current views are: 5

11 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση17:56

Έρχονται οι Θεσμοί με σαφή εντολή: «Το καλοκαίρι τελείωσε»

Με άγριες διαθέσεις καταφθάνουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα τα κλιμάκια των θεσμών προκειμένου να αρχίσουν προπαρασκευαστικές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Η εντολή που έχουν λάβει είναι μία: «Δουλειά και γρήγορα». 

Δημοσίευση 17:56’

Με άγριες διαθέσεις καταφθάνουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα τα κλιμάκια των θεσμών προκειμένου να αρχίσουν προπαρασκευαστικές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Η εντολή που έχουν λάβει είναι μία: «Δουλειά και γρήγορα». 

Με άγριες διαθέσεις καταφθάνουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα τα κλιμάκια των θεσμών προκειμένου να αρχίσουν προπαρασκευαστικές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Η εντολή που έχουν λάβει είναι μία: «Δουλειά και γρήγορα». 

Το στίγμα του τί πρόκειται να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα δόθηκε στο Eurogroup της Παρασκευής όπου οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος. 

«Το καλοκαίρι τελείωσε, πρέπει να ξαναξεκινήσουμε για να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος ανέφερε ότι έχει χαθεί η αίσθηση του χρόνου γύρω από το χρονοδιάγραμμα που είχε σχεδιαστεί και συμφωνηθεί τον Μάιο για την υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. 

Μάλιστα ο ίδιος συνέδεσε τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στο έργο της κυβέρνησης και με την εμπιστοσύνη των αγορών λέγοντας χαρακτηριστικά πως χρειάζεται «εμπιστοσύνη μεταξύ μας, εμπιστοσύνη με το ΔΝΤ, αλλά και εμπιστοσύνη με τον εξωτερικό κόσμο για την Ελλάδα για την ελληνική οικονομία”. 
Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά λιγότερο «επιθετικός» προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο εμφανίστηκε και ο  Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος κάλεσε την Αθήνα σε γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς όπως είπε έτσι μπορούν να απελευθερωθούν δημοσιονομικοί πόροι για να κατευθυνθούν σε άλλους τομείς του προϋπολογισμού.

Ο κ. Μοσκοβισί παραδέχτηκε πως χάθηκε χρόνος, αλλά τόνισε πως τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση επιτάχυνε την εργασία της. «Μπορούμε να ελπίζουμε πως θα υπάρξει υλοποίηση των προαπαιτούμενων εντός των χρονοδιαγραμμάτων», και πρόσθεσε: «το ότι έχουν πραγματοποιηθεί μόνο τα δύο προαπαιτούμενα, δεν σημαίνει ότι τα άλλα 13 δεν τρέχουν». 

Διορία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 

Το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ έθεσε στο τραπέζι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι ο ESM είναι τεχνικά έτοιμος να προχωρήσει στην εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ αλλά θα πρέπει να εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα. Υπενθύμισε ότι θα πρέπει η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup τον περασμένο Μάιο.

Η ελάφρυνση του χρέους

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από την πλευρά του έβαλε στη συζήτηση το ζήτημα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Ο κ. Τσακαλώτος παρουσίασε τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που δείχνουν πως η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται με ταχείς ρυθμούς. Ωστόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έκοψε τη φόρα στον έλληνα υπουργό λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί αναλυτικά το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς η συμφωνία του Μαΐου είναι ξεκάθαρη.

«Ο ESM έχει εντολές για να προχωρήσει τις προτάσεις του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και θα εξεταστούν αργότερα. Δεν άλλαξε τίποτα. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε περισσότερο την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

 


σχετικα αρθρα