ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τσεκούρι» στις επικουρικές συντάξεις αποκαλύπτει ο προϋπολογισμός

Δημοσίευση 21 Νοεμβρίου 2015, 16:22 / Ανανεώθηκε 21 Νοεμβρίου 2015, 16:24
«Τσεκούρι» στις επικουρικές συντάξεις αποκαλύπτει ο προϋπολογισμός
Facebook Twitter Whatsapp

Προάγγελος των περικοπών που έρχονται στις συντάξεις είναι ο προϋπολογισμός του 2016 που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή. Παρά τη σχετική αύξηση της συνολικής δαπάνης για τις συντάξεις, οι επικουρικές συντάξεις είναι αυτές που μπαίνουν στο στόχαστρο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Προάγγελος των περικοπών που έρχονται στις συντάξεις είναι ο προϋπολογισμός του 2016 που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή. Παρά τη σχετική αύξηση της συνολικής δαπάνης για τις συντάξεις, οι επικουρικές συντάξεις είναι αυτές που μπαίνουν στο στόχαστρο.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες για τις κύριες συντάξεις αναμένεται να αυξηθούν στα 20,26 δισ. ευρώ, έναντι 19,87 δισ. το 2015, η δαπάνη για τις επικουρικές συντάξεις θα μειωθεί κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ. 

Όσον αφορά τις συντάξεις του Δημοσίου, προβλέπονται περικοπές και παρεμβάσεις της τάξης των 172 εκατ. ευρώ, ενώ για τις συντάξεις των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων ο προϋπολογισμός «κρύβει» παρεμβάσεις, που θα εξοικονομήσουν 516,4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το κείμενο του προϋπολογισμού, 647 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τη σχεδιαζόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, χωρίς ωστόσο να εξειδικεύονται παρεμβάσεις και περικοπές.

Στα υπόλοιπα 753 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί, όπως η αύξηση των εισφορών στις συντάξεις υπέρ ΕΟΠΥΥ. Την ίδια ενώ αποκαλύπτεται ότι από την αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ θα εξοικονομηθούν 102 εκατ. ευρώ και από την περικοπή του ΕΚΑΣ 223 εκατ. ευρώ.

Στο σκέλος της κοινωνικής ασφάλισης, στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, ξεκαθαρίζεται ότι θα προωθηθεί εθνικό σχέδιο με στόχο την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ, τα συνολικά μέτρα που είτε διευκρινίζονται είτε απλώς φωτογραφίζονται υπολείπονται του στόχου κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι και το 2016 τα ασφαλιστικά ταμεία θα παρουσιάσουν ταμειακό έλλειμμα, παρά τις συνολικές περικοπές. Ειδικότερα, το έλλειμμα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 2,121 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,302 δισ. ευρώ το τρέχον έτος.

Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς στο τελικό σχέδιο του προϋπλογισμού δεν διευκρινίζεται αν θα υπάρξει, αν και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιμένει να θέτει το θέμα στους εκπροσώπους των δανειστών.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα των Ταμείων προβλέπονται μειωμένα στα 35,2 δισ. ευρώ έναντι εκτίμησης για 35,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015. Αντιστοίχως, οι δαπάνες αναμένεται να σημειώσουν μικρή αύξηση στα 37,46 δισ. ευρώ έναντι 37,37 δισ. το 2015.

Ειδική αναφορά γίνεται στην υποχρέωση μεταρρύθμισης της προνοιακής πολιτικής εντός του 2016, με στόχο την περικοπή δαπανών 0,5% του ΑΕΠ. Για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ)  προγραμματίζεται η βαθμιαία εθνική εφαρμογή του από την 1η Απριλίου 2016 και μετά, με στόχο την πλήρη εφαρμογή του έως το τέλος του επόμενου έτους, ενώ προβλέπεται και δαπάνη 62 εκατ. ευρώ για την καταβολή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Αναλυτικά τα μέτρα για το Ασφαλιστικό το 2015 -16 συνολικού ύψους 1,834 δις. ευρώ  έχουν ως εξής:

1. Αντικίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση - σταδιακή προσαρμογή ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο  (15,6 εκατ. ευρώ). Πάγωμα κατώτατης σύνταξης – διαφορά μεταξύ οργανικού ποσού (μέχρι το 67ο έτος) και κατώτατης σύνταξης μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους  στο Δημόσιο (0,1 εκατ. ευρώ)

2. Εξοικονόμηση από ασφαλιστική μεταρρύθμιση συντάξεων στο Δημόσιο  (172 εκατ. ευρώ)

3. Αντικίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση – σταδιακή προσαρμογή ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης του ιδιωτικού τομέα (29 εκατ. ευρώ)

4. Πάγωμα κατώτατης σύνταξης – διαφορά μεταξύ οργανικού ποσού μέχρι το 67ο έτος και κατώτατης σύνταξης μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (16 εκατ. ευρώ)

5. Εξοικονόμηση από ασφαλιστική μεταρρύθμιση συντάξεων (493 εκατ. ευρώ)

6. Αύξηση εισφορών υγείας στις κύριες συντάξεις από 4% σε 6% (532,5 εκατ. ευρώ)

7. Επιβολή εισφοράς υγείας 6% στις επικουρικές συντάξεις (178 εκατ. ευρώ)

8. Επίδραση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στα εφάπαξ (77,9 εκατ. ευρώ)

9. Εφαρμογή συντελεστή προσαρμογής στα εφάπαξ (86,9 εκατ. ευρώ)

10. Σταδιακή αύξηση εισφορών ασφαλισμένων στον ΟΓΑ (102 εκατ. ευρώ)

11. Μείωση δικαιούχων παροχής ΕΚΑΣ με αναπροσαρμογή ετήσιων εισοδηματικών κριτηρίων (223 εκατ. ευρώ)

12. Εναρμόνιση του % εισφοράς υπέρ κλάδου σύνταξης με αυτές του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (-25,8 εκατ. ευρώ)

13. Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης προς ανασφάλιστους υπερήλικες (-62 εκατ. ευρώ).

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr