ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σφοδρές αντιδράσεις για τον αυξημένο ΦΠΑ και τις κρατήσεις στους μισθούς: Έρχονται λουκέτα και απολύσεις

της Μαρίας Μπακοπούλου - Δημοσίευση 1 Ιουνίου 2016, 07:22 / Ανανεώθηκε 1 Ιουνίου 2016, 09:56
Σφοδρές αντιδράσεις για τον αυξημένο ΦΠΑ και τις κρατήσεις στους μισθούς: Έρχονται λουκέτα και απολύσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Αμηχανία στην αγορά, λουκέτα και απολύσεις, μειωμένη εμπορική κίνηση και ακόμα λιγότερη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών προβλέπουν οι κοινωνικοί φορείς από εδώ και στο εξής, καθώς από σήμερα 1η Ιουνίου έρχονται μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, με ταυτόχρονη αύξηση του ΦΠΑ στο 24% στα περισσότερα καταναλωτικά αγαθά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αμηχανία στην αγορά, λουκέτα και απολύσεις, μειωμένη εμπορική κίνηση και ακόμα λιγότερη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών προβλέπουν οι κοινωνικοί φορείς από εδώ και στο εξής, καθώς από σήμερα 1η Ιουνίου έρχονται μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, με ταυτόχρονη αύξηση του ΦΠΑ στο 24% στα περισσότερα καταναλωτικά αγαθά.

Συγκεριμένα, από σήμερα Τετάρτη τίθενται σε ισχύ οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και η αυξημένη παρακράτηση για μισθωτούς και συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές άνω των 720 ευρώ, ενώ εκτός  από τις κρατήσεις σε μισθούς και συντάξεις, από σήμερα υπάρχει αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% σε όλη την γκάμα της αγοράς, όπως στα τρόφιμα, στα ρούχα, στα έπιπλα, στα παπούτσια, στις ηλεκτρικές συσκευές, στα καύσιμα, στα αυτοκίνητα κ.α. 

Αναλυτικά οι κρατήσεις στους μισθούς έχουν ως εξής: 

Μισθός ως 614 ευρώ: Καμία μεταβολή
Μισθός από 621 ως 1.200 ευρώ: Αύξηση φόρου από 0,99 ως 14,07 ευρώ
Μισθός από 1.300 ως 2.000 ευρώ: Αύξηση φόρου από 1,69 ως 19,42 ευρώ
Μισθός από 2.071 ως 3.000 ευρώ: Μείωση φόρου από 4,22 ως 22,44 ευρώ
Μισθός από 621 ως 1.928 ευρώ και ένα παιδί: Αύξηση φόρου 2,11 ως 15,90 ευρώ
Μισθός από 642 ευρώ έως 1.928 ευρώ και δύο παιδιά: Αύξηση φόρου από 0,14 ευρώ έως και 12,38 ευρώ
Μισθός από 1.285 ευρώ έως 1.785 ευρώ και τρία παιδιά: Αύξηση φόρου 
Μισθός από 928 ως 1.214 ευρώ και τρία παιδιά: Ελάφρυνση φόρου 
Μισθός από 1.857 ως 3.124 ευρώ και τρία παιδιά: Ελάφρυνση του φόρου.

Από σήμερα, επίσης, ξεκινά να ισχύει η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στην δεύτερη ομάδα νησιών, η οποία είναι η εξής: Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Αντίπαρος, Κέα, Σίφνος.

Για «φόρο που πληρώνουν όλοι, τόσο οι έχοντες όσο και οι κατέχοντες» μιλά στο newpost ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης: 

Ακόμα και αυτός που δεν έχει, με τα καινούρια συστήματα θα... πληρώσει. Είναι τρομερό αυτό που έρχεται και θα το διαπιστώσουμε τους επόμενους μήνες. Πρόκειται για φοβερό «τσουνάμι» τόσο φόρων, όσο και αυξήσεων που θα έχει σαφή επίδραση στην καθημερινότητα των πολιτών. 

Ο κ. Λεχουρίτης προβλέπει ότι η καινούρια επιδρομή τόσο φόρων, όσο και αυξήσεων θα μειώσει δραστικά την κατανάλωση και θα οδηγήσει σε μούδιασμα της αγοράς, η οποία έτσι και αλλιώς παραπαίει.

Καββαθάς: Έρχονται κι άλλα λουκέτα

Ζοφερό τοπίο στην αγορά μετά την επιβολή του αυξημένου ΦΠΑ στα προπροβλέπει και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, o οποίος μιλά για ακόμα περισσότερα λουκέτα σε επιχειρήσεις που κρατιούνταν... με τα δόντια στη ζωή, με τους καταναλωτές να σκέπτονται να αγοράσουν ακόμα και τα βασικά:

Είναι σαφές ότι πλέον η αγορά θα στενάξει πλέον και θα οδηγηθούμε σε ακόμα περισσότερα κλεισίματα επιχειρήσεων και σε απολύσεις. Θα είναι η απόλυτη ταφόπλακα σε μια αγορά που εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει ανακάμψει ούτε μια στιγμή. 

Ο ίδιος τονίζει ότι τόσο το φορολογικό νομοσχέδιο, όσο και το πολυνομοσχέδιο ήδη αφήνουν τα σημάδια τους στην αγορά, η οποία από το Σεπτέμβριο θα χτυπήσει «κόκκινο».

Προσθέτει, δε, ότι λίγες θα είναι οι επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να απορροφήσουν τον καινούριο ΦΠΑ, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος μαζικών απολύσεων. 

Ακόμα μεγαλύτερη ύφεση στην αγορά των καυσιμών

Για ένα ακόμα χτύπημα σε μια χειμαζόμενη αγορά μιλά ο Γ. Ασμάτογλου, πρόεδρος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων Αττικής, ο οποίος, επισημαίνει ότι τα άσχημα αποτελέσματα στην κίνηση θα φανούν και από τον Σεπτέμβριο, με την παράλληλη εφαρμογή των αλλαγών στα τέλη κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ασμάτογλου:

Μετράμε πληγές ήδη και θα μετρήσουμε ακόμα περισσότερες από όλα αυτά τα μέτρα. Θεωρώ, όμως, ότι δεν θα αγγίξει τόσο τον κλάδο οι αυξήσεις στους φόρους και στο ΦΠΑ, όσο οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας που θα φέρουν ξανά τα πάνω κάτω στην αγορά.

Τουριστικοί φορείς: Καταστροφική η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά

Ως απόφαση σε ''λάθος χρόνο'', η οποία θα αποβεί ιδιαίτερα καταστροφική για τον τουρισμό χαρακτηρίζει στο newpost ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τήνου Γ. Τσιμέκης.

«Αλλάζει κυριολεκτικά η ζωή και η καθημερινότητά μας με αυτή την απόφαση. Τρέχουμε σαν τρελοί να αλλάξουμε τιμές, για κάτι που η ίδια η κυβέρνηση θεωρεί αντισυνταγματικό και το λέει απερίφραστα» τονίζει ο κ. Τσιμέκης.

Όπως προσθέτει, η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα φέρει ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση στις τιμές σε όλα τα αγαθά στο νησί, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση, τόσο στην κίνηση, όσο και στην κατανάλωση. 

«Τρικλοποδιά στον τουρισμό, μια κίνηση εντελώς αψυχολόγητη που δεν ξέρω πραγματικά σε τι θα ωφελήσει» καταλήγει ο κ. Τσιμέκης.