ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλές προσδοκίες για το Eurogroup: Στόχος η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα - Κρίσιμες επαφές Τσακαλώτου

Δημοσίευση 20 Μαρτίου 2017, 08:39 / Ανανεώθηκε 20 Μαρτίου 2017, 13:47
Χαμηλές προσδοκίες για το Eurogroup: Στόχος η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα - Κρίσιμες επαφές Τσακαλώτου
Facebook Twitter Whatsapp

Τη δυνατότητα περαιτέρω γεφύρωσης της απόστασης που τους χωρίζει θα αναζητήσουν στο σημερινό Eurogroup ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους κορυφαίους των θεσμών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τη δυνατότητα περαιτέρω γεφύρωσης της απόστασης που τους χωρίζει θα αναζητήσουν στο σημερινό Eurogroup ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους κορυφαίους των θεσμών πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

Ο υπουργός Οικονομικών προσέρχεται στο Eurogroup με την ελπίδα να καταγραφεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας, ώστε οι εκπρόσωποί της να επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα. Κατά τις συναντήσεις θα αναζητηθεί κοινό έδαφος πριν ξεκινήσει το Eurogroup και να ξεπεραστούν εμπόδια πριν τεθούν στη συνεδρίαση.

Βάζει «πάγο» ο Ντάισελμπλουμ

Την εκτίμηση του ότι η τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί γρήγορα, εξέφρασε ο επικεφαλής των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, κ. Ντάισελμπλουμ προσθέτοντας πως δεν νομίζει ότι οι θεσμοί θα την ολοκληρώσουν πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα τον Απρίλιο.

Μιλώντας στην στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι οι θεσμοί θα πρέπει να διατηρήσουν τους ρόλους τους για το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ενώ σημείωσε πως εξακολουθεί να περιμένει το ΔΝΤ να αποφασίσει για ένα νέο πρόγραμμα, προσθέτοντας πως θα ήταν «καλοδεχόμενο» αν αυτό συνέβαινε μέχρι το καλοκαίρι.

Ακόμη σημείωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει τελικά να μετατραπεί σε μια ευρωπαϊκή εκδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup στη FAZ.

«Η ΕΚΤ αισθάνεται όλο και πιο άβολα στον ρόλο της στην τρόικα και δικαίως νομίζω», σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άλλες «σημαντικές εργασίες» στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθεί.

Όπως είπε, ο ESM θα πρέπει να «αποκτήσει την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη που μόνο το ΔΝΤ έχει αυτή τη στιγμή»

Τα «αγκάθια» για την επίτευξη συμφωνίας

Τα ανοιχτά μέτωπα για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας είναι ακόμη πολλά. Συγκεκριμένα, αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα στο Ασφαλιστικό (κατάργηση προσωπικής διαφοράς), στο αφορολόγητο (μείωση στις 5.900€), στην αύξηση ορίου απολύσεων, ΣΣΕ, lock out, συνδικαλιστικό νόμο, στα θέματα Ενέργειας (πώληση μονάδων ΔΕΗ), αλλά και στα αντίμετρα (συμφωνήθηκε μείωση ΕΝΦΙΑ, αλλά όχι το ποσοστό).

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι ο χρόνος περνά και όσο δεν φαίνεται η πρόοδος που θα οδηγήσει σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οικονομία δοκιμάζεται και νέοι πονοκέφαλοι προστίθενται. Το πρώτο δίμηνο ανακόπηκε η ροή εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διαμηνύει πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή μια κακή συμφωνία, πολλώ δε μάλλον μία συμφωνία η οποία θα υπερβαίνει τις αρχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Πιέζουμε για όσο το δυνατόν πιο γρήγορη λύση αλλά δεν θα υιοθετήσουμε ποτέ τη γραμμή “τόσα και άλλα τόσα”, όπως μας καλεί η ΝΔ».