current views are: 8

8 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση16:53

Σήμα από το EWG περιμένει το Βερολίνο για την εκταμίευση της δόσης

Την ολοκλήρωση των τελευταίων προαπαιτούμενων που απομένουν ζητά η Γερμανία προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» από την πλευρά της για την εκταμίευση της δόσης.

Δημοσίευση 16:53’

Την ολοκλήρωση των τελευταίων προαπαιτούμενων που απομένουν ζητά η Γερμανία προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» από την πλευρά της για την εκταμίευση της δόσης.

Τυπικό θεωρείται το ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης για την Ελλάδα με το Βερολίνο να αναμένει το «πράσινο φως» από το Euro Working Group που θα συνεδριάσει αύριο στο Ελσίνκι.

Έτσι, σήμερα η Επιτροπή Προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, παρά τις σχετικές εισηγήσεις του Σόιμπλε, ανέβαλε την απόφαση για την εκταμίευση για τυπικούς λόγους.

Και αυτό επειδή πρέπει πρώτα να πιστοποιηθεί από το EWG η ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων από την ελληνική πλευρά. Σχολιάζοντας την απόφαση της γερμανικής επιτροπής, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αύριο, και τυπικά, το Euro Working Group, θα επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα των συμφωνημένων μέτρων. Στη συνέχεια το Euro Working Group θα ενημερώσει και επίσημα τα κοινοβούλια των κρατών – μελών προκειμένου τα τελευταία να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης.

«Δεν αποδεσμεύσαμε σήμερα ακόμη την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διότι η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων εκκρεμεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κ.Ο των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοικωνιστών (CDU/CSU) στην Επιτροπή, Έκχαρτ Ρέμπεργκ.

«Όταν αυτά θα έχουν υλοποιηθεί, θα ασχοληθούμε εκ νέου με το θέμα» πρόσθεσε και επεσήμανε πως δεν διακρίνονται πια σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, μετά και τη χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας για την παραχώρηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, ουσιαστικά έχουν κλείσει και οι τελευταίες εκκρεμότητες.

Σήμερα τα μήνυματα από το Βερολίνο έδειχναν επίσπευση των εξελίξεων, με τον υπουργό Οικονομικών να στέλνει επιστολή στα μέλη της επιτροπής προϋπολογισμού προκειμένου να εισηγηθούν την εκταμίευση από τον ESM. Σε δημοσίευμά της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει ότι «σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών δρομολογεί άλλο ένα δάνειο δισ. για την Ελλάδα, εντούτοις αυτό περνά σχεδόν απαρατήρητο. Δεν προβλέπεται ούτε μεγάλη συζήτηση στη Βουλή αλλά ούτε και κάποια δύσκολη ψηφοφορία».

Βέβαια, διευκρίνιζε ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης «δεν είναι ακόμη απολύτως έτοιμη. Διότι δεν πιστοποιήθηκε ακόμη τελεσίδικα στην Ελλάδα ότι έχει εκπληρώσει πλήρως όλες τις προϋποθέσεις», αλλά αντιθέτως παραμένουν ακόμη ορισμένες μικρές εκκρεμότητες.

Τις ίδιες πληροφορίες μετέδωσε νωρίτερα και το Reuters το οποίο αποκάλυψε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν, απέστειλε επιστολή στα μέλη της επιτροπής προϋπολογισμού, η οποία θα συζητήσει την αποδέσμευση των δανείων αργότερα σήμερα.

 


σχετικα αρθρα