current views are: 14

24 Μαΐου 2016
Δημοσίευση12:01

Τα μηνύματα του Eurogroup για αξιολόγηση και χρέος

Ηχηρά μηνύματα για την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας απέστειλαν προσερχόμενοι στο κρίσιμο σημερινό Eurogroup οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι υπάρχει αισιοδοξία για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Δημοσίευση 12:01’

Ηχηρά μηνύματα για την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας απέστειλαν προσερχόμενοι στο κρίσιμο σημερινό Eurogroup οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι υπάρχει αισιοδοξία για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ηχηρά μηνύματα για την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας απέστειλαν προσερχόμενοι στο κρίσιμο σημερινό Eurogroup οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι υπάρχει αισιοδοξία για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να κριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης που θα δώσει ανάσα στην ελληνική οικονομία, ενώ θα υπάρξουν και συζητήσεις για το χρέος. 

Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι ενδεικτικές για την ανάγκη παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία επί της αρχής, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση. 

“Όλοι ανυπομονούν για το σημερινό Eurogroup. Πιστεύω ότι αυτό το Eurogroup θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αναφορικά με την ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος”, δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

Ερωτηθείς, δε, για το εάν θα συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απάντησε:” Σίγουρα θα είναι μέρος των συζητήσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι οι πιστωτές, το Eurogroup, έχουν ορίσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εξαιρουμένου του ονομαστικού κουρέματος, και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εντός του νομικού πλαισίου του ESM και του EFSF”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε, επίσης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση ότι ”η εκταμίευση της δόσης είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες’‘.

Την ίδια στιγμή, με αφορμή την ”κόντρα” για την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε ότι:

Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να συνεχίσουμε χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο… Υπάρχει ανάγκη να έλθουμε πιο κοντά στο ΔΝΤ.

Συμπλήρωσε, δε, ότι ”κούρεμα των δανείων δεν θα γίνει, αυτό που εξετάζουμε είναι ελάφρυνση του βάρους”.

Στο Eurogroup το παρών έδωσε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος, όμως, προσήλθε χωρίς να κάνει καμία δήλωση.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Κάζιμιρ υπογράμμισε ότι ”είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση (της δόσης) προς την Ελλάδα, «είμαστε ευέλικτοι ως προς το ποσόν». 

Όπως δε έγραψε στο Twitter του «Φοβάμαι ότι θα περάσουμε τη νύκτα μαζί στο Eurogroup».

Ο ίδιος, επίσης, σημείωσε, προσερχόμενος, ότι οι συζητήσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα μεταφερθούν σε μεταγενέστερο χρόνο. 

«Σύνθετη και πολυδιάστατη» χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση για την Ελλάδα και το χρέος ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση. 

Ο Ιταλός υπουργός τόνισε ότι επικρατεί «ήρεμη αισιοδοξία», μετά την ψήφιση των μέτρων από την Ελλάδα.

Όπως, δε, εξήγησε, η συμφωνία που αναμένεται να επιτευχθεί έχει «πολλές μεταβλητές», οι οποίες αφορούν το προφίλ του χρέους και συγκεκριμένα μέτρα και ότι σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ένα «ολοκληρωμένο πακέτο».

«Στόχος είναι να φθάσουμε σε συμφωνία για την Ελλάδα», δήλωσε από τη δική του πλευρά ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. 

«Η Ελλάδα χρειάζεται να αναπνεύσει, χρειάζεται βεβαιότητες», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ελπίζει σε μία συμφωνία που θα εκφράσει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, η οποία πέρασε πρόσφατα πολύ σκληρά μέτρα (από το κοινοβούλιο).

Σύμφωνα με τον κ. Σαπέν:

Η Γαλλία είχε πάντα συνδετικό ρόλο μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου και υποστήριζε πάντα ένα όσο πιο «λεπτομερές» σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους.

Ερωτηθείς εάν το Eurogroup θα ανάψει σήμερα το πράσινο φως για την εκταμίευση, απάντησε πως αυτός είναι ο στόχος.

Την ελπίδα του για μια ”όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη συμφωνία με την Ελλάδα” εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι το θέμα του χρέους βρίσκεται στο τραπέζι. 

Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας είναι σημαντική, θαρραλέα. Το θέμα του χρέους βρίσκεται στο τραπέζι, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup.

”Δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ” δήλωσε λίγο πριν μπει στη συνεδρίαση ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε:

Θα πρέπει να συζητήσουμε και με το ΔΝΤ. Ελπίζω ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία, στα βασικά θέματα θα καταλήξουμε.
Δεν έχουμε καμία αντιδικία με το ΔΝΤ. Συζητάμε ποιος είναι αυτός δρόμος. Δεν τσακωνόμαστε, έχουμε μια φυσιολογική συζήτηση. Ελπίζω ότι τώρα θα οδηγηθούμε σε ένα τέλος. Θα δούμε. Χωρίς ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρχει κανένα πρόγραμμα.