ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Βερολίνο εξετάζει πλαφόν 5.000 ευρώ στα μετρητά

Δημοσίευση 4 Φεβρουαρίου 2016, 06:01 / Ανανεώθηκε 3 Φεβρουαρίου 2016, 12:58
Το Βερολίνο εξετάζει πλαφόν 5.000 ευρώ στα μετρητά
Facebook Twitter Whatsapp
Νομοσχέδιο που θέτει ανώτατο όριο 5.000 ευρώ στις δοσοληψίες με μετρητά επεξεργάζεται το Βερολίνο, σύμφωνα με τη FAZ, με στόχο να μπει «φρένο» στις παράνομες μεταφορές χρημάτων και στο «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος.
Νομοσχέδιο που θέτει ανώτατο όριο 5.000 ευρώ στις δοσοληψίες με μετρητά επεξεργάζεται το Βερολίνο, σύμφωνα με τη FAZ, με στόχο να μπει «φρένο» στις παράνομες μεταφορές χρημάτων και στο «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος.
 
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας έχει στα σκαριά νομοσχέδιο, το οποίο θέτει ανώτατο πλαφόν στην κυκλοφορία μετρητών στην εσωτερική αγορά. Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση εξετάζει την καθιέρωση ανώτατου ορίου ύψους 5.000 ευρώ σε όλες τις δοσοληψίες σε μετρητά.
 
Οπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, ως αιτιολογική βάση για αυτή την κίνηση η κυβέρνηση προτάσσει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δεδομένου ότι διεθνή τρομοκρατικά δίκτυα όπως το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιούν κατά κανόνα ρευστό χρήμα για τις παράνομες δραστηριότητές τους. Ένας δεύτερος λόγος, εξίσου σημαντικός, που δικαιολογεί το συγκεκριμένο μέτρο είναι ο περιορισμός του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και η πάταξη της διαφθοράς. Ωστόσο, όπως ήδη διαφαίνεται, ένα τέτοιο μέτρο αναμένεται να έχει επιπτώσεις, μεταξύ άλλων, στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο.
 
«Βλέπουμε τα σχέδια της κυβέρνησης με κάποια επιφύλαξη», αναφέρει ο Ούλχιρ Μπινεμπέσελ από τον Γερμανικό Εμπορικό Σύνδεσμο (HDE), εκτιμώντας ότι η καθιέρωση πλαφόν θα πλήξει γενικότερα την κυκλοφορία ρευστού χρήματος στη γερμανική αγορά. Είναι πράγματι γεγονός ότι το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να επηρεάσει πληθώρα κλάδων της γερμανικής οικονομίας, όπως σημειώνει ο Μπινεμπέσελ: την εμπορία αυτοκινήτων, τον κλάδο των κοσμηματοπωλών και εμπόρων επίπλων καθώς επίσης και τους τομείς της κλωστοϋφαντουργίας, της πώλησης πολυτελών ειδών καθώς και το λεγόμενο χονδρικό εμπόριο με σύστημα cash-and-carry.
 
Tο φημολογούμενο μέτρο αναμένεται να πλήξει όμως και την κατανάλωση. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι Γερμανοί καταναλωτές εξακολουθούν να προτιμούν σε μεγάλο βαθμό τις πληρωμές σε μετρητά. Ωστόσο σε περσινή δημοσκόπηση τα 3/4 των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι πιστεύουν πως σύντομα η Γερμανία θα ακολουθήσει κι αυτή με τη σειρά της το παράδειγμα της Δανίας, όπου οι έμποροι μπορούν να αρνηθούν στους πελάτες τους την πληρωμή με μετρητά.
 
Σύμφωνα με τον Γερμανό καθηγητή Οικονομικών Γκέραλντ Μαν από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου, «ο πόλεμος κατά των μετρητών» έχει ήδη ξεκινήσει και στη Γερμανία, ενώ όπως αφήνει να εννοηθεί ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια αργή αλλά σταθερή διαδικασία μετάβασης από το ρευστό στο πλαστικό χρήμα. Από την πλευρά της, έντονη κριτική στα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης ασκεί και η Γερμανική Ένωση Προστασίας των Καταναλωτών. Όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπός της Κλάους Μίλερ, η χρήση μετρητών αντί καρτών είναι συνυφασμένη με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών, «και αυτά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τίθενται σε κίνδυνο».