ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα Αγγλίας: Το Brexit θα δημιουργήσει παρατεταμένη αβεβαιότητα

Δημοσίευση 14 Απριλίου 2016, 16:32 / Ανανεώθηκε 14 Απριλίου 2016, 16:55
Τράπεζα Αγγλίας: Το Brexit θα δημιουργήσει παρατεταμένη αβεβαιότητα
Facebook Twitter Whatsapp

Προειδοποιήσεις για παρατεταμένη αβεβαιότητα και πιθανό βραχυπρόθεσμο πλήγμα στην οικονομία λόγω Brexit απηύθυνε η Τράπεζα της Αγγλίας. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προειδοποιήσεις για παρατεταμένη αβεβαιότητα και πιθανό βραχυπρόθεσμο πλήγμα στην οικονομία λόγω Brexit απηύθυνε η Τράπεζα της Αγγλίας. 

Πρόκειται για την εντονότερη μέχρι στιγμής προειδοποίηση της κεντρικής τράπεζας η οποία δημοσιοποιείται δύο ημέρες αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε ότι η παγκόσμια οικονομία θα υποστεί πλήγμα εάν οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

«Μια τέτοια ψήφος ίσως οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας για τις προοπτικές της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των προοπτικών για την αύξηση των εξαγωγών», ανέφερε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, σύμφωνα με τα πρακτικά από την συνεδρίαση της 13ης Απριλίου.
«Αυτή η αβεβαιότητα πιθανόν θα περιορίσει τη ζήτηση βραχυπρόθεσμα (και) θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, ιδιαίτερα για τη συναλλαγματική ισοτιμία».

Για πρώτη φορά, οι φορείς χάραξης της επιτοκιακής πολιτικής είπαν ότι διαβλέπουν ενδείξεις πως η επικείμενη ψηφοφορία επηρεάζει τις αποφάσεις των επιχειρήσεων, καθώς καταγράφεται σημαντική μείωση στις πωλήσεις των εμπορικών ακινήτων, καθυστέρηση στις επενδύσεις και μείωση του αριθμού των εταιριών που εισάγονται στο χρηματιστήριο.

«Αυτό ίσως οδηγήσει σε κάποια επιβράδυνση της ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο του 2016», τόνισαν, μάλιστα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ έχει περιγράψει το Brexit ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και έχει τονίσει τα οφέλη από μια ανοικτή εμπορική σχέση με την ΕΕ, προκαλώντας επικρίσεις από βουλευτές που τάσσονται υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, παρά την ουδέτερη στάση που επίσημα διατηρεί η Τράπεζα της Αγγλίας.

Τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν σήμερα έρχονται να προστεθούν στα σχόλια του Κάρνεϊ, βασιζόμενα σε πιο σαφείς ενδείξεις για τον αντίκτυπο που έχει η δημόσια συζήτηση για το δημοψήφισμα στη βρετανική οικονομία.

Τα εννέα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,5%.

Παράλληλα, οι αξιωματούχοι είπαν ότι θα αντιδράσουν με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα στα οικονομικά στοιχεία όσο θα πλησιάζει η ημερομηνία του δημοψηφίσματος.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr