ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 14 Νοεμβρίου το νέο ραντεβού με τους θεσμών - "Καυτή πατάτα" τα εργασιακά

Δημοσίευση 27 Οκτωβρίου 2016, 21:35 / Ανανεώθηκε 27 Οκτωβρίου 2016, 21:10
Στις 14 Νοεμβρίου το νέο ραντεβού με τους θεσμών - "Καυτή πατάτα" τα εργασιακά
Facebook Twitter Whatsapp

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο  πρώτος γύρος διαπραγμάτευσης στην Αθήνα με τους θεσμούς να επιστρέφουν στις 14 Νοεμβρίου για την συνέχιση των συζητήσεων, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο  πρώτος γύρος διαπραγμάτευσης στην Αθήνα με τους θεσμούς να επιστρέφουν στις 14 Νοεμβρίου για την συνέχιση των συζητήσεων, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, σήμερα συζητήθηκαν χρηματοοικονομικά ζητήματα θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Ειδικά για τα δημοσιονομικά συζητήθηκε για το πώς θα κλείσει ο προϋπολογισμός του 2016 με την υπέρβαση των στόχων στα έσοδα και ο προϋπολογισμός του 2017. Ο ίδιος παράγοντας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα είναι πάνω από το στόχο 0,5% του ΑΕΠ.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι στα εργασιακά στα δημοσιονομικά και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα υπάρχει ουσιαστική πρόοδος και σε όλους τους άλλους τομείς πολύ μεγάλη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, υπάρχουν τρία σημεία ου θα αποτελέσουν το επίκεντρο των διαπραγματεύσεων του Νοεμβρίου. Αυτοί είναι οι εργασιακές σχέσεις, τα δημοσιονομικά μέτωπα και η χρηματοδότηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος στους παραπάνω τομείς, αλλά στα υπόλοιπα ανοιχτά πεδία υπήρξε πολύ μεγαλύτερη πρόοδος. 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα δεν γίνεται καμία παράλληλη διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ, όπως είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος του ταμείου Τζέρι Ράις. Ο Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι η συζήτηση διεξάγεται με το σύνολο των εκπροσώπων των θεσμών και το ΔΝΤ δεν έχει θέσει τους δικούς του όρους για το κείμενο MEFP που θα υπογράψει με την Ελλάδα στην περίπτωση που επιστρέψει στο πρόγραμμα.

Πρόσθεσε τέλος, ότι συνήθως η συμφωνία με το ΔΝΤ αφορά σε λιγότερα θέματα από αυτά που συζητιούνται με το σύνολο των θεσμών κι αυτή εστιάζεται σε ένα σκληρό πυρήνα ζητημάτων.

Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το θέμα της ρύθμισης των χρεών επιχειρήσεων και επαγγελματιών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με το κουαρτέτο των δανειστών.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr