ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στους δανειστές και την κυβέρνηση

του Κωνσταντίνου Δαυλού - Δημοσίευση 18 Φεβρουαρίου 2016, 14:59 / Ανανεώθηκε 18 Φεβρουαρίου 2016, 14:46
Μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στους δανειστές και την κυβέρνηση
Facebook Twitter Whatsapp

Με την γνωστή ρήση «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες» προσπάθησε ο Πιέρ Μοσκοβισί να αποφύγει να γίνει πιο συγκεκριμένος για το πότε επιστρέφουν οι δανειστές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με την γνωστή ρήση «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες» προσπάθησε ο Πιέρ Μοσκοβισί να αποφύγει να γίνει πιο συγκεκριμένος για το πότε επιστρέφουν οι δανειστές.

Και αν δεν θέλησε μία φορά να δώσει ημερομηνία για την επιστροφή τους, απέφυγε διπλά αυτή τη φορά να ορίσει κάποιου είδους χρονοδιάγραμμα για το τέλος των συζητήσεων. Ενώ δηλαδή πρόσφατα είχε πει ότι θεωρεί πως η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα γίνει πριν το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου) χθες μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο δεν επανέλαβε αυτή του την άποψη λέγοντας:

«Θα ήταν επιθυμητό να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για την αναθεώρηση πριν το Πάσχα. Μην με ρωτήσετε Καθολικό ή Ορθόδοξο (1η Μαΐου) αλλά πάντως όσο γίνεται πιο γρήγορα».

Επίσης τόνισε ότι οι συζητήσεις προχωρούν προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά έστειλε και ένα πολιτικό μήνυμα προς την Ελλάδα:

«Την επιστροφή της αντιπροσωπείας Κοστέλο κλπ στις Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να την ερμηνεύσετε ως μία αποτυχία, ή σαν μία τιμωρία. Όχι, είναι κάτι φυσιολογικό». 

Δυστυχώς όμως ο κ. Μοσκοβισί δεν μας πείθει. Και δεν μας πείθει διότι καθημερινά τις τελευταίες ημέρες όλο και μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στους δανειστές και την κυβέρνηση, με την εμφάνιση όλο και νέων «αγκαθιών». Το τελευταίο αγκάθι αφορά στην πιθανότητα εμφάνισης μίας νέας τρύπας ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ (τροφοδοτείτε από την υποαπόδοση των φόρων στον τζόγο) η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει την κυβέρνηση εκ νέου στην αναζήτηση ισοδυνάμων πολιτικών, κάτι που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία τους τελευταίους μήνες. Αρκεί να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση μην βρίσκοντας τι άλλο να φορολογήσει στράφηκε στη επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία, μία πολιτική όμως που κρούει και πάλι την πόρτα του Μαξίμου καθώς το ισοδύναμο μέτρο επιβολής τέλους 5 λεπτών σε κάθε στήλη παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, δεν έχει προχωρήσει. 

Επιπλέον τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά, καθώς αποδεικνύουν αυτό που λένε καιρό τώρα οι παρατηρητές της αγοράς, αλλά και οι δανειστές: Η υπερφορολόγηση από ένα σημείο και πάνω δεν αποδίδει. Έτσι, παρά την αύξηση του ΦΠΑ πέρυσι στο 23% σε μία σειρά προϊόντων, αλλά και την κατάργηση των φορολογικών προνομίων κάποιων νησιών, τα έσοδα από τον βασικότατο αυτό φόρο αυξήθηκαν μόλις κατά 12 εκατομμύρια ευρώ. Εμφάνισαν δηλαδή οριακή άνοδο 0,09% και από 13,613 δισ. ευρώ το 2014 ανήλθαν σε 13,625 δισ.. Την ίδια στιγμή οι φόροι στην περιουσία έφεραν στα ταμεία πέρυσι 3,18 δισ. ευρώ από 3,473 δισ. το 2014. Άρα και εδώ επήλθε κόπωση. Συνολικά λοιπόν, το 2015 τα φορολογικά έσοδα -παρά τον ανένδοτο αγώνα πάταξης της φοροδιαφυγής και την αύξηση των προκαταβολών φόρου- σημείωσαν μείωση κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 1,38% και διαμορφώθηκαν σε 43,6 δισ. ευρώ από 44,2 δισ. ευρώ το 2014. Και εκτός από την προφανή κακή εξέλιξη για τα κρατικά ταμεία, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι όσο μειώνονται τα έσοδα, μειώνεται και η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας στις συζητήσεις με το κουαρτέτο. 

Επιπλέον, μετά τις χθεσινές πληροφορίες για απόσταση κυβέρνησης-δανειστών και στο θέμα των κόκκινων δανείων, ο Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε σε δηλώσεις του στο Bloomberg τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. «Έχουμε ήδη ανοίξει το 50% της αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Θέλουμε να υπάρξει μια μακρά μεταβατική περίοδος για τις ευαίσθητες κατηγορίες, όπως τα στεγαστικά, τα μικρά καταναλωτικά δάνεια, καθώς και τα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις». Οι δηλώσεις Σταθάκη έρχονται όμως σε αντίθεση με την άποψη των δανειστών που θέλουν να δουν να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα το κυπριακό μοντέλο, δηλαδή να απελευθερωθούν όλα τα κόκκινα δάνεια. 

Πρωτοφανής δήλωση Κατάινεν 

Την μεγάλη απόσταση Κυβέρνησης και Ευρώπης συνολικά καταδεικνύει και η χθεσινή τοποθέτηση σε τηλεοπτική του συνέντευξη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γιούρκι Κατάινεν, ο οποίος κάλεσε του ιδιώτες επενδυτές που θέλουν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα να μην χρησιμοποιούν τους εγχώριους θεσμούς, αλλά να απευθύνονται απευθείας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), αλλά και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Στην ουσία ο κύριος Κατάινεν εξέφρασε την έλλειψη εμπιστοσύνης και ανταγωνιστικότητας που εξακολουθεί να υπάρχει για τη χώρα μας στο εξωτερικό.