current views are: 10

18 Απριλίου 2016
Δημοσίευση07:47

Αυτά είναι τα νέα προληπτικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές

Ένα νέο πακέτο προληπτικών μετρών τριών δισ. ευρώ απαιτούν τώρα οι δανειστές, αν τελικά η Ελλάδα δεν επιτύχει το στόχο για πλεόνασμα 3,5%.

Δημοσίευση 07:47’

Ένα νέο πακέτο προληπτικών μετρών τριών δισ. ευρώ απαιτούν τώρα οι δανειστές, αν τελικά η Ελλάδα δεν επιτύχει το στόχο για πλεόνασμα 3,5%.

Ένα νέο πακέτο προληπτικών μετρών τριών δισ. ευρώ απαιτούν τώρα οι δανειστές, αν τελικά η Ελλάδα δεν επιτύχει το στόχο για πλεόνασμα 3,5%.

Πρόκειται για μέτρα, μάλιστα, τα οποία θα περιλαμβάνουν αυξήσεις σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας όπως το ΦΠΑ στο ρεύμα, τις νέες περικοπές μισθών στο Δημόσιο, αλλά και απελευθέρωση απολύσεων. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, έχει πέσει στο τραπέζι η σκέψη για πρόσθετα μέτρα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα ενεργοποιηθούν μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν θα πιάσει το στόχο για πλεόνασμα 3,5%.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα τα μέτρα αυτά είτε θα νομοθετηθούν τώρα είτε θα υπάρξει δέσμευση της Αθήνας να πάρει τα μέτρα όταν κριθεί αναγκαίο, καθώς διαπιστώνεται ότι το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βαρύνει πολύ.

Το μήνυμα, πάντως, που πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στις επαφές του στην Ουάσινγκτον, είναι ότι για να κλείσει η αξιολόγηση θα χρειαστεί πολλή δουλειά.

Τα “αγκάθια” στις διαβουλεύσεις είναι το αφορολόγητο μισθωτών- συνταξιούχων, η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς των “κόκκινων” δανείων και οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.

Εάν οι δανειστές επιμείνουν στη λήψη πρόσθετων, προληπτικών μέτρων, θεωρείται βέβαιο ότι θα πιέσουν για:

  • αύξηση ΦΠΑ σε ρεύμα – νερό,
  • για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ 6%,
  • για περικοπές των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων,
  • απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων,
  • περικοπές μισθών στο Δημόσιο
  • “πάγωμα” των προσλήψεων

Κυβερνητικές πηγές: Δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία που να παραβιάζει κάτι που συμφωνήθηκε πριν από δέκα μήνες

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την πρόταση των δανειστών για την ψήφιση προληπτικών μέτρων, που θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι το 2018. 

Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, πως δεν την αποδεχτεί αυτή την πρόταση και ότι «η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το «πακέτο» που θα είναι στα τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση».

Στόχος είναι να βρεθεί ένα πακέτο που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια, επισημαίνει το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ υπογραμμίζει πως από τις επαφές στην Ουάσινγκτον «κρατά» τις διαφορές ΕΕ-ΔΝΤ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση στην Ουάσιγκτον απέδειξε ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά και σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε όλα τα μέλη που μετέχουν στη διαπραγμάτευση.

«Σημαντικότερη σύγκλιση, είναι η επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) στην Αθήνα, μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα», τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι και προσθέτουν:

Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να φτάσουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Συγχρόνως, η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με την συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους -κάτι που αγνοεί την επαναλαμβανόμενη θέση του ΔΝΤ, που επισημάνθηκε πολλές φορές και στην Ουάσιγκτον, ότι χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους, το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι η ενισχυμένη κατανόηση για τις «κόκκινες γραμμές» στο αφορολόγητο και τις συντάξεις. «Παρά τα σχετικά, δηκτικά, σχόλια στον εγχώριο Τύπο, ούτε μια φορά, στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον, δεν αναφέρθηκε -πόσο μάλλον έγινε αντικείμενο κριτικής- η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό», σημειώνουν.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι είναι προφανές πως «καθώς πλησιάζουμε το Eurogroup θα υπάρχουν διαδοχικές προτάσεις και προσεγγίσεις για να βρεθεί ένα “πακέτο” που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια» και συμπληρώνουν ότι «είναι επίσης προφανές ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας. Όπως είναι επίσης προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία που να παραβιάζει κάτι που συμφωνήθηκε πριν από δέκα μήνες».

Όσον αφορά την πρόταση για τα πρόσθετα μέτρα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν:

Μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018. Με δυο λόγια, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ. Και είναι ξεκάθαρο ότι σ’ αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%.

«Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το “πακέτο” που θα είναι στα τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση», διαμηνύουν οι ίδιες πηγές.

SZ: Συμφωνία των θεσμών για τα 3 δισ. στην Ουάσιγκτον 

Το νέο πακέτο μέτρων φαίνεται πως επιβεβαίωσαν με συνάντησή τους στην εαρινή σύνοδο στις ΗΠΑ οι εκπρόσωποι των θεσμών. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, διεξήχθη ”μυστική” συνάντηση ανάμεσα στην Κριστίν Λαγκάρντ, στον Μάριο Ντράγκι, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Πιερ Μοσκοβισί και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπου συμφώνησαν ότι αν τα υπάρχοντα μέτρα δεν επαρκούν τελικά για να ”βγει” το πρόγραμμα”, θα υπάρχει και εκ νέου πακέτο 3 δισ. 


σχετικα αρθρα