ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τεντωμένο σκοινί η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά – Σκληρή γραμμή από ΔΝΤ, επιμένει στο «όχι» για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

του Ανδρέα Πετρόπουλου - Δημοσίευση 25 Μαρτίου 2017, 22:10 / Ανανεώθηκε 25 Μαρτίου 2017, 22:21
Σε τεντωμένο σκοινί η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά – Σκληρή γραμμή από ΔΝΤ, επιμένει στο «όχι» για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Ποια είναι τα ανοιχτά θέματα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κινητικότητα γύρω από τα εργασιακά υπάρχει παρά το τέλος των συζητήσεων στις Βρυξέλλες με Έλληνες αξιωματούχους να εκτιμούν ότι η παρέμβαση των ευρωπαίων μπορεί να αναστρέψει το κλίμα. Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται κυρίως στη δήλωση του Ζ.Κ.Γιούνκερ που χαρακτηρίζεται «σημαντικό βήμα» και αναγνώριση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή το ΔΝΤ δεν εισερχόταν στη συζήτηση για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επέμενε σε απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με απλή ανακοίνωση από την πλευρά των εργοδοτών, ζητούσε επαναφορά του λοκ-άουτ (του δικαιώματος των εργοδοτών να προχωρούν σε ανταπεργία), καθώς και αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ώστε να καθίσταται δυσκολότερη η προκήρυξη απεργιών.

Ωστόσο τα τελευταία 24ωρα στις Βρυξέλλες, υπήρξαν ορισμένες ενδείξεις για κάποιες υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με μία εκδοχή, το ΔΝΤ δεν θα επιμείνει στον διπλασιασμό του ορίου των ομαδικών απολύσεων, αλλά ζητεί την άρση του περιορισμού που προβλέπει η νομοθεσία για 30 απολύσεις το μήνα.

Η ευρωπαϊκή πλευρά, μετά από μια περίοδο πλήρους αφωνίας, αρχίζει δειλά να επαναφέρει θέμα Συλλογικών Συμβάσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επιμείνει ή πολύ περισσότερο ότι θα δώσει μάχη υπερασπιζόμενη το περιβόητο "ευρωπαϊκό κεκτημένο", παρά τις δηλώσεις Γιούνκερ και άλλων παραγόντων.

Ενδεχομένως, έχοντας κατά νου ότι «κάτι θα πρέπει να δοθεί για να κλείσει η συμφωνία» ίσως συζητεί μια «λάιτ» εκδοχή των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στις οποίες δεν θα συμπεριλαμβάνεται η συμφωνία για τον κατώτατο μισθό η οποία θα γίνεται από το κράτος σε συνεργασία με την τρόικα όσο είμαστε ακόμη σε μνημόνια. Τελευταίο επίδικο φαίνεται να είναι η επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και στα μη μέλη των αντίστοιχων κλαδικών εργοδοτικών ενώσεων. Σε αυτό το θέμα εκφράζονται αντιρρήσεις από το ΔΝΤ για το αν θα πρέπει να υποχρεώνονται κάποιες επιχειρήσεις να ακολουθούν και βέβαια το Ταμείο λέει όχι στην υπερίσχυση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων.