ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός πολυνομοσχεδίου η λίστα των αποκρατικοποιήσεων - Πώς θα λειτουργεί το υπερταμείο

Δημοσίευση 19 Μαΐου 2016, 09:48 / Ανανεώθηκε 19 Μαΐου 2016, 11:35
Εκτός πολυνομοσχεδίου η λίστα των αποκρατικοποιήσεων - Πώς θα λειτουργεί το υπερταμείο
Facebook Twitter Whatsapp

Με προίκα - μαμούθ, το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και όλες τις προς αποκρατικοποίηση εταιρείες που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, το συστήνεται το νέο υπερταμείο, το οποίο θα λειτουργεί υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με προίκα - μαμούθ, το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και όλες τις προς αποκρατικοποίηση εταιρείες που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, το συστήνεται το νέο υπερταμείο, το οποίο θα λειτουργεί υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών. Ωστόσο, από το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, απουσιάζει το σχετικό παράρτημα που αφορά τις 19 αποκρατικοποιήσεις, στις οποίες καλείται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα κατατεθεί. 

Όπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη, στόχος του νέου ταμείου, που θα ονομάζεται Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας και θα έχει διάρκεια 99 έτη, είναι να αξιοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου «να συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας» και «να συμβάλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Στον έλεγχο του υπερταμείου μεταβιβάζονται: 

  • το ΤΑΙΠΕΔ
  •  το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)
  •  η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) 
  • η υπό σύσταση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), στην οποία και θα περιέλθουν οι συμμετοχές κρατικών επιχειρήσεων δίχως να διευκρινίζεται ποιες. Ακριβώς επειδή οι παραπάνω θυγατρικές συνεχίζουν να διέπονται από τους ιδρυτικούς τους νόμους, εικάζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα φέρει κανονικά σε πέρας το πρόγραμμα με τις 19 αποκρατικοποιήσεις (17% της ΔΕΗ, 35% των ΕΛΠΕ, 65% της ΔΕΠΑ, 24% ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, κ.λπ.). Το σχετικό πάντως παράρτημα απουσιάζει από το νομοσχέδιο.

Το νέο υπερταμείο θα διοικείται από τη Γενική Συνέλευση του βασικού μετόχου, το Εποπτικό Συμβούλιο και το Διοικητικό Συμβούλιο. Κομβικό ρόλο στη λειτουργία του νέου υπερταμείου θα διαδραματίζει το Εποπτικό Συμβούλιο (Supervisory Board) που θα απαρτίζεται από 5 μέλη, τα οποία θα επιλέγονται τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από τους δανειστές. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά θα διορίζει τα 3 μέλη και η Κομισιόν μαζί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τα άλλα 2, ανάμεσα στα οποία και ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατόπιν πλειοψηφίας τεσσάρων μελών.

Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει το Εποπτικό Συμβούλιο, καθώς είναι αυτό που θα διορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ), δηλαδή του οργάνου που θα αναλάβει να κάνει το μάνατζμεντ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Με άλλα λόγια, το Εποπτικό Συμβούλιο θα μπορεί να εκλέγει και να διορίζει τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου και να ζητά οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο θεωρεί απαραίτητο. Από την πλευρά του το ΔΣ έχει ως έργο να εγκρίνει τυχόν απόσχιση περιουσιακών στοιχείων από μια θυγατρική, να υλοποιεί επενδύσεις κατόπιν πρότασης της Επιτροπής Επενδύσεων, να εγκρίνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΤΑΔΑ και να υποβάλλει στο Εποπτικό Συμβούλιο τριμηνιαίες εκθέσεις.

Όσον αφορά την περιουσία του νέου Ταμείου, σε αυτή περιλαμβάνεται η κυριότητα και νομή όλων των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου (τουριστικά κ.λπ.) που πρέπει να βρίσκονται υπό τη διαχείριση της ΕΤΑΔ. Η συγκεκριμένη περιουσία μεταβιβάζεται αυτόματα και χωρίς αντάλλαγμα στην ΕΤΑΔ με εξαιρέσεις (αιγιαλούς, αρχαιολογικούς χώρους, κ.λπ.). Στην ΕΤΑΔ επιστρέφουν και δεκάδες ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ, που επίσης δεν αναφέρονται.

Παράλληλα, «εμπράγματα δικαιώματα τρίτων μπορεί να κηρύσσονται αναγκαστικώς απαλλοτριωτέα υπέρ του νέου υπερταμείου ή θυγατρικής της με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, για λόγους μείζονος σημασίας δημοσίου συμφέροντος, αν κρίνονται αναγκαία για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας ή των θυγατρικών της ή αν κρίνονται αναγκαία για την πραγματοποίηση επενδυτικού σχεδίου».

Στην τέταρτη θυγατρική, όπου και θα περάσουν κρατικές επιχειρήσεις «μεταβιβάζονται οι μετοχές δημοσίων επιχειρήσεων και οι συμβάσεις παραχώρησης των εν λόγω εταιρειών, αλλά και το δικαίωμα ανανέωσης των συμβάσεων». Το παράρτημα με τις 19 ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, όπως και το παράρτημα που αναφέρεται τις κρατικές εταιρείες που περνούν στον έλεγχο της ΕΔΗΣ μέχρι αργά το βράδυ δεν είχαν δημοσιοποιηθεί στον διακτυακό τόπο της Βουλής.

Με το σχέδιο νόμου κυρώνεται ακόμη και η σύμβαση παραχώρησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία της γερμανικής Fraport με τον όμιλο Κοπελούζου.

Στο μέτωπο των ενεργειακών, ξεχωρίζουν οι προβλέψεις για τον διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, όπου ξετυλίγεται το πλάνο για τη δημιουργία εταιρείας συμμετοχών και τον διαγωνισμό για την πώληση του 20% σε στρατηγικό επενδυτή, καθώς και οι προβλέψεις για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ.

Επιπλέον, καταργείται ο νόμος για τη μικρή ΔΕΗ και την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, ενώ απαλλάσσεται από τον ΕΦΚ η κατανάλωση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή για λόγους ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας και σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τις διατάξεις της ΕΕ. Για τις υπόλοιπες χρήσεις πέραν της οικιακής κατανάλωσης θεσπίζεται κλιμακωτός συντελεστής ΕΦΚ ανάλογα με την κατανάλωση που πραγματοποιείται.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr