current views are: 7

9 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση21:54

Ο Τσακαλώτος σε ειδική αποστολή στο εξωτερικό για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Επιτεύξιμη η συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου 

Δημοσίευση 21:54’

Επιτεύξιμη η συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου 

Ο κύβος ερρίφθη! Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών έχει μεταβεί στο εξωτερικό σε ειδική αποστολή για το κλείσιμο της Β Αξιολόγησης. Κυβερνητικός αξιωματούχος με το οποίο επικοινώνησε το newpost διέψευσε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπως γράφτηκε, αλλά δεν διέψευσε ότι βρίσκεται στο εξωτερικό. Φαίνεται ότι η πρωτοβουλία Ντάισεμπλουμ (που είχε αποκαλύψει τι newpost) πέτυχε τελικά να δημιουργήσει το κοινό έδαφος για τη σύγκλιση δανειστών-κυβέρνησης.

Όλα δείχνουν ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα υπάρξουν συναντήσεις του κ. Τσακαλώτου με εκπροσώπους των δανειστών με στόχο της διαμόρφωση του πολιτικού πλαισίου για το κλείσιμο της Β Αξιολόγησης. Μετά τη συμφωνία σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να αποδεχτεί την προκαταβολική νομοθέτηση σκληρών μέτρων λιτότητας για μετά το 2018, όπως ζητάει το ΔΝΤ, αλλά απαιτεί από τους δανειστές να αποδεχτούν τον όρο ότι αυτά δεν θα εφαρμοστούν αν επιτευχθούν τα πλεονάσματα του 3,5%.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, η μετάβαση του κ. Τσακαλώτου στο εξωτερικό δείχνει ότι είναι ανοιχτό ακόμα το ενδεχόμενο για να κλείσει η Αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο.

Επιτεύξιμη η συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου 

Σε μια παράλληλη εξέλιξη στο Euroworking Group δεν σημειώθηκε κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη για την Ελλάδα όπως είχε διαφανεί άλλωστε με την απουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη

Η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων από την Αθήνα είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, την Πέμπτη, κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup (EuroWorking Group), δεν διεξήχθη διεξοδική συζήτηση για την Ελλάδα.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.


σχετικα αρθρα