ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο ναδίρ η ζήτηση για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια – Αυξημένο ενδιαφέρον για τα επιχειρηματικά

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 13 Μαρτίου 2017, 11:00 / Ανανεώθηκε 13 Μαρτίου 2017, 12:57
Στο ναδίρ η ζήτηση για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια – Αυξημένο ενδιαφέρον για τα επιχειρηματικά
Facebook Twitter Whatsapp

Ανάκαμψη εμφανίζουν οι χορηγήσεις των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις 

Παρά την σφοδρή επιθυμία της κυβέρνησης να ανοίξουν οι κρουνοί για την τραπεζική χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών και την ανάγκη των συστημικών τραπεζών για πιστωτική επέκταση  η ζήτηση για δάνεια από πλευράς νοικοκυριών είτε αυτά αφορούν στεγαστικά είτε καταναλωτικά εξακολουθεί να βρίσκεται στο ναδίρ.

Αντιθέτως για πρώτη φορά μετά το 2011 ανάκαμψη εμφανίζουν και μάλιστα από τα τέλη του 2016 οι χορηγήσεις των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις  καταγράφοντας οριακή μεν αλλά πραγματική αύξηση των καθαρών ροών δανείων(συν 283 εκ. ευρώ) όταν τα τελευταία 6 χρόνια οι αρνητικές ροές έφταναν το 3,8% ετησίως.

Τραπεζικά στελέχη μιλώντας στο newpost έκαναν λόγο για αύξηση της υγιούς ζήτησης και της παροχής ρευστότητας που μπορεί να επιφέρει σημαντικές ανακατατάξεις μεταστρέφοντας επί το θετικότερο το επιχειρηματικό σκηνικό και γενικότερα το οικονομικό περιβάλλον."

Ωστόσο από την πλευρά των νοικοκυριών τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Οι μειώσεις των αποδοχών και η καχυποψία για οικονομικά ανοίγματα εν μέσω κρίσης οδηγεί ολοένα και λιγότερα νοικοκυριά εντός Τραπεζών.

Σύμφωνα με έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Τράπεζας της Ελλάδος που διεξάγεται σε τριμηνιαία βάση ενώ πριν από μια δεκαετία (2007) οι Τράπεζες γίνονταν αποδέκτες 1182 αιτήσεων ανά εργάσιμη ημέρα για την παροχή στεγαστικών δανείων και 32.273 αιτήσεων για καταναλωτικά δάνεια-πιστωτικές κάρτες, πέρυσι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης , η ζήτηση βρέθηκε στο ναδίρ καθώς οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια δεν ξεπερνούσαν ημερησίως τις 82 και οι αιτήσεις για καταναλωτικά δάνεια τις 4.455.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τεκμηρίωσης για τη λειτουργία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών το Δεκέμβριο του 2016 το συνολικό υπόλοιπο των τραπεζικών δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις ήταν 195 δισ. ευρώ ,εκ των οποίων 94,6 δις ευρώ προς επιχειρήσεις,61,4 δισ. ευρώ στεγαστικά και 26 δισ. ευρώ καταναλωτικά.

Οι χορηγήσεις όμως αυτές κατέληξαν  πλέον να χαρακτηρίζονται ως καταστροφικές καθώς στο σύνολο της χρηματοδότησης το 40% των δανείων είναι μη εξυπηρετούμενο όταν πριν από μια δεκαετία (2017) ήταν μόλις το 4,5% ποσοστό  πολύ κοντά στο μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr