current views are: 6

9 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση05:42

Η εκλογή Τραμπ «γκρέμισε» τις αγορές: Σε πτώση το ΧΑ – «Χάος» προβλέπουν οι αναλυτές

Ψυχραιμότερη αντιμετώπιση στην εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ επιδεικνύουν, οι διεθνείς αγορές, μετά το πρώτο σοκ

Δημοσίευση 05:42’

Ψυχραιμότερη αντιμετώπιση στην εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ επιδεικνύουν, οι διεθνείς αγορές, μετά το πρώτο σοκ

Ψυχραιμότερη αντιμετώπιση στην εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ επιδεικνύουν, οι διεθνείς αγορές, μετά το πρώτο σοκ, καθώς περιορίζονται οι απώλειες σε χρηματιστήρια, δολάριο και πετρέλαιο, αν και συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά. Ο αρχικός… πανικός φαίνεται να περιορίζεται μετά και την πρώτη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ, όπου χρησιμοποίησε ενωτικό και συμφιλιωτικό τόνο υπογραμμίζοντας ότι έχει οικονομικό σχέδιο.

Το πρωινό «τσουνάμι» επηρέασε και το  Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο άνοιξε με πτώση 1,01%, ενώ λίγο πριν κλείσει καταγράφει, επίσης, πτωτικές τάσεις, με τον γενικό δείκτη να σημειώνει απώλειες της τάξης του -0,57%. 

Οι αναλυτές παγκοσμίως σύμφωνα με το Reuters υποστηρίζουν πως νίκη του Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό χάος, δημιουργώντας τεράστια αβεβαιότητα για τους επενδυτές, οι οποίοι είχαν βασιστεί σε μια νίκη της Χίλαρι Κλίντον, οι πολιτικές της οποίας θεωρήθηκαν ως πιο νηφάλιες. 

«Οι αγορές θα καταγράψουν έντονες μεταβολές καθώς οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να σκιαγραφήσουν τις πρώτες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ» σχολιάζει ο Κέιθ Πάρκερ, αναλυτής της Barclays.

«Η αβεβαιότητα των αγορών αφορά τις θέσεις του νέου προέδρου για το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και τον τρόπο αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας στο ενδεχόμενο επικράτησης του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου» τονίζει από την πλευρά του, ο Νταν Κλίφτον, αναλυτής της Strategas.

Απώλειες στα χρηματιστήρια

Πιέσεις δέχτηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές μετά την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες λίγο πριν το κλείσιμο 0,57% 1,01% στις 578,91 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,61%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,40%.

Διστακτικοί εμφανίζονται οι επενδυτές με το άνοιγμα της Γουολ Στριτ, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ: ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει μικρή άνοδο +0,14%, όμως ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχωρεί κατά -0,71%.

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 2,21% ενώ σε παρεμφερή επίπεδα διαμορφώνονται οι απώλειες για DAX, CAC 40 και FTSE 100

Το πρωί, οι ασιατικές αγορές έγιναν αποδέκτες ισχυρότατων πιέσεων, καθώς ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 5,36% και ο νοτιοκορεάτικος Kospi διολίσθησε κατά 2,25% στις 1.958 μονάδες.

Πέφτει το πετρέλαιο ανεβαίνει ο χρυσός

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε πτώση κατά 1,16% στα 44,46 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ άλμα της τάξης του 2,00% σημειώνει η τιμή του χρυσού, ο οποίος θεωρείται ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο περιορίζει τις απώλειες έναντι των κυριότερων νομισμάτων, καθώς ενδεικτικά, καταγράφει πτώση κατά 0,18% έναντι του ευρώ, κατά 0,04% έναντι της λίρας και κατά 1,60% έναντι του ιαπωνικού γεν.

Αρχικώς, οι απώλειες για το αμερικανικό νόμισμα ανέρχονταν στο -2%.

Οι επενδυτές καταφεύγουν στα ομόλογα

Εν μέσω του κλίματος αβεβαιότητας που επικράτησε στις αγορές καθώς διαφαινόταν η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι επενδυτές φάνηκαν να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο σήμερα στην αγορά κρατικού χρέους, προτιμώντας ιδίως τα γερμανικά ομόλογα.

Λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών στις 09:00 (ώρα Ελλάδας), το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων αναφοράς της Γερμανίας υποχωρούσε στο 0,139%, από 0,188% την προηγουμένη στη δευτερογενή αγορά.

Εξάλλου το επιτόκιο των γαλλικών δεκαετών ομολόγων υποχωρούσε στο 0,454%, από 0,500% την προηγουμένη. Πριν από την έναρξη των συναλλαγών στην Ευρώπη, οι επενδυτές είχαν ήδη στραφεί στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, άλλη μια επένδυση που χαρακτηρίζεται ασφαλές καταφύγιο.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο newpost.gr


σχετικα αρθρα