ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκπρόσωπος ΔΝΤ: Να νομοθετηθούν τα μέτρα για συντάξεις - αφορολόγητο και να εφαρμοστούν αργότερα

Δημοσίευση 9 Φεβρουαρίου 2017, 18:02 / Ανανεώθηκε 9 Φεβρουαρίου 2017, 18:12
Facebook Twitter Whatsapp

Έμμεση απάντηση στους ευρωπαίους σχετικά με την ελάφρυνση χρέους που ζητάει το ΔΝΤ έδωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έμμεση απάντηση στους ευρωπαίους σχετικά με την ελάφρυνση χρέους που ζητάει το ΔΝΤ έδωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον. Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε τις συζητήσεις για εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων που ζητεί το ΔΝΤ, με εφαρμογή τους το 2019 εάν κριθεί αναγκαίο. 

Σχολιάζοντας το άρθρο του Κλάους Ρέγκλινγκ στους Financial Times όπου απέδωσε την  ασυμφωνία με το ΔΝΤ ως προς τη βιωσιμότητα χρέους στο γεγονός ότι το Ταμείο δεν λαμβάνει υπόψιν τη δέσμευση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης για περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας μακροπρόθεσμα ο Ράισε προχώρησε σε ένα σχόλιο ανακαλώντας στη μνήμη του τα όσα συνέβησαν το 2015:

Η στήριξη αυτή, εξαρτάται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την εκπλήρωση των στόχων. Το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε σε κρίση επειδή δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι και η Ευρώπη απέσυρε την υποστήριξή της. Η στήριξη δεν είναι άνευ όρων, για αυτό οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί.

Ταυτόχρονα ο Ράις επιβεβαίωσε πως υπήρξε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πουλ Τόμσεν με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Δεν υπεισήλθε ωστόσο σε λεπτομέρειες.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσημα πως γίνεται συζήτηση για εκ των προτέρων νομοθέτηση των μέτρων που ζητεί το ΔΝΤ με δυνατότητα εφαρμογής τους αργότερα. Όπως είπε «κάποιες μεταρρυθμίσεις (αφορολόγητο, συντάξεις), είναι σημαντικές για την ανταγωνιστικότητα και την ελληνική οικονομία όμως μπορούν να νομοθετηθούν σήμερα και να εφαρμοστούν αργότερα».

Επίσης επανέλαβε ότι η «ισχυρή προτίμηση» του ΔΝΤ είναι ένα πρόγραμμα που να στηρίζεται σε δύο πυλώνες: πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και μία ουσιαστική ελάφρυνση χρέους. «Έχουμε πει επίσης ότι αν στο τέλος της ημέρας η σταθερή επιθυμία των ελληνικών και των ευρωπαϊκών αρχών είναι να προχωρήσουν με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, τότε πιστεύουμε ότι αυτό είναι εφικτό για περιορισμένο χρονικό διάστημα εφόσον συνοδεύεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακά μέτρα».

Διευκρίνισε παράλληλα πως δεν έχει παρατηρηθεί κάποια αλλαγή στάσης του εκπροσώπου των ΗΠΑ στο Ταμείο έναντι της Ελλάδας.