ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει με το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο - «Ξεπαγώνουν» οι ωριμάνσεις

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 23 Νοεμβρίου 2015, 17:47 / Ανανεώθηκε 23 Νοεμβρίου 2015, 19:26
Τι αλλάζει με το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο - «Ξεπαγώνουν» οι ωριμάνσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Σε δόσεις  και μέσα στα επόμενα τρία χρόνια  (2016 - 2018 ) θα λάβουν πιθανότατα τις όποιες αυξήσεις προκύψουν στις απολαβές τους οι  χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι με προυπηρεσία έως 10 έτη (περίπου 300.000)λόγω του «ξεπαγώματος»  των μισθολογικών ωριμάνσεων, που θα έρθει  με το νέο ενιαίο μισθολόγιο. 

Σε δόσεις και μέσα στα επόμενα τρία χρόνια (2016 - 2018) θα λάβουν πιθανότατα τις όποιες αυξήσεις προκύψουν στις απολαβές τους οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι με προυπηρεσία έως 10 έτη (περίπου 300.000) λόγω του «ξεπαγώματος» των μισθολογικών ωριμάνσεων, που θα έρθει  με το νέο ενιαίο μισθολόγιο

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης προανήγγειλε μεν  αυξήσεις, για την κατηγορία αυτή των υπαλλήλων, από 15 έως 50 ευρώ το μήνα , ωστόσο οι  τεχνοκράτες που επεξεργάζονται το νέο μισθολόγιο του δημοσίου (θα ισχύσει από 1/1/2016), ισχυρίζονται ότι τα «κουκιά»  δεν βγαίνουν και έτσι οι όποιες αυξήσεις  χορηγηθούν  αυτές σχεδιάζεται να καταβληθούν τμηματικά και  σε βάθος τριετίας. 

Η διαμόρφωση του νέου ενιαίου μισθολογίου βρίσκεται πλέον στα «σκαριά» και αναμένεται να λάβει την οριστική του μορφή έως στις 15 Δεκεμβρίου οπότε αναμένεται  να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, ενώ με  διατάξεις του θα προβλέπονται η αποσύνδεση του βαθμολογίου από το μισθολόγιο, η καθιέρωση διαφορετικών μισθολογικών κλιμακίων ανά εκπαιδευτική βαθμίδα και η επαναφορά των μισθολογικών ωριμάνσεων ( διετίες και τριετίες προϋπηρεσίας) οι οποίες  έχουν «παγώσει» από το 2012. 

Με το «ξεπάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων-σε συνδυασμό με διαφορετικό πλέον αριθμό μισθολογικών κλιμακίων ανά εκπαιδευτική βαθμίδα-  αναμένεται για  περίπου 300.000 χαμηλόμισθους   υπαλλήλους    να προκύψουν αυξήσεις στις αποδοχές τους  λόγω της μεταφοράς τους σε ανώτερο κλιμάκιο. Η μετάβαση από ένα κλιμάκιο σε άλλο ισοδυναμούσε μέχρι το 2012  με αύξηση 3% στο βασικό μισθό. Εάν το ποσοστό αύξησης του 3% επί του βασικού μισθού παραμείνει ως  έχει,  τότε εξετάζεται η όποια μισθολογική αναπροσαρμογή  προκύψει αυτή να καταβληθεί  τμηματικά και σε διάστημα τριών ετών... Αντιθέτως για τους υπόλοιπους 390.000 υπαλλήλους του δημοσίου οι μισθολογικές απολαβές θα παραμείνουν «παγωμένες» καθώς δεν θα έχουν συμπληρώσει το 2016 διετίες η τριετίες (σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των μισθολογικών  κλιμακίων) για να λάβουν τις αναλογούσες αυξήσεις.

Μια από τις αλλαγές που σχεδιάζεται να επιφέρει το νέο μισθολόγιο είναι επίσης η γεφύρωση των μισθολογικών αποδοχών για υπαλλήλους με κοινά  τυπικά προσόντα και προϋπηρεσία ,οι οποίοι  αμείβονται σήμερα διαφορετικά ανάλογα με  το Υπουργείο η τον φορέα στον οποίο υπηρετούν.

Όπως έγραψε και η εφημερίδα «Αγορά», με άλλη διάταξη του μισθολογίου θα θεσπιστεί διαφορετικός, με τα ισχύοντα σήμερα, αριθμός μισθολογικών κλιμακίων ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα των υπαλλήλων.

Ειδικότερα  στους αποφοίτους Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας και Τεχνολογικής εκπαίδευσης θα αντιστοιχούν 19 κλιμάκια με χρόνο μετάβασης από το ένα στο άλλο τα 3 έτη και 13  για τους πτυχιούχους  Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με διετή χρόνο μετάβασης. Στόχος να γίνει ταχύτερη η μισθολογική και βαθμολογική ανέλιξη των πτυχιούχων Πανεπιστημίων, καθώς θα απαιτούνται πλέον λιγότερα χρόνια για να αναρριχηθούν στην ανώτατη ιεραρχία του δημοσίου και  να καταλάβουν τις ανάλογες θέσεις ευθύνης. 

Για τους υποψηφίους προϊσταμένους  (αφορά τους έχοντες Α' και Β' βαθμό και κατηγορίας  Πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης )που θα τοποθετηθούν  με το νέο σύστημα επιλογής (μέσω του ΑΣΕΠ) σε  θέσεις ευθύνης θα λαμβάνουν  - όπως και σήμερα -  το επίδομα θέσης που κυμαίνεται από 250 -700 ευρώ ανάλογα με το εάν πρόκειται για τμηματάρχες, διευθυντές και γενικούς διευθυντές. Τέλος με διάταξη στο νέο μισθολόγιο θα επιδιωχθεί να ρυθμιστεί και το ζήτημα  το 66.000 υπαλλήλων (εφοριακοί ,τελωνειακοί κλπ) στους οποίους ο “κόφτης” του σημερινού μισθολογίου,σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, είχε περιοριστεί με το παρόν μισθολόγιο  στο 25% των απολαβών τους και σήμερα λαμβάνουν ,ως πρόσθετη αμοιβή, τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» που κυμαίνεται από 100-1000 ευρώ μηνιαίως. Όπως σχεδιάζεται, θα παραμείνει μεν η «προσωπική διαφορά» για τα επόμενα έξι χρόνια (2016 - 2021) ωστόσο οι υπάλληλοι αυτοί δεν θα λαμβάνουν τις αυξήσεις που θα προκύπτουν  από τις μισθολογικές ωριμάνσεις με στόχο να υπάρξει συμψηφισμός.