ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καταστροφικοί» οι έμμεσοι φόροι για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες

της Μαρίας Μπακοπούλου - Δημοσίευση 12 Μαΐου 2016, 13:55 / Ανανεώθηκε 12 Μαΐου 2016, 14:25
«Καταστροφικοί» οι έμμεσοι φόροι για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες
Facebook Twitter Whatsapp

Κατηγορηματικά αντίθετοι στους έμμεσους φόρους που θα επιβάλλει η κυβέρνηση σε επιμέρους τομείς εμφανίζονται οι επιχειρηματίες των διάφορων κλάδων που πλήττονται.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κατηγορηματικά αντίθετοι στους έμμεσους φόρους που θα επιβάλλει η κυβέρνηση σε επιμέρους τομείς εμφανίζονται οι επιχειρηματίες των διάφορων κλάδων που πλήττονται.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι νέοι φόροι που έρχονται με το ''νομοσχέδιο - σκούπα'' θα συμπαρασύρουν, φυσικά προς τα πάνω, τις τιμές σε τρόφιμα, καύσιμα, κόμιστρα ταξί, τσιγάρα και ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά και άλλους κλάδους της λιανικής βιομηχανίας.

Πιο συγκεκριμένα οι 10 έμμεσοι φόροι που έρχονται είναι:

  • Αύξηση ΦΠΑ από το 23% στο 24% σε όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, τα καύσιμα, τα εισιτήρια συγκοινωνιών και κόμιστρα ταξί, τα αναλώσιμα των αγροτών. 
  • Αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο και κηροζίνη. Στην βενζίνη αναμένεται να γίνει άμεσα με την τελική τιμή λιανικής, να αυξάνεται κατά 10 έως 12 λεπτά. 
  • Κατάργηση της έκπτωσης 50% του Ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει για τα Δωδεκάνησα. 
  • Αύξηση του ΕΦΚ στην μπύρα η οποία θα επιβαρυνθεί και από τον αυξημένο ΦΠΑ. 
  • Αύξηση του ΕΦΚ σε τσιγάρα και προϊόντα καπνού και πάλι με πρόσθετη αύξηση από τον ΦΠΑ. 
  • Θέσπιση ΕΦΚ για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τον καφέ. 
  • Επιβολή τέλους διανυκτέρευσης για ξενοδοχεία άνω των δύο αστέρων και ενοικιαζόμενα δωμάτια με πιστοποίηση πάνω από δύο «κλειδιά». 
  • Επιβολή ενός μόνιμου φόρου επί των μεικτών κερδών, από την εκμετάλλευση των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. 
  • Επιβολή ενός τέλους 5% για του συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών διαδικτύου και 10% για την συνδρομητική τηλεόραση. 
  • Αύξηση της φορολογίας στα UCITS εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και τις εταιρίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου, που αιφνιδιάζει σε μια τέτοια περίοδο που η Ελλάδα θέλει να επανέλθει στο κάδρο των επενδύσεων κάθε είδους. 

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματίες που πλήττονται από τους έμμεσους φόρους μιλούν για ''καταστροφικές συνέπειες'' που θα έρθουν από την επιβολή τους. 

Σύμφωνα με τον κ. Άγγελο Τούντα, γ.γραμματέα της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, «οι νέοι έμμεσοι φόροι μας βρίσκουν κάθετα απέναντι γιατί έρχονται σε μια περίοδο που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα ο κλάδος. Η επιβάρυνση θα είναι μεγάλη και για τους πελάτες αλλά και για τους επιχειρηματίες καυσίμων που πλέον έχουν νέα ''χαράτσια'' 1.000 και 2.000 ευρώ σε κάθε ''φορτίο'' βενζίνης που παίρνουν για το μαγαζί τους''. 

Ο γ.γ. γραμματέας της ΟΒΕ σημειώνει ότι την ίδια στιγμή που οι βενζινοπώλες θα χάνουν για μια ακόμα φορά από τους φόρους, οι τράπεζες θα είναι αυτές που θα συνεχίζουν να κερδίσουν, καθώς θα παίρνουν αναλογικά μεγαλύτερα ποσοστά από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάτι που σε συνδυασμό με τον έμμεσο φόρο θα είναι ''καταστροφικό''. 

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Πετρόπουλος, επικεφαλής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου επισημαίνει ότι αν τελικά γίνει κάτι τέτοιο σε βάρος των επιχειρήσεων του κλάδου, η απώλεια θα είναι διπλή, καθώς εκτός από τον φόρο, οι εταιρείες θα πρέπει να επωμιστούν και το βάρος της πρόσθετης γραφειοκρατίας.

Όπως επισημαίνει:

Θα πρέπει η κυβέρνηση να προσπαθήσει να συνδυάσει την επιβολή του φόρου με μια διάθεση επιβολής συγκεκριμένης πολιτικής για την μείωση του τσιγάρου. Αν τελικά καταλήξει μετά το φόρο, το ηλεκτρονικό τσιγάρο, να είναι πιο ακριβό από το συμβατικό τσιγάρο, τότε αυτό θα είναι μεγάλο πρόβλημα για τον κλάδο, που είναι αναπτυσσόμενος και δεν είναι ''γιγάντιος'', όπως οι εταιρείες καπνού. 

Κατά των  ''έμμεσων φόρων'' στα είδη διατροφής τάσσεται και ο ΣΕΒΤ.

Μάλιστα ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΒΤ Βασίλης Ζαφείρης τονίζει:

Οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις σε έναν κλάδο που αποτελεί το θεμέλιο μιας παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. 

Τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην παραγωγική λειτουργία της βιομηχανίας ειδών διατροφής.