current views are: 8

4 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση12:30

Προβόπουλος: Η παράταση της αβεβαιότητας μπορεί να οδηγήσει σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες

Την εκτίμηση ότι η παράταση της αβεβαιότητας μπορεί να οδηγήσει σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες στα στρες τες του 2018 εξέφρασε ο τέως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος

Δημοσίευση 12:30’

Την εκτίμηση ότι η παράταση της αβεβαιότητας μπορεί να οδηγήσει σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες στα στρες τες του 2018 εξέφρασε ο τέως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος

Την εκτίμηση ότι η παράταση της αβεβαιότητας μπορεί να οδηγήσει σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες στα στρες τες του 2018 εξέφρασε ο τέως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς.

Ο κ. Προβόπουλος ευχήθηκε ολοκλήρωση αξιολόγησης έστω το Μάιο, προκειμένου να συγκρατηθούν οι απώλειες για το τραπεζικό σύστημα από την καθυστέρηση που μεταφράζεται σε νέα διαρροή καταθέσεων και νέα αύξηση των κόκκινων δανείων.

Ο κ. Προβόπουλος προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί η καθυστέρηση η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές πριν το τέλος του προγράμματος, με αποτέλεσμα να χρειαστεί μια παράτασή του, και χρηματοδότηση των τραπεζών από τα περισσευούμενα κεφάλαια ύψους 19 δισ. ευρώ. 

Έτσι, εφόσον η χώρα δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές, θα έρθει «κάποιο είδος μνημονίου. «Μνημόνιο με την έννοια που γνωρίζαμε δεν θα ξαναδούμε», διευκρίνισε, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως φαίνεται να είναι αδύνατον να περάσει 4ο μνημόνιο από την ελληνική Βουλή.

«Ήδη», είπε, «η συζήτηση για το τρίτο μνημόνιο έδειξε ότι δεν θα γίνει ανεκτό ένα τέταρτο».

«Ο τραπεζικός τομέας είναι ο πιο ευαίσθητος κλάδος που δέχεται όλα τα απόνερα θετικά ή αρνητικά από το τι συμβαίνει στην οικονομία. Οι τράπεζες έχασαν καταθέσεις 120 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 50% του συνόλου των καταθέσεων. Είναι αποκλισμένες από τις αγορές και δεν μπορούν να αντλήσουν επιπλέον κεφάλαια. Εύχομαι να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης έστω ως τον Μάιο για να εξομαλυνθούν τα πράγματα», τόνισε ο κ. Προβόπουλος. Αναφερόμενος στο θέμα των κόκκινων δανείων, υποστήριξε ότι «το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η πορεία της οικονομίας».