυβέρνησης εκτιμούν ότι ο Μοσκοβισί θα είναι πιο διαλλακτικός από τον Βλάντις Ντομπρόβσκις ο οποίος έτριξε τα δόντια στο οικονομικό επιτελείο αποφεύγοντας να δώσει υποσχέσεις για θέματα που καίνε την κυβέρνηση όπως για παράδειγμα οι ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια.

Παρόλα αυτά και ο Μοσκοβισί για δεύτερη φορά απάντησε χθες πως στο θέμα της επιβολής του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει τον συντελεστή του 23% κάτι που φέρνει σε αμηχανία το Μέγαρο Μαξίμου που διαπιστώνει πως ή θα πρέπει να επιβάλει τον συγκεκριμένο φόρο, κάτι που θα ήταν καταστροφικό σε επίπεδο πολιτικών εντυπώςεων για την ίδια, ή θα πρέπει να βάλει μηδενικό συντελεστή, κάτι που σημαίνει ότι άμεσα θα πρέπει να βρει πηγές για να αντλήσει έσοδα ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Όλα τα ανοιχτά θέματα δεν αποκλείεται να συζητηθούν σε νέο υπουργικό συμβούλιο το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει περί τα τέλη της εβδομάδας.