ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καραμούζης: Οι τράπεζες γυρίζουν σελίδα

Δημοσίευση 24 Μαΐου 2016, 12:21 / Ανανεώθηκε 24 Μαΐου 2016, 12:21
Καραμούζης: Οι τράπεζες γυρίζουν σελίδα
Facebook Twitter Whatsapp

Αισιόδοξος ότι οι τράπεζες γυρίζουν σελίδα εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Eurobank Ergasias, Νίκος Καραμούζης, εκφράζοντας παράλληλα την απορία του για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ σύμφωνα με τις οποίες θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια.

Αισιόδοξος ότι οι τράπεζες γυρίζουν σελίδα εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Eurobank Ergasias, Νίκος Καραμούζης, εκφράζοντας παράλληλα την απορία του για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ σύμφωνα με τις οποίες θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια.

Μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ, ο κ. Καραμούζης τόνισε:

Υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων, υψηλή κάλυψη των επισφαλών απαιτήσεων, οι δείκτες είναι από τους υψηλότερους της Ευρώπης και οι τράπεζες γυρνούν σε κερδοφορία μετά από έξι χρόνια. Έχουν περάσει τρία στρες τεστ και έκαναν αυξήσεις κεφαλαίου με το χειρότερο σενάριο. Δεν κατανοώ σε ποιες εκτιμήσεις και αναλύσεις βασίζεται το ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος της Eurobank ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει επιτάχυνση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με διαφάνεια και όχι κάτω από το τραπέζι, όπως είπε, προκειμένου να στηριχθούν επιχειρήσεις που θα κριθούν βιώσιμες και να απελευθερωθούν πόροι για την οικονομία.

Τόνισε επίσης ότι η συμφωνία στο Eurogroup είναι καθοριστικής σημασίας και εφόσον συνοδευθεί από πολιτικές φιλικές προς την επιχειρηματικότητα υπάρχει η δυνατότητα η οικονομία να γυρίσει, να κλείσουμε έναν κύκλο ταλαιπωρίας και να μπούμε σε περίοδο ανάκαμψης.

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη, αλλά έχει τη στήριξη των εταίρων με κεφάλαια και τεχνογνωσία έστειλε ο κ. Eric Mamer, επικεφαλής της διεύθυνσης ανταγωνιστικότητας της Κομισιόν.

Η Piritta Sorsa, στέλεχος του ΟΟΣΑ τόνισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να φανούν στην κοινωνία τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές οδηγεί στη δημιουργία 30.000 νέων θέσεων εργασίας. Σημείωσε επίσης ότι η αντίσταση στις αλλαγές δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αναφέροντας το παράδειγμα της Γαλλίας ενώ τόνισε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για απογείωση της χώρας εφόσον αντιμετωπισθεί η διαφθορά, η φοροδιαφυγή, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αυξηθούν οι εξαγωγές.

Τέλος ο Ivan Nimac από την Παγκόσμια Τράπεζα σημείωσε ότι εκτός από την προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων σημαντικό ζήτημα είναι η διατήρηση των υφιστάμενων καθώς και ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο κλαδική, στοχευμένη πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων και προβλέψιμο περιβάλλον παρά γενικά επενδυτικά κίνητρα. «Να μπουν, είπε, οι πολιτικοί στα παπούτσια των επενδυτών».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr