current views are: 12

1 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση15:54

Ακριβότερο φέτος κατά 5% το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Ακριβότερο κατά 5% είναι το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι φέτος συγκριτικά με το 2014 αναφέρει στο Newpost ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Γιώργος Λεχουρίτης.

Δημοσίευση 15:54’

Ακριβότερο κατά 5% είναι το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι φέτος συγκριτικά με το 2014 αναφέρει στο Newpost ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Γιώργος Λεχουρίτης.

Ακριβότερο κατά 5% είναι το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι φέτος συγκριτικά με το 2014 αναφέρει στο Newpost ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Γιώργος Λεχουρίτης.

Έτσι για φέτος την Πρωτοχρονιά το τραπέζι για μια τετραμελή οικογένεια κοστίζει γύρω στα 80 ευρώ και είναι κάπως ακριβότερο σε σχέση με το τραπέζι των Χριστουγέννων, το μέσο κόστος του οποίου κυμάνθηκε στα 60 ευρώ, προσθέτει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ​.

Το κόστος για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, εξηγεί, ανεβαίνει κυρίως γιατί οι περισσότεροι αγοράζουν επιπλέον γλυκά όπως η βασιλόπιτα αλλά και το κρασί ή και η σαμπάνια.

Αντίστοιχα λίγο πιο ακριβό σε σχέση με πέρυσι είναι και το κόστος του ρεβεγιόν για όσους επέλεξαν να περάσουν έξω το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, με μέσο όρο τα 40 ευρώ ανά άτομο.

Επιπλέον η αύξηση του ΦΠΑ ήταν ο βασικός παράγοντας που συμπαρέσυρε προς τα πάνω τις τιμές και ειδικά στα γλυκά που πέρασαν από το 13% στο 23% (βασιλόπιτα, κουραμπιέδες, μελομακάρονα).

Ειδικά η βασιλόπιτα, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), φέτος κόστισε κατά μέσο στα 7 ευρώ από από 6,44 ευρώ που ήταν πέρυσι.

Όσον αφορά στο κρέας οι τιμές κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με εκείνα των Χριστουγέννων. Παραμονή Πρωτοχρονιάς στη Βαρβάκειο Κεντρική Αγορά της Αθήνας το αρνί, το κατσίκι και η γαλοπούλα κόστιζαν κατά μέσο όρο 5-6 ευρώ το κιλό και το γουρουνόπουλο από 4-6 ευρώ.


σχετικα αρθρα