current views are: 9

8 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση05:01

Φορολογικό και Ασφαλιστικό τα «αγκάθια» – Οι δέκα εκπλήξεις που ετοιμάζει ο Αλεξιάδης

Είναι προφανές ότι ασφαλιστικό και φορολογικό είναι δύο από τα μεγαλύτερα αγκάθια στην όλη διαπραγμάτευση η οποία αναμένεται να ξεκινήσει ή αργά απόψε, ή το πολύ από την Τετάρτη το πρωί, καθώς οι επικεφαλής των δανειστών αναμένονται σήμερα να καταφτάσουν στη πρωτεύουσα. 

Δημοσίευση 05:01’

Είναι προφανές ότι ασφαλιστικό και φορολογικό είναι δύο από τα μεγαλύτερα αγκάθια στην όλη διαπραγμάτευση η οποία αναμένεται να ξεκινήσει ή αργά απόψε, ή το πολύ από την Τετάρτη το πρωί, καθώς οι επικεφαλής των δανειστών αναμένονται σήμερα να καταφτάσουν στη πρωτεύουσα. 

Είναι προφανές ότι ασφαλιστικό και φορολογικό είναι δύο από τα μεγαλύτερα αγκάθια στην όλη διαπραγμάτευση η οποία αναμένεται να ξεκινήσει ή αργά απόψε, ή το πολύ από την Τετάρτη το πρωί, καθώς οι επικεφαλής των δανειστών αναμένονται σήμερα να καταφτάσουν στη πρωτεύουσα. Η κυβέρνηση πάντως φαίνεται αποφασισμένη να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια, με θεμιτά ή και αθέμητα μέσα.

Για παράδειγμα στο ασφαλιστικό, ενώ είναι τεράστια η δύναμη που ασκείται από τους δανειστές για μείωση στις συντάξεις, ο Πρωθυπουργος εμφανίστηκε αποφασισμένος ότι οι κύριες συντάξεις δεν θα μειωθούν. Αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: Ή ότι δεν θα μειωθούν όντως οι κύριες, αλλά το υπόλοιπο φάσμα συντάξεων θα υποστεί βάναυσο τσεκούρι, ή ότι η κυβέρνηση όντως πρόκειται να μην συμφωνήσει σε αυτό το θέμα φέρνοντάς όμως εκ νέου αναστάτωσή στο πρόγραμμα, ίσως και εκλογές

Για το φορολογικό από την άλλη, φαίνεται ότι το Υπουργείο προχωρά ήδη με τον σχεδιασμό που έχει κάνει και μοιράζει την επιβολή νέων φόρων σε δύο φάσεις: Στην πρώτη (που είναι τώρα τον Δεκέμβριο) θα επιβληθούν κανόνες που δεν αφορούν τους φόρους που πληρώνει ένα νοικοκυριό, κάτι όμως που θα επιβληθεί με τις αλλαγές που θα νομοθετηθούν στους πρώτους μήνες της νέας χρονιά. Την ίδια στιγμή πάντως (σύμφωνα με αποκάλυψη του κεντρικού δελτίου του Mega) το Υπουργείο ήδη σχεδιάζει την επιβολή ενός έκτακτου φόρου που όμως θα φορά στα εισοδήματα που έχουμε ήδη εισπράξει και στα οποία θα επιβληθεί η φορολόγηση αναδρομικά. Το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί για την ώρα να κερδίσει χρόνο και δεν επιβεβαιώνει το πώς θα γίνει αυτή η αναδρομική φορολόγηση, δεν μπορεί την ίδια στιγμή όμως να εξηγήσει, πως θα βρεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ τα οποία αποτυπώνονται ήδη στο προϋπολογισμό του 2016 που έχει ψηφιστεί. 

Την ίδια στιγμή από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup (που συνεδρίασε χθες και απασχολήθηκε με την Ελλάδα για 15 λεπτά της ώρας μόνο) δήλωσε:

“Αναφερθήκαμε στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας και στην ανάγκη να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Συζητήσαμε τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και στην αγορά εργασίας”.

Να λοιπόν που ο κύριος Ντάισελμπλουμ εκτός από τα ασφαλιστικό βάζει στο κάδρο και τα εργασιακά, ζητώντας παράλληλα από τους Έλληνες πολιτικούς να επιδείξουν ευρύτατη συναίνεση στις αποφάσεις, κάτι στο οποίο έχει αντιδράσει ήδη η αντιπολίτευση. Πάντως οι Ευρωπαίοι ζητούν να επισπεύσουμε τις όποιες διαδικασίες ώστε να λάβουμε το 1 δισ. της δεύτερης υποδόσης που έχει εγκριθεί ήδη από την Ευρώπη. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις Μοσκοβισί, που ενώ έγιναν σε πνεύμα θετικό από τον Γάλλο πολιτικό, στο Μαξίμου δεν έγιναν δεκτές με ικανοποίηση, καθώς ο Επίτροπος των Οικονομικών θεμάτων υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει δείξει ότι μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις. 

Τέλος, όσον αφορά τα φορολογικά, το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει δέκα φορολογικές παρεμβάσεις τις οποίες και παρουσίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης:

1.    Εθελοντική δήλωση μαύρου χρήματος από καταθέσεις: Η διάταξη θα έρθει μέχρι την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, με τον Υπουργό να δηλώνει σε ημερίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ότι «θα υπάρξει ισορροπία στο μέτρο» υπονοώντας ότι το πρόστιμο που θα οριστεί θα είναι τέτοιο ώστε και να γίνουν οι δηλώσεις, αλλά και να μην φανεί ότι η κυβέρνηση «χαϊδεύει» τους παρανομούντες.
2.    Περιουσιολόγιο: Μετά το Πόθεν Έσχες που είναι η πρόβα τζενεράλε, μέσα στο Δεκέμβριο και αμέσως μετά τις φορολογικές δηλώσεις θα έρθει το νέο αυτό όπλο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Θα είναι ηλεκτρονικό με την κυβέρνηση να επιμένει ότι δεν θα το χρησιμοποιήσει για την επιβολή νέων φόρων.
3.    Κλίμακα εισοδημάτων: Μετά το περιουσιολόγιο, θα έρθουν οι πρώτες αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2015. Η κυβέρνηση στοχεύει και πάλι (αλλά δεν το έχει πετύχει ποτέ) να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία των δηλώσεων μέσα στον Φεβρουάριο, ώστε μετά να περάσει στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
4.    Ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στην κλίμακα: Η πλήρης εικόνα του νέου φορολογικού τοπίου θα ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο και θα αφορά σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
5.    Μέτρα για το λαθρεμπόριο καπνού και καυσίμων: Είναι από τις παρεμβάσεις που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως άλλοθι, καθώς δεν βάλει κατά των εισοδημάτων των πολιτών, αλλά κατά παρανόμων και φοροφυγάδων.
6.    Νέος φόρος στην κατοικία: Πρόκειται για τον αντικαταστάτη του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα είναι «πιο δίκαιος και πιο λογικός», όπως γράφει η κυβέρνηση, αλλά θα εξακολουθήσει να αναζητά 2,65 δισ. Που σημαίνει ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τα ίδια που πληρώνουν εδώ και δύο χρόνια.
7.    Πραγματική ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
8.    Ψηφιακή εφορία: Στόχος είναι η πλήρης αξιοποίηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ώστε ο πολίτης να μην προσέρχεται καθόλου στην εφορία. Πάντως η εικόνα των σημερινών ΔΟΥ, με τις ουρές στον ΦΠΑ ή στο Μητρώο, φαντάζει πολύ δύσκολο να αλλάξει μόλις σε μερικούς μήνες από σήμερα.
9.    Κατάργηση αντικειμενικών αξιών και αντικατάστασή τους με τις αγοραίες τιμές. Το εγχείρημα συνεχίζει να προβληματίζει για τον τρόπο με τον οποίο θα καταγραφούν αυτές οι τιμές σε μία αγορά που βρίσκεται σε πλήρη αδράνεια.
10.  Συμβούλιο φορολογικής πολιτικής: Στόχος του Υπουργείου σε αυτό το συμβούλιο να γίνεται αποτελεσματικός διάλογος και όπως προτείνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, την προεδρία δεν αποκλείεται να την έχει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.


σχετικα αρθρα