ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς συμφωνία φεύγει το κουαρτέτο από την Αθήνα -Τα τρία μεγάλα «αγκάθια» - ΔΝΤ: Πρόοδος αλλά και μεγάλες διαφορές, νωρίς ακόμα να πούμε πότε θα κλείσουμε

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 9 Μαρτίου 2017, 17:15 / Ανανεώθηκε 9 Μαρτίου 2017, 18:40
Χωρίς συμφωνία φεύγει το κουαρτέτο από την Αθήνα -Τα τρία μεγάλα «αγκάθια» - ΔΝΤ: Πρόοδος αλλά και μεγάλες διαφορές, νωρίς ακόμα να πούμε πότε θα κλείσουμε
Facebook Twitter Whatsapp

Τα βλέμματα στραμμένα στο EuroWorking Group

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ολοκληρώθηκε μετά από 2,5 ώρες η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Hilton, ενώ τα βλέμματα όλων για την αξιολόγηση στρέφονται στο EuroWorking Group που είναι προγραμματισμένο για τις 21:00, όπου θα γίνει επισκόπηση της μέχρι τώρα προόδου στις διαπραγματεύσεις

Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις εξερχόμενο σημείωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν η τελευταία συνάντηση αυτού του γύρου συνομιλιών, κάνοντας παράλληλα λόγο για σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός ισορροπημένου «πακέτου» μέτρων μετά το πρόγραμμα.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα μέσω τηλεδιασκέψεων την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ όπως τόνισε τρία είναι τα κυρίως μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά:

  • Το μέγεθος του πακέτου μέτρων
  • Η μορφή που θα έχουν τα αντίμετρα
  • Τα εργασιακά [σ.σ. φαίνεται να παραμένουν οι πιέσεις του ΔΝΤ για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας]

Οι δανειστές φαίνεται λοιπόν να επιμένουν σε ένα πακέτο μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ αντιδρούν στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεγάλη μείωση του ΕΝΦΙΑ ως αντισταθμιστικό μέτρο, επιμένοντας στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Έτερο στέλεχος που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση υποστήριξε πως παραμένουν οι διαφωνίες του ΔΝΤ για το χρόνο εφαρμογής των παρεμβάσεων στο συνταξιοδοτικό όπως επίσης και για τις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας.

«Αντιμετωπίζουμε ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ στα εργασιακά, ειδικά όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις και το lock out» είπε το ίδιο στέλεχος και σημείωσε πως το Ταμείο, επεναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του και δεν ασχολείται, ούτε με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, ούτε με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.

Σε ερώτηση για τη στάση που τηρούν οι Ευρωπαίοι, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας απάντησε ότι «οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές, αλλά αυτήν τη στιγμή, είναι περιορισμένοι, δεδομένης της μέχρι στιγμής συνεννόησης για παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

Όσον αφορά το χρόνο περικοπών στις συντάξεις, η διαφωνία εστιάζεται στο πότε αυτές θα εφαρμοστούν. Το Ταμείο ζητάει οι παρεμβάσεις να γίνουν μέσα σε μία χρονιά, ενώ η Αθήνα προτείνει αυτές να πραγματοποιηθούν σε βάθος ετών.

ΔΝΤ: Νωρίς ακόμα να πούμε πότε θα υπάρξει συμφωνία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, χαμήλωσε τις προσδοκίες για γρήγορη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, τονίζοντας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων πως «υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει», ενώ υποστήριξε πως «είναι πολύ νωρίς να υποθέσει κάποιος πότε θα υπάρξει συμφωνία».

Έκανε εξάλλου λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις σε σημαντικούς τομείς, αλλά παραμένουν διαφορές σε εξίσου σημαντικά θέματα. Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το ελληνικό χρέος τόνισε πως «είμαστε σαφείς αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, υπάρχουν πολλοί τρόποι να επιτευχθεί και έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν κάνουμε λόγο για "κούρεμα”».