ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνότερο κατά 5,5% το φυσικό αέριο

Δημοσίευση 1 Φεβρουαρίου 2017, 09:16 / Ανανεώθηκε 1 Φεβρουαρίου 2017, 09:16
Φθηνότερο κατά 5,5% το φυσικό αέριο
Facebook Twitter Whatsapp

Πέφτουν οι τιμές του φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της μεγάλης μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πέφτουν οι τιμές του φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της μεγάλης μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με αποτέλεσμα να μειώνονται τα έξοδα θέρμανσης για τις οικογένειες καθώς και το ενεργειακό κόστος των καταστημάτων κατά 5,5% σε σχέση με πέρυσι.

Το σημαντικότερο, όμως, κέρδος είναι η εξοικονόμηση που πετυχαίνουν οι καταναλωτές συγκριτικά με το πετρέλαιο θέρμανσης και είναι της τάξης του 40% αλλά και οι επαγγελματίες συγκριτικά με το ρεύμα το οποίο ανέρχεται στο 70%.

Το «Έθνος», με τη συνδρομή της Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής, παρουσιάζει αναλυτικά παραδείγματα για κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις, τα οποία αναδεικνύουν τη μεγάλη μείωση των δαπανών με τη χρήση του φυσικού αερίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μία οικογένεια που ζει σε διαμέρισμα 100 τ.μ. κερδίζει ετησίως 315 ευρώ συγκριτικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ένα εστιατόριο που χρησιμοποιεί για το μαγείρεμα φυσικό αέριο αντί για ηλεκτρικό ρεύμα εξοικονομεί 8.352 ευρώ ετησίως.

Ειδικότερα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε την τιμή του φυσικού αερίου της ΕΠΑ Αττικής για τον μήνα Ιανουάριο, η οποία διαμορφώνεται χαμηλότερα κατά 5,5% σε σχέση με πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων και των χρεώσεων για τη διανομή και άλλων τελών. Έτσι η τελική τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώνεται στα 5,3 λεπτά. Να σημειωθεί ότι τα τιμολόγια για τους οικιακούς καταναλωτές και τους επαγγελματίες είναι ρυθμιζόμενα από τη ΡΑΕ, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2018 και οι κατηγορίες αυτές των καταναλωτών θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ και άλλων προμηθευτών.

Οι τιμές φυσικού αερίου ακολουθούν την κατιούσα καθώς από τον Ιανουάριο του 2017 τέθηκε σε ισχύ σημαντική μείωση στον ΕΦΚ, ουσιαστικά πέφτει στο ένα πέμπτο, για τη χρήση θέρμανσης στα νοικοκυριά. Έτσι, ο φόρος από 5,4 λεπτά μειώνεται σε μόλις 1,08 λεπτά ανά κιλοβατώρα με άμεση επίπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου.

Χαρακτηριστικά, η τιμή σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο είναι χαμηλότερη 5,5%. Πέρυσι τον Ιανουάριο ήταν στα 5,7 λεπτά και φέτος ήταν στα 5,3 ανά κιλοβατώρα.

Ας δούμε όμως τι σημαίνει αυτή η μείωση στην τσέπη των νοικοκυριών και στα ταμεία των επιχειρήσεων, όπως παρουσιάζει το "Εθνος", αν κάνουμε τη σύγκριση με τις άλλες συμβατικές μορφές ενέργειας.

Διαμέρισμα 100 τ.μ. σε πολυκατοικία 8 διαμερισμάτων με κεντρική θέρμανση.

Η ετήσια κατανάλωση για το κάθε διαμέρισμα εκτιμάται στα 800 m3 (κυβικά μέτρα). Το ετήσιο ενδεικτικό κόστος για θέρμανση είναι στα 500 ευρώ. Η ετήσια εξοικονόμηση για τους ενοίκους του διαμερίσματος είναι 315 ευρώ σε σχέση με το πετρέλαιο. Για το σύνολο της πολυκατοικίας το όφελος είναι 2.520 ευρώ, συγκριτικά πάντα με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Εστιατόριο με ετήσια κατανάλωση 7.000 m3 (κυβικά μέτρα).

Η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει ενδεικτικό ετήσιο κόστος κατανάλωσης 4.300 ευρώ. Αν συγκριθεί με το ηλεκτρικό ρεύμα, το κέρδος κάθε χρόνο υπολογίζεται σε 8.352 ευρώ, ενώ αν το εστιατόριο του παραδείγματος κατανάλωνε υγραέριο, τότε η εξοικονόμηση που πετυχαίνει είναι 3.250 ευρώ.

• Αρτοποιείο με ετήσια κατανάλωση 10.000 m3 (κυβικά μέτρα). Τα αρτοποιεία λειτουργούν τους φούρνους τους με πετρέλαιο κίνησης. Το κόστος αν χρησιμοποιήσει φυσικό αέριο θα είναι 6.140 ευρώ και στα ταμεία της επιχείρησης θα μείνουν 3.705 ευρώ.

Η τιμή

Για τα προαναφερόμενα παραδείγματα της ΕΠΑ Αττικής ελήφθησαν υπόψη η τιμή φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά (οικιακό τιμολόγιο) που είναι στα 0,053 ευρώ ανά κιλοβατώρα και η αντίστοιχη για τους επαγγελματίες που είναι 0,052 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Από την 1η Ιανουαρίου οι χρεώσεις στον λογαριασμό κατανάλωσης φυσικού αερίου εμφανίζονται διακριτές σύμφωνα και με τη νέα νομοθεσία.

Έτσι, ο καταναλωτής βλέπει διακριτά στον λογαριασμό του τις εξής χρεώσεις:

• Χρέωση για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στα όρια της Αττικής

• Χρέωση για τη διανομή εντός Αττικής έως τον μετρητή του καταναλωτή. Και

• Χρέωση για την προμήθεια του φυσικού αερίου ως τελική ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε από τον καταναλωτή.

Οι υπόλοιπες χρεώσεις αφορούν στους επιβαλλόμενους από την Πολιτεία φόρους, δηλαδή τον ΦΠΑ, τον ΕΦΚ, τέλος ΡΑΕ, ΤΑΕ και ΔΕΤΕ.