ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με άγριες διαθέσεις η τρόικα καταφθάνει στην Αθήνα

της Αγγελικής Λάζου - Δημοσίευση 8 Δεκεμβρίου 2015, 11:00 / Ανανεώθηκε 8 Δεκεμβρίου 2015, 11:03
Με άγριες διαθέσεις η τρόικα καταφθάνει στην Αθήνα
Facebook Twitter Whatsapp

Με τις ίδιες σκληρές διαθέσεις καταφθάνουν οι δανειστές στην Αθήνα. Η διαπραγμάτευση αρχίζει και θα πρέπει να ολοκληρωθεί την Παρασκευή ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και να αποδεσμευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με τις ίδιες σκληρές διαθέσεις καταφθάνουν οι δανειστές στην Αθήνα. Η διαπραγμάτευση αρχίζει και θα πρέπει να ολοκληρωθεί την Παρασκευή ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και να αποδεσμευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ

Πρώτη στάση το Υπουργείο Οικονομίας για τα κόκκινα δάνεια. Το  Κουαρτέτο επιμένει να περάσει ο νόμος που θα επιτρέπει στις τράπεζες να πωλούν τα κόκκινα επιχειρηματικά και στεγαστικά σε ξένα funds. Ο Γιώργος Σταθάκης διαβεβαιώνει πως η Κυβέρνηση δεν θα περάσει τέτοιο νόμο ωστόσο οι πιέσεις θα είναι ασφυκτικές καθώς υπάρχει συγκεκριμένη αγορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που ενδιαφέρεται για πολυτελείς κατοικίες. 

Τις πιέσεις των δανειστών θα δεχτεί και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης , καθώς θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου το ενιαίο μισθολόγιο. Μπορεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης να τονίζει ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων , όμως στο ενιαίο μισθολόγιο θα ενταχθούν και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και εκεί το μαχαίρι πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Μειώσεις αναμένεται να επέλθουν και από τη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας μεταρρύθμιση την οποία ζητούν εδώ και καιρό οι δανειστές.

Τις λιγότερες πιέσεις αναμένεται να δεχτεί ο Πάνος Σκουρλέτης για την ΑΔΜΗΕ, εάν και εφόσον παρουσιάσει στους δανειστές ισοδύναμα μέτρα πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ , ώστε να μπορέσει η εταιρεία να παραμείνει, υπό δημόσιο έλεγχο. Ανοιχτό και το θέμα του Υπερταμείου Αποκρατικοποίησεων , το οποίο ναι μεν αποφασίστηκε, στην 17ωρη Σύνοδο του καλοκαιριού να έχει ως βάση την Ελλάδα, όμως υπάρχει διαφωνία μεταξύ Κυβερνησης- Εταίρων για το Δ.Σ και αν αυτό θα αποτελείται από Έλληνες ή ξένους τεχνοκράτες.

Αγκάθι και οι ιατρικές εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα , καθώς το Κουαρτέτο ζητά να μην καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η Κυβέρνηση αντιδρά σθεναρά σε μια τέτοια προοπτική.

Με όλα αυτά τα ζητήματα ανοιχτά φαντάζει εξαιρετικά απίθανο να κλείσει η διαπραγμάτευση την Παρασκευή κάτι που πρακτικά σημαίνει και νέα καθυστέρηση στη δόση του δανείου.