current views are: 14

12 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση07:05

Στον «αέρα» το ασφαλιστικό: Οι ενστάσεις των δανειστών – Πού βάζει τον πήχη η κυβέρνηση

Σε σκληρή μάχη εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, καθώς από την πρώτη κιόλας συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών προέκυψαν τέσσερα «αγκάθια».

Δημοσίευση 07:05’

Σε σκληρή μάχη εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, καθώς από την πρώτη κιόλας συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών προέκυψαν τέσσερα «αγκάθια».

Σε σκληρή μάχη εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, καθώς από την πρώτη κιόλας συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών προέκυψαν τέσσερα «αγκάθια».

Την ίδια ώρα, οι γραμμές άμυνας της κυβέρνησης έναντι των δανειστών φαίνεται να υποχωρούν. Από τη μία πλευρά, επιβεβαιώνεται το «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις και από την άλλη νέος στόχος της κυβέρνησης είναι να μην πληγούν οι συνταξιούχοι με συνολικές αποδοχές έως τα 1.300 ευρώ. Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι πάγια κυβερνητική δέσμευση στη διαπραγμάτευση είναι η μη μειώση των κύριων συντάξεων.

Με το τοπίο λοιπόν σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τις συντάξεις να είναι θολό, το κουαρτέτο και ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα επιχειρήσουν στο σημερινό τους ραντεβού να γεφυρώσουν το χάσμα που τους χωρίζει.

Τα «αγκάθια» και οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης 

Τέσσερα μέτωπα θα κρίνουν τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης και των ανώτατων κλιμακίων των θεσμών για το ασφαλιστικό, όπως διαφάνηκε στην πρώτη τους συνάντηση.

Παράλληλα, προέκυψε διαφορά και ως προς τις προτεραιότητες των δύο πλευρών, καθώς για τους θεσμούς προέχει το θέμα της ανταποδοτικότητας των εισφορών-παροχών, ενώ για την κυβέρνηση ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος.

Πιο αναλυτικά, τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης είναι:

– Η αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού συστήματος (εθνική σύνταξη και ποσοστά αναπλήρωσης). Εκτός από τα ποσοστά αναπλήρωσης των νέων συντάξεων και τις μειώσεις στις υφιστάμενες συντάξεις, οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν η εθνική σύνταξη να καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια, ύστερα από 20 χρόνια ασφάλισης. Σημειώνεται μάλιστα πως σύμφωνα με πληροφορίες θεωρούν υψηλό για βάση συζήτησης το ποσό των 384 ευρώ και ζητούν μείωση της εθνικής σύνταξης.

– Η ρύθμιση των θεμάτων της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και ο επανυπολογισμός των συντάξεων το 2018. Κυρίως, οι δανειστές εγείρουν ενστάσεις στον επανυπολογισμό των συντάξεων, που σχετίζονται με «τεχνικά θέματα» (π.χ. τι γίνεται για τα έτη που δεν υπάρχουν στοιχεία).

– Η συζήτηση των συμπληρωματικών βελτιώσεων που προωθεί η κυβέρνηση, μετά τον διάλογο με την κοινωνία και συγκεκριμένα οι νέες ρυθμίσεις για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Πρόκειται για τις βελτιώσεις που έχει προτείνει η κυβέρνηση, σχετικά με την εισφορά 20% επί του εισοδήματος των αγροτών και των επαγγελματιών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών εκ πρώτης φαίνεται να μην αποδέχονται αυτές τις προτάσεις, αλλά επιμένουν να διαπραγματεύονται με την ελληνική πλευρά.

– Οι επικουρικές συντάξεις. Το θέμα των περικοπών στις επικουρικές είναι αρκετά περίπλοκο, καθώς συνδέεται και με το αν θα γίνει αποδεκτό ή όχι το αίτημα για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως το συγκεκριμένο μέτωπο το υπουργείο Εργασίας το θεωρεί ως το πλέον δύσκολο και ως εκ τούτου ζητά να τεθεί στο τραπέζι των διαβουλεύσεων τελευταίο. 

Βασικός στόχος του υπουργού Εργασίας, όπως διαμηνύει, είναι η διάσωση των κύριων συντάξεων, οι οποίες αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση. 

«Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, η κυβέρνηση όμως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Ελλήνων εργαζομένων και συνταξιούχων για ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα», επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο περικοπών στις επικουρικές συντάξεις είναι ανοιχτό, ύστερα από την κόκκινη κάρτα που έβγαλαν οι πιστωτές στην ελληνική πρόταση για αύξηση των εισφορών για επικούρηση κατά 1,5 μονάδα. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», έθεσε το «δίχτυ» προστασίας των συνταξιούχων στα 1.300 ευρώ άθροισμα κύριας και επικουρικής. 

Υπενθυμίζεται πως το ασφαλιστικό αποτελεί θέμα – «κλειδί» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, καθώς συνδέεται με το δημοσιονομικό, γι’ αυτό και είναι ψηλά στις προτεραιότητες του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ ζητά γενναία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος άμεσα και όχι μετά από μια μεταβατική περίοδο 4-5 χρόνων που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, αφού θεωρεί ότι μία μεταβατική περίοδος απαιτεί επιπλέον χρηματοδότηση, την οποία ο ESM και η Ευρωζώνη δεν μπορούν να καλύψουν. 


σχετικα αρθρα