ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει πρόβλημα με το χρέος – Η Αθήνα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις χωρίς καθυστερήσεις

Δημοσίευση 9 Φεβρουαρίου 2017, 15:14 / Ανανεώθηκε 9 Φεβρουαρίου 2017, 15:14
Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει πρόβλημα με το χρέος – Η Αθήνα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις χωρίς καθυστερήσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Αιχμηρός κατά του ΔΝΤ εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σχετικά με τη έκθεση του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε άρθρο του στους FT, υποστηρίζει πως η λύση στο ελληνικό πρόβλημα δεν συνίσταται στην πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, αλλά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αιχμηρός κατά του ΔΝΤ εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σχετικά με τη έκθεση του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε άρθρο του στους FT, υποστηρίζει πως η λύση στο ελληνικό πρόβλημα δεν συνίσταται στην πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, αλλά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Υπεραμυνόμενος της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, σημειώνει πως αυτό δεν εμπνέει πλέον, καμία ανησυχία και υποστηρίζει πως «δεν θα είχαμε εκταμιεύσει τόσα χρήματα στην Ελλάδα, αν πιστεύαμε ότι δεν θα τα παίρναμε πίσω». Ο ίδιος αναφέρεται παράλληλα, στα ήδη ληφθέντα μέτρα για το χρέος και επαναλαμβάνει ότι το πραγματικό κόστος εξυπηρέτησής του είναι μεταξύ των χαμηλότερων της Ευρώπης.

«Μακροπρόθεσμα έχουμε δεσμευθεί να βοηθήσουμε περαιτέρω, υπό την προϋπόθεση η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» συνεχίζει, εξαίροντας την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. «Το ΔΝΤ φαίνεται πως αγνοεί την παραπάνω δέσμευση» σημειώνει επίσης, με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος καθιστά σαφές πως «η λύση για την Ελλάδα δεν συνίσταται σε μία πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, αλλά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα αποτρέψουν νέες καθυστερήσεις στην εκταμίευση της επόμενης δόσης».

Απευθυνόμενος τέλος, προς την Αθήνα, την καλεί να επιταχύνει τον ρυθμό εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς «παρά τις θετικές επιδόσεις του 2016, περαιτέρω καθυστερήσεις θα έθεταν σε κίνδυνο τις ανοδικές τάσεις».