current views are: 9

18 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση13:26

Μόνο με «διευκρινίσεις» για το ασφαλιστικό η επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα

Άγνωστη παραμένει η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι περιμένουν περαιτέρω διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. 

Δημοσίευση 13:26’

Άγνωστη παραμένει η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι περιμένουν περαιτέρω διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. 

Άγνωστη παραμένει η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι περιμένουν περαιτέρω διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Οι δανειστές θα πρέπει να πειστούν από τις επικαιροποιημένες και ποσοτικοποιημένες προτάσεις που απέστειλε σήμερα το υπουργείο Εργασίας, κυρίως όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και την αύξηση των εισφορών. 

«Οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα επιστρέψουν όταν υπάρξουν περαιτέρω λεπτομέρειες για το σχέδιο» η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ.

Την ίδια ώρα, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών άρχισαν από σήμερα να καταφθάνουν στην Αθήνα, προκειμένου να συλλέξουν τα πρόσθετα στοιχεία και τις διευκρινίσεις που ζητούν οι θεσμοί, κυρίως όσον αφορά την κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό και στο δημοσιονομικό κενό τόσο για το τρέχον έτος, όσο και για την τριετία 2016- 2018.

«Οι τεχνικές συζητήσεις είναι σε εξέλιξη έτσι ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για την πρώτη αξιολόγηση» δήλωσε η κυρία Μπράιντχαρντ.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό, η εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της πρώτης αξιολόγησης, ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει «μεμονωμένες πολιτικές». «Η αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη και το αποτέλεσμα θα δημοσιευθεί μόλις ολοκληρωθεί η ενδελεχής έρευνα», δήλωσε η αρμόδια για τα Οικονομικά εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Πάντως, όπως έχει διαφανεί, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να είναι ιδαίτερα σκληρές.

Εκτός από το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό κενό για το 2016, αλλά και για την τριετία 2016-2018, στο τραπέζι θα βρεθούν και  οι αλλαγές στη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, η πρόσθετη περικοπή- βάσει της συμφωνίας του Αυγούστου- των αμυντικών δαπανών, οι παρεμβάσεις στον δημόσιο τομέα, οι επόμενες παρεμβάσεις στα «κόκκινα» δάνεια, οι αποκρατικοποιήσεις, η απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας, καθώς και η υλοποίηση μέτρων που περιλαμβάνονται στις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ.


σχετικα αρθρα