ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πάνω... κάτω στις ΔΟΥ μετά την έναρξη της Ανεξάρτητης Αρχής - Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους

Δημοσίευση 4 Ιανουαρίου 2017, 11:23 / Ανανεώθηκε 4 Ιανουαρίου 2017, 16:02
Τα πάνω... κάτω στις ΔΟΥ μετά την έναρξη της Ανεξάρτητης Αρχής - Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους
Facebook Twitter Whatsapp

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας, στις μετατάξεις, ακόμα και το πως θα αποφασίζονται πιθανές... απολύσεις έφερε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας, στις μετατάξεις, ακόμα και το πως θα αποφασίζονται πιθανές... απολύσεις έφερε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τους εργαζόμενους στις ΔΟΥ από τις αρχές της χρονιάς, με τους δημοσίους υπαλλήλους των εν λόγω υπηρεσιών πλέον να είναι... υπάλληλοι της Αρχής, η οποία θα αποφασίζει ακόμα και για τους μισθούς τους και την καταλληλότητά τους.

Παρότι όλες οι μεταβολές που θα επέφερε αυτή η αλλαγή από Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχουν γίνει γνωστές από τις αρχές του Δεκεμβρίου με εγκύκλιο στις ΔΟΥ όλης της χώρας, πλέον οι υπάλληλοι αρχίζουν να νιώθουν στο... πετσί τους τις διαφορές, επιμένοντας ότι ακόμα βαδίζουν σε... θολό τοπίο. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον οι υπάλληλοι δεν ανήκουν στο Δημόσιο, αλλά στην Ανεξάρτητη Αρχή, γεγονός που σημαίνει ότι αν κρίνονται ότι δεν ''κάνουν καλά την δουλειά τους'' μπορούν να μετατεθούν σε άλλη υπηρεσία χωρίς άλλη συζήτηση. 

Εξάλλου, είναι πιθανό, πλέον, οι μισθοί, ακόμα και σε... ισόβαθμους υπαλλήλλους να διαφέρουν: Υπάρχει, δηλαδή, περίπτωση δύο υπάλληλοι ΠΕ με τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας να λαμβάνουν διαφορετικό μισθό, αν υπάρξει έκθεση διοικητή ότι ένας από τους δύο αποδίδει... περισσότερο στην εργασία του.

Την ίδια στιγμή, η Ανεξάρτητη Αρχή μπορεί μετά από αρνητική έκθεση να... υποβιβάσει έναν υπάλληλο και από μισθοδοσία ΠΕ να τον κατατάξει σε ΔΕ, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση.

Μια ακόμα αλλαγή που έχει πυκνώσει το θολό τοπίο στους εργαζόμενους που υπάγονται στην νέα Ανεξάρτητη Αρχή είναι το γεγονός ότι δεν εντάσσονται πλέον στον δημοσιουπαλληλικό κώδικα, ο οποίος αναφέρει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Δεν τους έχει γίνει, όμως, ακόμα γνωστό ποιος θα είναι ο κώδικας, από τον οποίο θα πληροφορούνται τα καθήκοντά τους και ποιες επιπτώσεις θα υπάρχουν αν υποπέσουν σε κάποιο πειθαρχικό ή ποινικό παράπτωμα.

Το μόνο που μένει... σταθερό καθώς φαίνεται στην καινούρια Ανεξάρτητη Αρχή είναι η μονιμότητα των υπαλλήλων, καθώς κανείς δεν μπορεί να απολυθεί, αν φυσικά δεν συντρέχει πολύ σοβαρός - ποινικός - και αποφασισμένος από τα ελληνικά δικαστήρια λόγος.

Όμως και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει ένα ''παραθυράκι'', καθώς για να γίνει απόλυση δημοσίου υπαλλήλου θα πρέπει να υπάρχει απόφαση δικαστηρίου.

Στην Ανεξάρτητη αρχή, όμως, αν αποφασιστεί ότι κάποιος έχει πέσει σε παράπτωμα, είναι πιθανό, χωρίς να προηγηθεί δίκη να χάσει τη δουλειά του...

Μια ακόμα ''ένσταση'' των εργαζόμενων, πάντως, αφορά και τις αποφάσεις που θα πρέπει να εκτελούν, οι οποίες, είναι πιθανό πολλές φορές να είναι αντίθετες στο δημόσιο καλό''.

Πρόεδρος Εφοριακών Αττικής: Δεν ανήκει ο έλεγχος πια στις εφορίες

«Πλέον ο έλεγχος των φορολογικών υπηρεσιών ανήκει σε χώρους και δομές εκτός της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Πρόεδρος των Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων, σχετικά με τη μεταφορά των εφοριών στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή, ο Δημήτρης Μέρκος τόνισε πως «ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής είναι ο Πιτσιλής. Ο νόμος όμως προβλέπει ότι θα διοικείται από ένα συμβούλιο, στο οποίο θα συμμετέχουν μέλη της Κομισιόν και ένας εμπειρογνώμονας των δανειστών με αποφασιστικό και όχι συμβουλευτικό ρόλο».

«Οι υπηρεσίες μας έχουν πολλά προβλήματα, μην τις φορτώνουμε και με άλλα», υπογράμμισε ο κ. Μέρκος.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr