current views are: 9

2 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση10:07

Γ.Γ. Εσόδων: Πότε θα μπαίνει λουκέτο σε επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν

Ως μέτρο παραδειγματισμού χαρακτήρισε αυτό του σφραγίσματος των επιχειρήσεων ο γενικός γραμματέας Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής. 

Δημοσίευση 10:07’

Ως μέτρο παραδειγματισμού χαρακτήρισε αυτό του σφραγίσματος των επιχειρήσεων ο γενικός γραμματέας Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής. 

Ως μέτρο παραδειγματισμού χαρακτήρισε αυτό του σφραγίσματος των επιχειρήσεων ο γενικός γραμματέας Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής

Μιλώντας στο Πρακτορείο είπε πως «δεν έχουμε επιθυμία να κλείσουμε όλη την αγορά εν μέσω τουριστικής περιόδου και το μέτρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί με σύνεση στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, καθώς είναι μέτρο παραδειγματισμού”.

Διευκρίνισε δε ότι οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν δύο διαδικασίες.

“Η μία διαδικασία είναι αυτή της περίπτωσης της άσκησης βίας ή απειλών κατά τον έλεγχο, ή της φοροδιαφυγής καθ’ υποτροπήν, δηλαδή περισσότερες παραβάσεις από διαφορετικούς ελέγχους μέσα στα τελευταία δύο χρόνια. Αυτή η διαδικασία πάει με πιο αργούς ρυθμούς, εκδίδεται μία προσωρινή πράξη, έχει ο φορολογούμενος την ευκαιρία να δώσει εξηγήσεις και αν οι εξηγήσεις του δεν κριθούν επαρκείς, τότε με απόφαση του γενικού γραμματέα, κατόπιν εισήγησης της υπηρεσίας, μπορεί να κλείσει η εγκατάσταση μέχρι ένα μήνα. Αυτό που υπογράψαμε προχθές είναι ακόμη πιο άμεσο. Όταν διαπιστωθεί μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, τότε, εντός των επομένων 24 ωρών από την διαπίστωση της παράβασης, κλείνει για 48 ώρες το κατάστημα. Ο νόμος προβλέπει είτε 10 στοιχεία –10 παραστατικά να μην έχουν εκδοθεί, είτε παραστατικά αξίας άνω των 500 ευρώ –1 ή και περισσότερα και σε άθροισμα 500 ευρώ”, είπε.

Ο κ.Πιτσιλής επισήμανε ότι “στους ελέγχους που διεξάγουμε πλέον, το πρόστιμο είναι μόνο η αρχή”, σημειώνοντας ότι “οι εντολές και οδηγίες που έχουμε δώσει στους ελεγκτές μας πανελλαδικά είναι να ξαναπερνούν από τα καταστήματα που ελέγχουν”.

Σε ό,τι αφορά τα φαινόμενα διαφθοράς εντός των ελεγκτικών υπηρεσιών ο γγ τόνισε ότι “είναι σαφές και το λέμε σε όλους τους τόνους, ότι οποιοδήποτε φαινόμενο διαφθοράς, ακόμη και το παραμικρό δεν είναι ανεκτό”. Κάλεσε δε “οποιονδήποτε φορολογούμενο αντιμετωπίσει έστω και υπόνοια εκβιασμού αυτού του είδους να μην διστάσει να το καταγγείλει”, προσθέτοντας ότι “η διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία είναι διεύθυνση πρότυπο, λειτουργεί με τις σύγχρονες μεθόδους, ο τρόπος που λειτουργεί σε συνδυασμό και με τη διεύθυνση εσωτερικών ελέγχων, η οποία είναι διεύθυνση ελέγχων διαδικασιών, αποτελεί πρότυπο , το οποίο εξετάζεται και από τα υπόλοιπα υπουργεία για τη διάρθρωση των αντίστοιχων υπηρεσιών”.

Ο κ.Πιτσιλής κάλεσε τους πολίτες να συνδράμουν το έργο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κατά της φοροδιαφυγής, να ζητούν απόδειξη και να μην υποκύπτουν στο δίλημμα με ή χωρίς απόδειξη. “Οτιδήποτε θεωρούμε ότι γλιτώνουμε με τη μη έκδοση απόδειξης, το πληρώνουμε διπλά και τρίδιπλα στο τέλος με αυξήσεις φόρων. Δεν είναι ντροπή να ζητάει κανείς την απόδειξη. Ντροπή είναι να έχουμε ανοχή ή συνενοχή σε αυτούς που αισχροκερδούν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου” είπε.


σχετικα αρθρα