ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψυχραιμία τελικά στις αγορές από την εκλογή Τραμπ - «Αντιστάθηκε» και το Χρηματιστήριο

Δημοσίευση 9 Νοεμβρίου 2016, 18:16 / Ανανεώθηκε 9 Νοεμβρίου 2016, 20:19
Ψυχραιμία τελικά στις αγορές από την εκλογή Τραμπ - «Αντιστάθηκε» και το Χρηματιστήριο
Facebook Twitter Whatsapp

Μετά το πρώτο σοκ που υπέστησαν οι αγορές με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ , δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που έκαναν λόγο για «Μαύρη Τετάρτη».

Μετά το πρώτο σοκ που υπέστησαν οι αγορές με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που έκαναν λόγο για «Μαύρη Τετάρτη».

Ωστόσο, παρά την διστακτικότητα που υπήρχε εκ μέρους των επενδυτών με το άνοιγμα της Γουολ Στριτ, έπειτα η κατάσταση έδειξε να σταθεροποιείται με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές να φαίνονται αισιόδοξοι τελικώς για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την εγχώρια αγορά, σταθεροποιητικά έκλεισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών με τις αρχικές πιέσεις που εκδηλωθήκαν στον απόηχο της επικράτησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου να απορροφούνται από το αυξανόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η χρηματιστηριακή αγορά ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως το 1,68%, ωστόσο η πολύ σταθεροποιητική εικόνα που παρουσίασαν τα ελληνικά ομολόγα και οι αντοχές δεικτοβαρών τίτλων τροφοδότησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον. Είναι χαρακτηριστικό πως η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου βρέθηκε στο 7,3% σχεδόν στα χθεσινά επίπεδα.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές αποδίδουν το γεγονός ότι τα διεθνή χρηματιστήρια αντιμετωπίζουν πιο ψύχραιμα την εκλογική νίκη του Τραμπ, στα θετικά του προγράμματος του που σχετίζονται με φοροελαφρύνσεις, επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές και μείωση της πολυνομίας.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 581,92 μονάδες, σημειώνοντας οριακή πτώση 0,05%. Ανοδικά κινήθηκαν 41 μετοχές, 49 πτωτικά και 29 παρέμειναν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών παρουσιάσθηκε αυξημένη και ανήλθε στα 40,086 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 52.786.412 μετοχές.

Ευρωπαϊκές αγορές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημειώνουν απώλειες μετά τη νίκη του Τραμπ, λόγω της αβεβαιότητας για τις πολτικές που θα ακολουθήσει, προκαλώντας νευρικότητα στους επενδυτές. Ωστόσο, η αγορά περιόρισε τις αρχικές ισχυρές της απώλειες με τους traders να σημειώνουν ότι η ομιλία Τραμπ ήταν ισορροπημένη, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι μεγάλο μέρος της επιθετικής ρητορικής που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας δεν θα υλοποιηθεί, καθησυχάζοντας έτσι την αγορά.

Αναλυτικά, ο  πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,46% στις 339,81 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο κατά 1,00% στις 6.911 μονάδες και ο γερμανικός DAXσημείωσε κέρδη κατά 1,56% στις 10.646 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,49% στις 4.543 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 διολίσθησε κατά 0,40% στις 8.901 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB μειώθηκε κατά 0,10% στις 16.799 μονάδες.

Έντονη ανησυχία - Στροφή σε ασφαλή καταφύγια.

«Η αρχική αντίδραση των αγορών ήταν βίαιη, αλλά σταδιακά είδαμε ότι η risk-off στρατηγική υποχώρησε αρκετά σημαντικά", τονίζει ο Roger Douglas, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Deutsche Asset Management. "Οι επενδυτές ψάχνουν για σημάδια αλλαγής στην πολιτική που είχε σηματοδοτήσει προεκλογικά ο Trump, ή αρχίζουν να αναρωτιούνται αν αυτή η αλλαγή έρθει στο εγγύς μέλλον.»

Έτσι από απώλειες άνω του 2% στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600, μετά την ομιλία Τραμπ σημειώνεται οριακή πτώση κάτω του 0,5%, ωστόσο οι κλάδοι που θεωρούνται "ευαίσθητοι" στην ανάπτυξη, όπως οι τράπεζες, τα αυτοκίνητα και το πετρέλαιο συνεχίζουν να σημειώνουν ισχυρή πτώση, με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να είναι οι "μαύροι πρωταγωνιστές", ειδικά ο οι ιταλικές και οι γερμανικές.

Από τους μεγαλύτερους χαμένους σήμερα στην Ευρώπη είναι η ισπανική τράπεζα BBVA, της οποίας η μετοχή υποχωρεί πανό από 7,6%, καθώς έχει την μεγαλύτερη έκθεση στο Μεξικό από όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Το μεξικανικό πέσο υποχωρεί σήμερα κοντά στο 13%.

Οι ιταλικές μετοχές επίσης υποαποδίδουν, με τον δείκτη FTSE MIB να υποχωρεί 2,3%, καθώς πλέον οι traders βλέπουν πως η νίκη-σοκ του Trump μετά το Brexit αυξάνει τον πανικό γύρω από το δημοψήφισμα της Ιταλίας στις 4 Δεκεμβρίου για την συνταγματική αναθεώρηση.

Ασία

Ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο σημείωσε πτώση 5,36% στο κλείσιμο της συνεδρίασης, καθώς η αγορά εκφράζει φόβους για την πιθανολογούμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο δείκτης Nikkei έπεσε στις 16.251,54 μονάδες, καταγράφοντας πτώση κατά 919,84 μονάδες. τα futures του Dow Jones έφτασαν να κάνουν «βουτιά» έως και 800 μονάδων, ο Nikkei του Τόκιο έκλεισε με απώλειες που ξεπέρασαν το 5%.

Τις μετεκλογικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, παρακολουθούν άμεσα η Τράπεζα της Ιαπωνίας, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας, παρενέβη για τη στήριξη του εθνικού νομίσματος της χώρας.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο, τα βιομηχανικά μέταλλα και τα αγροτικά εμπορεύματα κάνουν «βουτιά», με τους traders να σπεύδουν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους.

«Τα εμπορεύματα βρίσκονται σε απόλυτη αναταραχή αυτή τη στιγμή», δήλωσε νωρίτερα αναλυτής της Hyundai Futures Corp, καθώς αυξάνονταν οι ενδείξεις για νίκη του Τραμπ. «Αν νικήσει ο Τραμπ, θα έρθει μια περίοδος αβεβαιότητας καθώς θα υπάρξει αλλαγή παραδείγματος στις ΗΠΑ και όλα τα assets υψηλότερου κινδύνου, περιλαμβανομένων των εμπορευμάτων, θα κινηθούν πτωτικά μακροπρόθεσμα.