ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Μπόλαρη με τους εξαγωγείς

Δημοσίευση 3 Μαρτίου 2016, 03:33 / Ανανεώθηκε 3 Μαρτίου 2016, 03:33
Συνάντηση Μπόλαρη με τους εξαγωγείς
Facebook Twitter Whatsapp

Η ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού πρωτογενούς τομέα βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε το Προεδρείο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων με τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μάρκο Μπόλαρη. Όπως τονίστηκε και από τις δύο πλευρές στόχος μίας εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής θα πρέπει να είναι ο συντονισμός δράσεων ενίσχυσης του κρίσιμου μεγέθους παραγωγής γύρω από παραδοσιακά, αλλά και νέα προϊόντα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Η ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού πρωτογενούς τομέα βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε το Προεδρείο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων με τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη. Όπως τονίστηκε και από τις δύο πλευρές στόχος μίας εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής θα πρέπει να είναι ο συντονισμός δράσεων ενίσχυσης του κρίσιμου μεγέθους παραγωγής γύρω από παραδοσιακά, αλλά και νέα προϊόντα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Σύμφωνα με το προεδρείο του ΠΣΕ, όπως εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο ΔΣ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, τις Αντιπροέδρους του ΔΣ, Αλεξάνδρα Χαζάπη-Πίττα (Μέλι Αττική) και Μαρίνα Γιαβρόγλου (Μύλοι Σόγιας, Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια, GF Energy), τον Οικονομικό Επόπτη, κ. Γεώργιο Γερεντέ (Βιομηχανία Αγροτικών Προϊόντων Ν. ΓΕΡΕΝΤΕ Α.Ε.) καθώς και το μέλος του Δ.Σ., κ. Αντώνη Χαχλάκη (CEO ΝΗΡΕΑΣ Ιχθυοκαλλιέργειες).

«Tα αγροτικά προϊόντα πέτυχαν σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις το 2015 και συνέβαλλαν αποφασιστικά στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, με έσοδα άνω των 5 δις ευρώ. Σήμερα, ποσοστό άνω του 30% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών έχει άμεση σύνδεση με την αγροτική παραγωγή, ενώ 30 από τα 100 κορυφαία εξαγόμενα προϊόντα της χώρας προέρχονται από τον πρωτογενή τομέα. Για το λόγο αυτό, η ταύτιση απόψεων με τον Κύριο Υπουργό για την ανάγκη συντονισμού δράσεων ουσιαστικής υποστήριξης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας γύρω από την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, κυρίως στη βάση ενίσχυσης συνεργιών και clusters, με την αξιοποίηση κρίσιμων εργαλείων όπως το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτελούν τη βάση των μεταρρυθμίσεων για το μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου της χώρας συνολικά», τονίστηκε απ΄ το προεδρείο του ΠΣΕ.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπόλαρης, ευχαρίστησε τον ΠΣΕ για το εκτενές Υπόμνημα Προτάσεων που υπέβαλλε στο Υπουργείο, σημειώνοντας ότι «η στόχευση του ΥΠΑΑΤ προβλέπει την αύξηση της αγροτικής παραγωγής, σε συνδυασμό με την προάσπιση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων, την εδραίωση της πιστοποίησης και την ενίσχυση των δράσεων προώθησης-προβολής στο εξωτερικό». Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «διέξοδο στη σημερινή κατάσταση αποτελεί το δίπτυχο Παραγωγή και Εξαγωγές».

Απαντώντας στις προτάσεις του ΠΣΕ για πάταξη των φαινομένων «ελληνοποιήσεων» αγροτικών προϊόντων στην εγχώρια και διεθνή αγορά, ο κ. Μπόλαρης τόνισε «ακόμη και η χρήση του όρου «ελληνοποιήσεις» αθωώνει τις προσπάθειες εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού από επιτήδειους εντός κι εκτός του συνόρων. Στόχος μίας ευνομούμενης πολιτείας θα πρέπει να είναι η αποτελεσματική λειτουργία ενός ισχυρού ελεγκτικού μηχανισμού που θα προστατεύει παραγωγούς, καταναλωτές, εμπόρους και εξαγωγείς από τη νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr